Jump to content
Sign in to follow this  
polsyn

Ocena receptury "autorskiej"

Recommended Posts

Witam , wczoraj wpadłem na pomysł uwarzenia takiego piwka, chciałbym poznać opinie osób trzecich w ocenie tej receptury i czy coś takiego ma sens:

 

cel 14BLG

30 IBU

 

słody:

2kg pale ale (bądź pilzneński)

2kg wędzonego

0,25kg żytniego

0,25kg cara amber

0,25kg wiedeński

0,25kg cara hell

 

drożdze us-05

nagazowanie: niskie-średnie

planowałbym dodać mchu w celu uzyskania jak najbardziej klarownego piwa

Edited by polsyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, w założeniu będzie to moje pierwsze piwo wędzone, a także pierwsze wędzone jakie wypiję. Uzyskać chcę przede wszystkim niezbyt mocno wędzone piwo, o dobrej podstawie słodowej w aromacie, pijalne, bursztynowe w barwie i klarowne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym opuścił żyto i cara hell

Pierwszy niewiele wniesie i IMO oleistosc wedzonce nie jest potrzebna - poza tym klarowne żytniego piwo to nie często się widzi

 

Carahell zginie w tym zasypie

 

Jeśli mech to nie jest panaceum na klarowność. Ważniejsze są dobrze zbijajace się drożdże ( ponoć notki są lepsze a podobne ) i warto cold crush zrobić bo zmetnienia na zimno wtedy powinno nie występować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamień pale(pilz) na pszeniczny, carawheat zamiast tych cara i drożdże pszeniczne rasowe np 3068. Otrzymasz fajną pszeniczkę, lekko tłustą od żyta i raczej nie klarowną ale pijalne dobre piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyje wędzonogo Weyermana, on jest chyba wędzony bukiem (tylko taki mają w piwodzieju gdzie się aktualnie zaopatruję). Słód pszeniczny odpada, moje dwa ostatnie piwa to były pszenicę , chcę uwarzyć coś innego tym razem, drożdże płynne też nie wchodzą narazie w grę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.