Jump to content
Jacu

Noc Kupały - jak to zrobić?

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie aby uwarzyć Black IPA np. na polskich chmielach. Wczoraj piłem Noc Kupały i naprawde to piwo "robi robote". Na stronie browaru Perun znalazlem nastepujące informacje:

Słody: podstawowe jęczmienne, karmelowy, barwiące, jęczmień palony. Chmiele: Iunga, Sybilla. Drożdże: US05.

Czy ma ktoś pomysł jak "sklonować" to piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

noc kupały to nie black ipa tylko FES

szukaj receptury na foreign extra stout (oraz czym się różni od black ipa) - dopasuj ją do surowców z etykiety - dopasuj ją do własnych surowców

uwarz piwo a jak się będzie bardzo różniło od oryginału poproś kolegę bzium1986 o pomoc - jest właścicielem i głównym piwowarem w browarze perun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że jak zapytasz piwowara to Ci odpowie. Nie wiem czy tutaj bawi, na pewno mirkuje na wykopie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

noc kupały to nie black ipa tylko FES

szukaj receptury na foreign extra stout (oraz czym się różni od black ipa) - dopasuj ją do surowców z etykiety - dopasuj ją do własnych surowców

uwarz piwo a jak się będzie bardzo różniło od oryginału poproś kolegę bzium1986 o pomoc - jest właścicielem i głównym piwowarem w browarze perun

A piłeś to piwo? To jest praktycznie black ipa tylko podpisane jako fes.

Co do tematu masz podane słody i chmiele to już połowa sukcesu. Kolejność słodów jest pewnie równoznaczna z ilością w zasypie więc trzeba to jakoś sensownie dopasować do blg i litrów warki jaką chcesz zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FES czy Black IPA. Wszystko jedno. To piwko bardzo mi smakuje. Lubie stouty i lubie aromat chmielu. Spróbuje skontatkować się z autorem receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ma ktoś pomysł jak "sklonować" to piwo?

 

Hm, Noc Kupały była wzorowana na #25 Mild Stout "Konkursowe" z Domowego Browaru Broguziec.

4kg pilzneński

500g pszeniczny

800g monachijski I

200g caramunich I

150g caramunich III

150g czekoladowy 400

100g czekoladowy pszeniczny

85g jęczmień palony

400g płatki owsiane błyskawiczne

 

Zacieranie:

62C - 30'

72C - 40' (na ostatnie 5' dodany czekoladowy pszeniczny i palony)

78C

 

Chmielenie:

60min - 35g Marynka (30g Iunga będzie OK)

10min - 30g Lubelski

 

Drożdże London Ale III, 2pokolenie. 22l, ok. 14,5blg [uuu, jaka słaba wydajność... - przyp. autora]

 

Jedno z piw, które zaniosłem coderowi do oceny. Po raz pierwszy byłem oceniany przez profesjonalistę i zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Ocenę opublikował tutaj:

http://www.piwo.org/...k-stout-145-blg

 

Receptura Nocy Kupały nieco się różni od oryginału, dodałem więcej jęczmienia palonego (przeliczając na 25l byłoby to 130g), drożdże to US05, sposób zacierania się zmienił (wymogi technologiczne browaru), parę drobiazgów w zasypie. No i chmielenie na zimno.

Na 25l warkę:

60g Iunga

60g Sybilla

 

Aromat chmielowy przykrył paloność i powstały wątpliwości, co do stylu. Efekt zaiste był ciekawy, ale powtarzając recepturę w domu bez chmielenia na zimno - wyszedł wyraźny i przyzwoity FES. I tego będę się trzymał :)

 

pozdrawiam

Edited by bzium1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.