Jump to content

Prośba o zweryfikowanie receptury


Robler
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, po roku obserwowania forum, kompletowania sprzętu oraz przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów, w końcu przyszedł czas na uwarzenie swojego pierwszego piwasmile.gifW związku z tym prosiłbym o zweryfikowanie receptury oraz schematu zacierania oraz chmielenia. Na pierwsze piwo postanowiłem wybrać American Pale Ale. Planowana warka to 20 litrów i ok. 12 plato. Chciałbym żeby zasyp składał się z 4.5 kg słodu Pale Ale 5.5-7.5 EBC oraz 0.20 kg Pszenicznego Karmelowego 100-150 EBC obydwa ze Strzegomia. Zacieranie infuzyjne, jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach i potem podgrzanie do 76 stopni. Chmielenie:

-60 min - 10 g Iungi 11% aa

-30 min - 10 g Iungi 11% aa

-30 min - 10 g Rakau 10,7% aa

-10 min - 10 g Rakau 10,7% aa

-po włączeniu palnika 20 g - Cascade 5.3% aa

Być może dam jeszcze 20 g Rakau na cichą. Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, cicha 14 dni w 18 stopniach. Czy coś budzi zastrzeżenia, jakie proponujecie zmiany, ewentualnie rady?

Link to comment
Share on other sites

jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach

Nie radzę, minimum 60 minut, 90 też nie będzie źle. Poza tym niewiele bym zmieniał, może na smak dodałbym 10-20 g chmielu.

Planowanie ilości dni burzliwej ma niewielki sens, to wyniknie z pomiarów.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

W takim razie na smak dodam jeszcze, 10 g Rakau i na aromat dorzucę 10 g Cascade. CO do Rakau, to wiem, że pochodzi z NZ ale chodziło mi tu bardziej o nakreślenie co mniej więcej chcę uwarzyć, co do samego chmielu to miałem okazję pić piwko w którym został zastosowany i zrobił na mnie dość dobre wrażenie:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.