Jump to content

Coopers Canadian Blonde - temperatura


TKF
 Share

Recommended Posts

Witam, nastawiłem wczoraj o godzinie 15 (wtedy zadałem drożdże z zestawu) w/w brewkita. Obecnie znajduje się on w mojej "chłodni" - pokój z rozszczelnionym oknem.

 

W całym mieszkaniu panuje temperatura 21 stopni, w "chłodni" wacha się od 15-16. Mój pomysł jest taki, żeby przetrzymać piwo w tej temperaturze 15-16 stopni przez 10 dni, a następnie na cztery dni podnieść ją do 21, aby uniknąć ewentualnego niedofermentowania. Dodam, że obecnie, po tych 20h w chłodni widać początki fermentacji - piany nie widzę (wprawdzie nie otwieram wieka, ale świecę latarką), za to pokrywa fermentora się wybrzuszyła (nie używam rurki, jedynie niedomkniętą pokrywę). Czy mogę tak zrobić, czy posiadacie inne pomysły? Dodam, że nie mam możliwości uzyskania innej stabilnej temperatury niż 15-16 bądź 21...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.