Jump to content

Fermentum Mobile - FM30 Bohemska rapsodia


Recommended Posts

No tak, sorry, czytałem wątek o MangroveJack's, Bohemian Lager i zdaje się jakoś przeskoczyłem na tą stronę. Mea culpa..

Link to post
Share on other sites
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

To normalne ze siarka znika - utlenia sie. Gdybyscie zaczerpneli szklanke piwa z fermentujacego pojemnika w fazie, powiedzmy, najwiekszego smrodku i postawili na powietrzu to po kilku - kilkunastu min

Tak, jak wszystkie inne związki w piwie ale nie zachodzi to zbyt szybko (poza tym jak są wynikiem infekcji to ciągle tworzą się nowe), z merkaptanów też tworzą się tioestry.

Po 14 dniach/3 dni

Posted Images

  • 1 month later...

Fermentuję właśnie Pilsa na FM30 (jest to mój pierwszy dolniak) i mam trochę problem z moją lodówką która nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić

do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze).

Więc z obawy że będzie to za nisko na start, miałem trochę zabawy typu:

lodówka schłodziła fermentor do 7 C wtedy wyłączałem ją i po kilku godzinach jak przeoczyłem jej powtórne włączenie temp. wzrastała 

do 10-12C. Potem znowu chłodzenie do 8-9 lub niżej.

 

Czy takie kilkugodzinne zmiany temp. o te kilka stopni, ale jednak w zalecanym zakresie temperatur pracy drożdży,

dadzą niepożądane skutki w gotowym piwie?

Link to post
Share on other sites

 

 

nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze).
 

 

Na tych drożdżach piwo ruszyło mi w 6,5°C, fermentowało początkowo w 6°C otoczenia więc powinno być ok.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Fermentuję właśnie Pilsa na FM30 (jest to mój pierwszy dolniak) i mam trochę problem z moją lodówką która nie jest w stanie, nawet na najniższych ustawieniach dopuścić

do temp. powyżej 6-7 C (temp. piwa, termometr zanurzony na stałe w fermentorze).

Więc z obawy że będzie to za nisko na start, miałem trochę zabawy typu:

lodówka schłodziła fermentor do 7 C wtedy wyłączałem ją i po kilku godzinach jak przeoczyłem jej powtórne włączenie temp. wzrastała 

do 10-12C. Potem znowu chłodzenie do 8-9 lub niżej.

 

Czy takie kilkugodzinne zmiany temp. o te kilka stopni, ale jednak w zalecanym zakresie temperatur pracy drożdży,

dadzą niepożądane skutki w gotowym piwie?

Takimi wahaniami temperatury stresujesz drożdże i jakieś tam większe lub mniejsze niepożądane skutki będą. Wyznaje zasadę jak temperatura wzrośnie to już w takiej zostawiam. fermentacje.

Link to post
Share on other sites

 

 

Takimi wahaniami temperatury stresujesz drożdże i jakieś tam większe lub mniejsze niepożądane skutki będą. Wyznaje zasadę jak temperatura wzrośnie to już w takiej zostawiam. fermentacje.

 

Możliwe.

 

Piwo po 3 tyg. burzliwej i 2 cichej zostało zabutelkowane (połowa), a druga część jest w kegu, z którego już piwo piję.

W aromacie jest spory diacetyl i to właśnie on może wynikać z wahań temperatury fermentacji, bądź z niedojrzałości piwa.

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

Jak długo u was startowały? Zaszczepiłem drożdżami z litrowego startera brzeczkę 10,4 blg w sobotę wieczorem (czyli równe 4 doby temu!) i w fermentorze brak piany, pojedyncze białe wysepki na powierzchni... Temperatura otoczenia 7-8 stopni.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Witam,

podepnę się pod temat :)

 

przymierzam się do pierwszego dolniaka Lager Wiedeński 12Blg 23l.  właśnie na FM30, mam temp. 6-7 stopni.

chodzi mi o starter, BS2 wyliczył mi 2,34 litra z 3 opakowań drożdży   :eusathink: wydaje mi się, że to trochę bogato, Fermentum podaje, że do 12Blg wystarczy 1 fiolka na starterze litrowym...? Mam kolbę 1 i 2 litry + mieszadło. Na forum są info o starterach od 1 l. do 3l. i tak się zastanawiam czy wystarczy starter 2l. z jednej fiolki?  :eusathink:

