Skocz do zawartości

Bożonarodzeniowy piernik żytni na zakwasie


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się podzielić przepisem na piernik. Mój debiut w wypiekach :)

Muszę się pochwalić, że bardzo udany, niestety już zjedzony.

Jest to zmodyfikowany, stary rodzinny przepis.

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki żytniej 700

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

1 małe opakowanie śmietany

3 łyżki cukru

0,5kg miodu płynnego

0,5 kostki masła

garść orzechów włoskich

przyprawa piernikowa

3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

 

Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy.

Przyprawa piernikowa oczywiście własnoręcznie skomponowana. Ja zmieliłem w młynku do kawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, kolendrę i kminek.

Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin.

Pieczemy około 1 godziny w 180°C.

Piernik najlepszy po co najmniej kilku dniach od pieczenia.

 

Polecam ze szklaneczką porteru bałtyckiego :)

 

Wesołych świąt!

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jaka przyprawa i ile?

Przyprawa piernikowa oczywiście własnoręcznie skomponowana. Ja zmieliłem w młynku do kawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, kolendrę i kminek.

przyprawa jak i ile kto lubi zapewne

co z tego że napisane będzie np. 1 opakowanie przyprawy Kamis jak dla jednego pół będzie za dużo ,a dla innego 1,5 za mało

piekłeś kiedyś piernik ?dawałeś przyprawę ? było ok? daj tak samo

dla mnie piernik musi być megapiernikowy :) zawsze daję sporo więcej jak zalecane,albo dosypuję sam jeszcze cynamonu,imbiru,gałki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że czy śmietana ma 12% czy 18% nie ma żadnego znaczenia.

Przyprawa jak napisałem skomponowana samemu, jak dla mnie przyprawy gotowe to profanacja prawdziwego piernika.

Ja w sumie robię to na oko piernik jest dość pikantny. W necie jest masę przepisów na domową przyprawę piernikową.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.