Jump to content
Sign in to follow this  
sabbr

Nagły skok temperatury fermentacji

Recommended Posts

Mam następujący problem. Mam 4 warki na burzliwej, w różnym stopniu zaawansowania, na różnych drożdżach. Utrzymuję w pokoju, w temp. 16-19* - zakręcone ogrzewanie, lekkie rozszczelnianie okna. Wyjechałem na święta, wracam - temp. w pomieszczeniu 8 stopni. Co ciekawe, porter na US-05, nastawiony 22.12 - wesoło bulka, pozostałe też utrzymują ciśnienie w fermentatorze, choć nie bulkają.

W jakiej temperaturze, w powyższej sytuacji, utrzymywać teraz warki? Czy pierwotne 16-19, czy też niższe, np. okolice 14-15?

Czy zamieszać energiczne fermentatorami, aby podnieść opadłe przez temperaturę drożdże? Albo zamieszać po otwarciu chochlą, czy mieszanie jest zbędne?

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym liniowo podnosił temperaturę do tych 19 stopni, a nawet i wyżej. Tam już pewnie większość została zjedzona (kilka dni burzliwa była w normalnej temperaturze), ale przy takiej temperaturze górniaki raczej smacznie śpią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...