Jump to content

Fermentum Mobile - FM30 Bohemska rapsodia


Recommended Posts

Profil smakowy : szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim Szczep polecany do piw w stylach : Pilsner Urquell, Pils,

  • Typ fermentacji : dolna
  • Zakres temperatur fermentacji : 8-12 st.C
  • Stopień odfermentowania : 73-78%
  • Flokulacja : wysoka
  • Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mój Pillzner Bohemski zaszczepiony FM30 po 3 tygodniach burzliwej zszedł z 13 Blg na 4,5 Blg, przy butelkowaniu nie omieszkałem spróbować, zapowiada się zacnie.

Natomiast Marcowe zaszczepione gęstwą FM30 po 3 tygodniach zeszło z 13 Blg na 2,5 Blg, w chwili obecnej leżakuje.

Gęstwa została użyta jeszcze na Portera Bałtyckiego po 3 tygodniach zeszło z 21 Blg na 5,2 Blg, leżakuje i czeka na butelkowanie. I jeszcze Koźlak tradycyjny 16 Blg intensywnie pracuje od 2 dni. 

Link to comment
Share on other sites

Gdybyscie zaczerpneli szklanke piwa z fermentujacego pojemnika w fazie, powiedzmy, najwiekszego smrodku i postawili na powietrzu to po kilku - kilkunastu minutach siarki juz nie bedzie

Związki siarki zazwyczaj są tez bardzo lotne.

Poza tym związki siarki to bardzo szeroka grupa, rozumiem że tu dyskusja jest o siarkowodorze?

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

tak, chodzi o siarkowodor. opierajac sie juz na bardziej merytorycznych zrodlach:

 

natlenianie jest jedna z metod usuwania siarkowodoru z wody:

 

Removal from water[edit]

Hydrogen sulfide can be removed effectively from drinking water and there are a number of processes designed for this purpose. However, the preferred method can change according to the level of concentration in water. Drinking water should be checked for hydrogen sulfide levels, especially if using ground water due to low dissolved oxygen levels.[18]

  • Continuous Chlorination

For levels up to 75 mg/L Chlorine is used in the purification process as an oxidizing chemical to react with hydrogen sulfide. This reaction yields insoluble solid sulfur. Usually the chlorine used is in the form of sodium hypochlorite

  • Aeration

For concentrations of hydrogen sulfide less than 2mg/L aerationis an ideal treatment process. Oxygen is added to a water and a reaction between oxygen and hydrogen sulfide react to produce odorless sulfate

Link to comment
Share on other sites

Tak, jak wszystkie inne związki w piwie ale nie zachodzi to zbyt szybko (poza tym jak są wynikiem infekcji to ciągle tworzą się nowe), z merkaptanów też tworzą się tioestry.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Te drożdże są bardzo klasyczne, czysty profil bez jakiś dodatkowych charakterystycznych smaczków. Podobne do Wyeast 2124 Bohemian Lager, mają także odpowiednik w suchych drożdżach w postaci W34/70.

 

Ogólnie jak najbardziej mogę polecić.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Jako ich największą zaletę wymieniłbym uczucie rześkości w jasnych lekkich piwach w stylu desitki. Zrobiłem na nich także lagera wiedeńskiego i również byłem zadowolony - miał przyjemny chlebowo, słodowy smak.

Link to comment
Share on other sites

Te drożdże są bardzo klasyczne, czysty profil bez jakiś dodatkowych charakterystycznych smaczków. Podobne do Wyeast 2124 Bohemian Lager, mają także odpowiednik w suchych drożdżach w postaci W34/70.

 

Ogólnie jak najbardziej mogę polecić.

Też gdzieś czytałem że są zbliżone do bohemian lager tak więc trzeba je będzie wypróbować

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Czy ktoś jeszcze używał tych drożdży? Ja po raz pierwszy robię warkę na płynnych drożdżach. Wybór padł na FM30. Zrobiłem 0,5l starter w plastikowej butelce. Mieszadła się jeszcze nie dorobiłem. starter zadany do brzeczki Citra Lagera ~12blg wychłodzonej do ok. 22-23 stopni. Fermentacja przebiega na balkonie. Temperatury wachają się od -1 do +8 stopni. Dzisiaj po tygodniu podejrzałem drożdże. Fermentacja trwa w najlepsze. Niepokoi mnie jednak kwiatowy zapach. Zazwyczaj przy fermentacji dolniakami spodziewam się zapachów siarkowych. Czy jest się czego obawiać?

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Ja używałem w zeszłym sezonie i normalnie - siarką dawało. Kwiatki to raczej za wysoka temperatura - albo za wcześnie zaczęło fermentować - bo dodałeś w 23 stopniach, albo jednak podczas fermentacji skoczyło. Niezłe drożdże w sumie - w tym sezonie robię na Pilsner Urquell i dla mnie FM30 lepsze zdecydowanie. 

Link to comment
Share on other sites

Okazuje się, że albo temperatura za niska albo starter za mały. Obstawiam jednak temperatury. We wtorek, po 8 dniach od zadania zmierzyłem gęstość. Wynik odrobinę poniżej 10blg. Położyłem fermentator na kartonach, żeby jego odizolować od podłoża. Wczoraj, po 11 dniach areometr wskazał ~6,5blg. Zaczęły być odczuwalne siarkowodorowe zapachy, więc wszystko wydaje się być w porządku. Burzliwa potrwa u mnie jakieś 3 tygodnie. Jak wszystko się uda i przez całe otwieranie fermentatora nie wdało się skażenie, planuję jeszcze przerobić na tych drożdżach lagera czeskiego.

Nie bawiłem się w badanie temperatury przy wskazaniach areometru. Wstępnie ogrzałem tylko próbki. Wyniki przy różnicy temperatur 10 stopni od 20 będą się różnić o 0,5Blg.

Nauka z tych zabiegów jest taka, że przy lagerach trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i fermentować w trochę cieplejszych warunkach

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

 

 

Nauka z tych zabiegów jest taka, że przy lagerach trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość i fermentować w trochę cieplejszych warunkach

Cierpliwość tak, ale cieplejsze warunki NIE. Chyba, że myślisz o temperaturach do 10oC. Pierwsze dolniaki fermentowałem w 12oC i nie były dobre. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że optymalne temperatury dla większości popularnych szczepów to 8-10oC. 

Link to comment
Share on other sites

Krzysiek ma zapewne na mysli temperature otoczenia 12 stopni co w piwie da 14-15. Nie ma sensu robic lagerow w tym takiej temperaturze otoczenia jak napisal i sam mam bardzo podobne doswiadczenia. 

Link to comment
Share on other sites

Przy 12oC (czyli w piwie pewno te 14) wyszło sporo estrów i fenoli. Piwo oczywiście dało się wypić, znaleźli się tacy, co im smakowało, ale w stylu to nie było na pewno. Dlatego uważam, że lepiej zrobić dobrego ale'a niż się silić na byle jakiego lagera. 

Link to comment
Share on other sites

Z innej beczki: na opakowaniu tych drożdży wydrukowana jest informacja, że należy dodać DWIE saszetki drożdży na warkę 23 litrową.. naprawdę trzeba zadać aż dwie na warkę 11-12 blg?? Próbował ktoś zadawać jedną paczkę na takie piwo?.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.