Jump to content

Fermentum Mobile - FM30 Bohemska rapsodia


Recommended Posts

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

To normalne ze siarka znika - utlenia sie. Gdybyscie zaczerpneli szklanke piwa z fermentujacego pojemnika w fazie, powiedzmy, najwiekszego smrodku i postawili na powietrzu to po kilku - kilkunastu min

Tak, jak wszystkie inne związki w piwie ale nie zachodzi to zbyt szybko (poza tym jak są wynikiem infekcji to ciągle tworzą się nowe), z merkaptanów też tworzą się tioestry.

Po 14 dniach/3 dni

Posted Images

Witajcie, po 12 dniaxh od nastawienia lagera i fermentowaniu go w temp 9 stopni zawartośc cukru z 11 BLG spadła do 8 BLG. Piwo cały czas fermentuje. Czy to nie zbyt powolny spadek zawartości cukru? 18 litrową warkę zaszczepiłem starterem 1 litr.

Dzięki

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
To pewnie tylko odczyt z refraktometru. Musisz jeszcze przeliczyć wynik.
po przeliczeniu wyniku wychodzi, ze piwo ma 2,5% alkoholu więc jeszcze troxchę mu brakuje, zastanawiam się czy już robić przerwę diacetylową czy jeszcze się wstrzymać...
Jeśli się wstrzymać to co powinno być wyznacznikiem, ze nadszedł odpowiedni moment?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.