Skocz do zawartości

Coopers Real Ale - dni fermentacji i temperatura


kempa662

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, nastawiam tego Coopersa i zastanawiam się w jakiej temp. fermentować? Mogę uzyskać stałe 16-20 stopni, więc myślę że jak utrzymam 18 to będzie ok... Długość fermentacji myślę, że dam jakieś 10 dni, czy się mylę? Przelać na cichą czy odpuścić sobie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli miałbym możliwość utrzymania stałej temperatury 16oC otoczenia, to w takiej przeprowadziłbym fermentację. Po 14 dniach sprawdź blg, jak nie będzie się zmieniać przez okres 3-4 dni butelkuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi, że 17 stopni mogę utrzymywać cały czas, więc w takiej temp. będę fermentował. Tak z ciekawości, po jakim czasie w tym piwie powinna pojawić się piana? Minęły 24h i jeszcze nic nie widać(oczywiście do środka nie zaglądałem, ale świeciłem latarką i nie widać jeszcze piany). Drożdże uwodniłem, wsypałem je do wody o temp 20 stopni i zostawiłem na 20 min, wymieszałem i wlałem(po takim czasie zrobiła się już piana na wierzchu, więc powinno być ok). Poprzednie piwo zaczęło się pienić po niecałych 24h a tutaj jeszcze cisza... Jeżeli nie zacznie się przez następne 24h to zmierzę blg i się okaże :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.