Jump to content
Sign in to follow this  
dirk gently

Stout 14Blg

Recommended Posts

Receptura na 11L

 

Zasyp:

2.5kg pale

0.25 pszeniczny

0.3 jęczmień palony (dodany na mashout)

 

Zacieranie 60' 68°C (teraz zrobiłbym 66) + mashout 80°C

 

Chmiel:

15g Target 12%AA 60'

15g EKG 4.5%AA 5'

 

Drożdże BrewGo-02

Temperatura fermentacji ~20°C

 

OG: 14Blg

FG: 4.5Blg

AbV: 5%

IBU: 40

EBC: 78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, dopiero zauważyłem, że jak się wpisze liczba - gwiazdka - "C", to forum zamienia gwiazdkę na kółko, żeby były stopnie Celsjusza. Fajny bajer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

60 - * - "C"

nie wyszło :P

Edited by Kilus

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez probowalem i nic

Edited by tdzip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko pewnie już się ładnie ułożyło w smaku (albo już wypite :) ). Możesz coś napisać o nim? Bo planuję zrobić właśnie coś takiego i Twoja receptura mi sie podoba, myślałem jeszcze o płatkach dębowych.. Co myślisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

było bardzo mocno czekoladowe, a mało palone. Goryczka w sam raz, (myślałem że może za mała, ale jak powtarzałem to piwo to dałem 45 IBU, i balans już nie ten). Generalnie zacieranie było bardzo na słodko i w efekcie miałem końcowy pomiar 4.5Blg, czyli piwo wyszło dość gęste i słodkie. Wypicie dwóch z rzędu to raczej tylko w zimne grudniowe noce ;)

 

Link do powtórki: http://www.piwo.org/topic/16503-browar-kontrrewolucyjny/?do=findComment&comment=344792

 

O płatkach dębowych nic nie myślę, bo nigdy nie używałem. Na pewno się dobrze skomponują.

Dziękuję za zainteresowanie i zachęcam do wypróbowania receptury.

 

Aha, no i piwo oczywiście dawno wypite (jak się robi 11L warki to wszystko jakoś szybko schodzi, ale przynajmniej nie ma nudy), oprócz jednej butelki która zostanie otwarta we wrześniu.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.