Skocz do zawartości

Coopers Canadian Blonde - temperatura


TKF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nastawiłem wczoraj o godzinie 15 (wtedy zadałem drożdże z zestawu) w/w brewkita. Obecnie znajduje się on w mojej "chłodni" - pokój z rozszczelnionym oknem.

 

W całym mieszkaniu panuje temperatura 21 stopni, w "chłodni" wacha się od 15-16. Mój pomysł jest taki, żeby przetrzymać piwo w tej temperaturze 15-16 stopni przez 10 dni, a następnie na cztery dni podnieść ją do 21, aby uniknąć ewentualnego niedofermentowania. Dodam, że obecnie, po tych 20h w chłodni widać początki fermentacji - piany nie widzę (wprawdzie nie otwieram wieka, ale świecę latarką), za to pokrywa fermentora się wybrzuszyła (nie używam rurki, jedynie niedomkniętą pokrywę). Czy mogę tak zrobić, czy posiadacie inne pomysły? Dodam, że nie mam możliwości uzyskania innej stabilnej temperatury niż 15-16 bądź 21...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.