Jump to content
rtyqwe

Dziwny kolor brzeczki po śrutowaniu Porkertem

Recommended Posts

Witam!

 

Zachciało mi się "mechanizacji" to teraz mam problem, ale po kolei...

 

Do tej pory śrutowałem (25 warek) Zelmerem, ale że dostałem w darowiźnie używanego Porkerta - bez rączki - więc po wymyciu sprzętu od razu podpiąłem wiertarkę.Wiertarka niby mocna (710W) ale nie dawała rady przy wypełnionym zasobniku.

Śrutowałem więc sposobem - najpierw wkręcałem śrutownik na obroty (mniej więcej połowę tego co potrafi wiertara), a potem dozowałem słód z ręki słuchając czy nie spadają obroty - jak machina zwalniała, to ja przestawałem dosypywać słód.

I tak zmęczyłem 4 kg w pół godziny z przerwami na doważanie słodów (same sprawdzone, na których wcześniej warzyłem inne piwa).

 

 

Starałem się uzyskać śrutę wielkościowo zbliżoną do tego co miałem na Zelmerze. Do tej pory wszystko było OK. Problem się zaczął jak zacząłem zacierać. Brzeczka poza swoimi zwykłymi kolorami miała jakby dodatkowy kolor popielato-stalowy.

Młóto po wysładzaniu jest z wierzchu sinoniebieskie (fot.1)

 

Przy gotowaniu - to samo - piana z delikatnym nalotem popielatym.

 

Myślałem, że opadnie po chmieleniu i zostanie w chmielinach - niestety - zbiło się w większe agregaty, ale jest w całej brzeczce (fot.2)

Nie sposób tego odcedzić domowymi sposobami, bo taki "agregat paprochów" w palcach rozpada się na tysiąc drobnych cząstek - taką bardziej maź.

 

Na tym etapie różnic w smaku nie odczułem. Porkert nie był niczym smarowany...

 

Pytania:

- co to jest i dlaczego?

- jak się pozbyć?

- jeśli ktoś to już miał - czy jest szansa, że opadnie np. po burzliwej?

 

P.S.

Jeszcze coś co może mieć znaczenie:

a) pierwszy raz NIE zwilżałem słodu do śrutowania;

b) z przyczyn ode mnie niezależnych woda, do której wsypałem słody stała 30 h w garze

Nie wiem czy to ważne, ale co mi szkodzi napisać....

post-4318-0-67602500-1419783815_thumb.jpg

post-4318-0-21379300-1419783822_thumb.jpg

Edited by rtyqwe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Zachciało mi się "mechanizacji" to teraz mam problem, ale po kolei...

 

Do tej pory śrutowałem (25 warek) Zelmerem, ale że dostałem w darowiźnie używanego Porkerta - bez rączki - więc po wymyciu sprzętu od razu podpiąłem wiertarkę.Wiertarka niby mocna (710W) ale nie dawała rady przy wypełnionym zasobniku.

Śrutowałem więc sposobem - najpierw wkręcałem śrutownik na obroty (mniej więcej połowę tego co potrafi wiertara), a potem dozowałem słód z ręki słuchając czy nie spadają obroty - jak machina zwalniała, to ja przestawałem dosypywać słód.

I tak zmęczyłem 4 kg w pół godziny z przerwami na doważanie słodów (same sprawdzone, na których wcześniej warzyłem inne piwa).

 

 

Starałem się uzyskać śrutę wielkościowo zbliżoną do tego co miałem na Zelmerze. Do tej pory wszystko było OK. Problem się zaczął jak zacząłem zacierać. Brzeczka poza swoimi zwykłymi kolorami miała jakby dodatkowy kolor popielato-stalowy.

Młóto po wysładzaniu jest z wierzchu sinoniebieskie (fot.1)

 

Przy gotowaniu - to samo - piana z delikatnym nalotem popielatym.

 

Myślałem, że opadnie po chmieleniu i zostanie w chmielinach - niestety - zbiło się w większe agregaty, ale jest w całej brzeczce (fot.2)

Nie sposób tego odcedzić domowymi sposobami, bo taki "agregat paprochów" w palcach rozpada się na tysiąc drobnych cząstek - taką bardziej maź.

 

Na tym etapie różnic w smaku nie odczułem. Porkert nie był niczym smarowany...

 

Pytania:

- co to jest i dlaczego?

- jak się pozbyć?

- jeśli ktoś to już miał - czy jest szansa, że opadnie np. po burzliwej?

 

P.S.

Jeszcze coś co może mieć znaczenie:

a) pierwszy raz NIE zwilżałem słodu do śrutowania;

b) z przyczyn ode mnie niezależnych woda, do której wsypałem słody stała 30 h w garze

Nie wiem czy to ważne, ale co mi szkodzi napisać....