Link to post
Share on other sites

Zależy jeszcze jaki masz termin ważności drożdzy, ale 2 litry to jest mało nawet dla bardzo świeżych. Ja ostatnio zrobiłem starter 2 litrowy do pilsa 20 litrów 12 blg ze świeżutkiej fiolki i da się zauważyć w smaku, że drożdży jednak było nieco za mało. Ja bym radził 3 litry dla świeżych i odpowiednio więcej dla starszych, no albo starter dwustopniowy. Mowa oczywiście o starterach na mieszadle. A kalkulator polecam na przyszłość ten, raczej nie zawodzi:

http://mrmalty.com/calc/calc.html

Link to post
Share on other sites

Zależy jeszcze jaki masz termin ważności drożdzy, ale 2 litry to jest mało nawet dla bardzo świeżych. Ja ostatnio zrobiłem starter 2 litrowy do pilsa 20 litrów 12 blg ze świeżutkiej fiolki i da się zauważyć w smaku, że drożdży jednak było nieco za mało. Ja bym radził 3 litry dla świeżych i odpowiednio więcej dla starszych, no albo starter dwustopniowy. Mowa oczywiście o starterach na mieszadle. A kalkulator polecam na przyszłość ten, raczej nie zawodzi:

http://mrmalty.com/calc/calc.html

 

Termin mają do 21.04.2017r. więc raczej świeże, mam kolbę 2l. oczywiście na mieszadle będę robił. Czy może dokupić jeszcze jedną fiolkę i wtedy 2l. mogłoby wystarczyć?

 

EDIT:

Kalkulator, wylicza 3,5l. przy jednej fiolce i 1,5l. przy 2 fiolkach, z tego co wyczytałem, to lepiej 2 fiolki i mniejszy starter, tylko jeszcze nasuwa się pytanie: ponieważ FM ma około 30mld komórek a np. White Labs 90mld to do jakiej wartości tyczy się ten kalkulator ?

w BS2 można wstawić ilość komórek drożdżowych w opakowaniu, a tym kalkulatorze nie ma takiej opcji?

Edited by WithoutStress
Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

Zrobiłem Desitkę 10.2 BRX - 22L (napowietrzone pompką akwaryjną)

Zadałem starter (9.5 BLG - 2L, mieszadło magnetyczne 30h) zrobiony z jednej fiolki FM30 (data ważności do lutego). Fermentacja zaczeła się po dobie jednak jest mało intensywna (bulga raz na minutę). Zmierzyłem ekstrakt w fermentorze stoi w miejscu.

Wczoraj dokonałem ponownego napowietrzenia pompką. Ktoś coś może poradzić.?

Ja widzę dwie opcje:

1. Podnieść do 12 /13 temperaturę

2. paczka w34/70 czeka w zapasie

Generalnie wnioskuję, żę drożdże okazały się za słabe - za mało liczne.

Trochę jestem zawiedziony.

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Ja do swojej Desitki 25 litrów dałem 2 litrowy starter zrobiony z 2 fiolek drożdży. Tak podpowiadał Pan Malty. Po 48h jest 1cm pianka na powierzchni ale widzę, że do porządnego startu jeszcze chwila zejdzie bo drożdże nie wszystkie podjęły prace. Widać na dnie z 5mm warstwę drożdży po namnożeniu. Starter kręcony ok 48h, piwko stoi w lodówce w 8st C.

W34/70 potrafiły startować i 72h. Jestem ciekaw jak tym pójdzie...

Link to post
Share on other sites

Lager wiedeński. 1 fiolka kręcona na starterze II stopniowym, finalnie 3l. Gęstość początkowa/końcowa :11,5 °Blg/3,7°Blg.

Alkohol: ABV 4.3% Odfermentowanie 69.5%

Drożdże katowane w temperaturze 9 °C . Około 10 dnia fermentacji odezwała się siarka - ulotnie. Diacetylowa w 13 °C . Piwo kryształ.

Link to post
Share on other sites
Lager wiedeński. 1 fiolka kręcona na starterze II stopniowym, finalnie 3l. Gęstość początkowa/końcowa :11,5 °Blg/3,7°Blg.

Alkohol: ABV 4.3% Odfermentowanie 69.5%

Drożdże katowane w temperaturze 9 °C . Około 10 dnia fermentacji odezwała się siarka - ulotnie. Diacetylowa w 13 °C . Piwo kryształ.

Witaj,
Po jakim czasie robiłeś przerwę diacetylową?

pozdro

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.