Skocz do zawartości

Finlandia Premium Lager - kilka pytań.


Werner

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...

Witam,

 

zaczynam właśnie przygodę z warzeniem piwa.

Na początek zakupiłem ten sam zestaw co kolega.

Mam kilka niejasności. Bardzo proszę o pomoc.

 

1. Wyczytałem, że ten lager wychodzi średni. Czy w związku z tym mógłbym go dochmielić amerykańskimi chmielami?

  Jaką porcję chcmieli dodać? Czy polecacie jakiś konkretny chmiel?

 Brzeczka ma 18,5l  Blg początkowe 11,5.

 

2. Moje piwo jest na fermentacji burzliwej od 3 dni. Temperatura na fermentorze pokazuje 24 st. Trzymam go w mieszkaniu. Czy lepiej byłoby go przenieść do piwnicy gdzie temp. jest ok 16-17 st ?  Czy wskazane jest przenosić piwo po 3 dniach do niższej temperatury? Czy może poczekać i przenieść tam dopiero na cichą? Wyczytałem gdzieś, że burzliwa i cicha powinny być w tej samej temperaturze? Jaka jest Wasza opinia?  Co robić przy kolejnych piwach? Fermentować w mieszkaniu czy w piwnicy?

 

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.