 

Wygląda na to że metal trze o metal , może masz bicie lub luzy na częściach ruchomych i od czasu do czasu troszkę się skrawa do słodu , może tak jak Pisze Jacer masz za bardzo dokręcony śrutownik choć wtedy miał byś raczej mąkę bez łuski

Edited by pepe11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też o tym myślałem, ale tarcia o metal nie zaobserwowałem - tzn. "na sucho" bez słodu nic nie trze. No i nie robię mąki - bardziej to co wychodzi z Zelmera na 2-2,5 czyli drobno ale nie mąka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też o tym myślałem, ale tarcia o metal nie zaobserwowałem - tzn. "na sucho" bez słodu nic nie trze. No i nie robię mąki - bardziej to co wychodzi z Zelmera na 2-2,5 czyli drobno ale nie mąka.

 

Coś musi być z pasowaniem w śrutowniku , zanim zrobiłem do swojego napęd ( śrutownik Brewferm ) śrutowałem wiertarką 5 kg śrutowałem w góra 10 minut

zasuwała jak głupia .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajomy ma Porkerta, używany tylko na pokaz, fajna maszynka. Jeśli by mi wpadł kiedyś taki w rączki to byłby jako prawie eksponat i do mielenia na miał słodów specjalnych. Teraz mielenie wykonuję w znakomitym made in CCCP młynku do przypraw. Czy nie szkoda Ci było podłączać wiertarki do śrutownika?

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacer, moja opinia po prostu. Kiedyś zlecałem śrutowanie, chyba 3 razy Porkertem a później trafił się dostęp do rolniczego gniotownika walcowego (metalowe wały) o b.dużej wydajności i jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam niestety dostępu do gniotownika - ani rolniczego, ani w ogóle żadnego. Dlatego bardzo się cieszyłem z tego Porkerta, a tu taki zonk....

Wygląda na to, że się na powrót przeproszę z Zelmerem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój porkert (sfinx) miał nierówne żarna - musiałem usunąć i wyrównać kryzę odlewniczą na ślimaku żeby mielił równo. Skręć tak żeby tarcze się dotykały na sucho i zobacz czy opór nie zmienia się znacząco zależnie od pozycji ślimaka.

U mnie występuje stalowopopielaty osad na młócie, to jest "popiół" z łuski która została zbyt drobno zmielona (jakaś część, im mniej tym lepiej). Jak na zelmerze nie zwilżysz to też może się pojawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jakimś mocnym magnesem neodymowym uda się pozbyć części tego żelaza, tak jak na filmie. Przyłożyć magnes do krawędzi wiadra, zamieszać całość i zdekantować wężykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc to na pewno nie jest "żelazo" - bardziej się skłaniam ku teorii kolegi Yapko - wygląda to na popioły. Raz, że jest tego zbyt dużo na opiłki (musiałbym zeskrawać ze ćwierć śrutownika ;) ), a dwa, że to jest stosunkowo lekkie.

 

Swoją drogą ciekawe, bo śrutując wcześniej Zelmerem bez nawilżenia nigdy tego nie miałem - ale też to były zupełnie inne prędkości...

 

Ciekawe, czy jakbym nawilżył słód do Porkerta, to by problem zniknął. Śrutując wiertarką nawilżacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz problem z wiertarką na suchym słodzie to na zwilżonym może być tylko gorzej, dla wiertarki oczywiście

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukałem trochę w necie i przeprowadziłem kilka doświadczeń:

a) nawilżyłem ziarno i zmniejszyłem prędkość obrotową do ok. 100-150 obr/min;

Wynik: bez zmian - błonka jak z herbaty przechodząca potem na młóto jako osad sinoniebieski nadal obecna; Więc to nie popioły.

b) magnes neodymowy niczego nie wychwycił. Więc to nie resztki śrutownika (na szczęście!!);

c) poprzez analogię do błony herbacianej (która też powstaje po pewnym czasie i dopiero po zaparzeniu herbaty) szukając w necie znalazłem to: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2005/nov/04/foodanddrink.features - jeśli to prawda, to by wskazywało na twardą wodę (15% tej błony to węglan wapnia)

 

Więc być może mój zakład wodociągowy zmienił parametry wody, a fakt, że to wyszło po śrutowaniu Porkertem, to po prostu zbieg okoliczności....

 

Sprawdzę twardość - napiszę jak wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby było tak jak mówisz - a ma to sens, to powinieneś też odczuć pogorszenie smaku piw jasnych, mocno chmielonych a polepszenie piw ciemnych, zwlaszcza porterów/stoutów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.