Jump to content
Sign in to follow this  
dominiox

Owsiany Stout - jak dodać płatki?

Recommended Posts

witam szanownych forumowiczów!

właśnie rozpoczynam kolejny sezon

i na pierwszy strzał poszły piwa w stylu brytyjskim

 

kolejne piwo które chce uwarzyć to owsiany stout

i mam pytanie co do waszego doświadczenia w dodawaniu płatków owsianych

 

1. W jaki sposób dodawać płatki (zacieram na lenia) czy w postaci suchej do słodu przed zacieraniem, czy też kleikować jeśli tak to jak wy to robicie (sposób kolejność)

 

2. Jaka najlepsza ilość na 20 litrową warkę?

 

3. Czy wydłuża się zacieranie z płatkami owsianymi?

 

4. na co szczególnie zwrócić uwagę by nie zepsuć tego piwa?

 

pozdrawiam i z góry dziękuje za zaangażowanie

dominiox

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli płatki są błyskawiczne to zmieszać ze słodem, jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) i dodać w przerwie białkowej. Zacieranie teoretycznie się wydłuża, praktycznie nieznacznie. Pilnuj temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :lol:

 

.... jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) ....

ostatnio oglądałem opakowania różnych zwykłych płatków (owsiane, pszeniczne) z różnych rorm (Kupiec, Halina) na żadnych nie było opisane jak przygotowywać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak DARKO błyskawiczne wrzucam razem ze słodem. Czasu zacierania nie przedłużam. Dla pewności po zacieraniu zrób próbę jodową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ile proponujecie dodać płatków?

czy 400g to wystarczająca ilość na 20l warkę?

pozdrawiam

dominiox

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanie czy dodawanie owsa w postaci płatków błyskawicznych daje jakieś specjalny efekt w porównanie np. do owsa który został by zgnieciony na zwykłym gniotowniku do rozgniatanie zbóż dla zwierząt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Moim zdaniem dodanie zwykłego owsa zamiast płatków owsianych ma rację bytu. Ja tak ostatnio robiłem i wyniki zdają się być zadowalające. Dodatkowo bardzo polepszyła mi się filtracja. Jednak owies posiada mniej skrobi od jęczmienia o 20% co musisz w przepisie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam przypieczenie płatków w piekarniku

Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam przypieczenie płatków w piekarniku

Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:)

Nadaje im to ładny, słodki aromat który potem czuć w piwie, bo sam owies nie ma aromatu.

 

Ale to jest trochę zaszłość kulturowa, a USA owies kojarzy się głównie z ciasteczkami owsianymi, jak poczują taki aromat w piwie, to skojarzy się z owsem. U nas takie skojarzenie nie zachodzi, więc w zasadzie można sobie dac spokój z tym przypiekaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dość popularne płatki owsiane górskie ekstra z młynów w Stoisławiu (w torbie papierowej 0,5kg) podają informację

obłuszczone ziarno owsa poddane jest obróbce hydrotermicznej w wyniku czego płatki zamiast gotowania wymagają tylko zalania wrzątkiem wody mleka lub bulionu. Dzięki specjalnej technologii odznaczają się wysoką przyswajalnością oraz charakterystycznym lekko orzechowym smakiem i aromatem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem płatki błyskawiczne, czytając instrukcję tak właśnie pomyślałem, że coś je obrabiają skoro tylko zalać mlekiem i już można papu.

Generalnie jestem tym bardziej załamany im więcej czytam - generalnie po raz drugi w życiu żałuję, że nie przykładałem jeszcze bardziej na lekcjach biologii. Łatwiej by mi było zrozumieć.

Spróbuję te płatki lekko przypiec, zobaczymy co będzie. Chciałem dziś walczyć z oetmalt stoutem, ale poczekam na nowy gar (mój własny, ciężko zapracowany).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mógłby mi ktoś doradzić w jakiej temperaturze i przez jaki czas przypiekać te płatki? Nie wiem jak wzrasta/spada efekt w zależności od czasu i temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z amerykańskiego forum: 350F (176C) - 20-30min. Im dłużej trzymasz i im ciemniejsze się robią to wychodzą nuty jak ze słodu czekoladowego.

Niektórzy radzą, żeby po takim przypiekaniu wsypać płatki do papierowej torby i odczekać kilka dni, żeby jakieś niepotrzebne związki się ulotniły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...