Jump to content
Sign in to follow this  
sziszi

Dezynfekcja piwnicy

Recommended Posts

Niestety z powodu niechęci do sprzątanie, a zwłaszcza od razu po warzeniu lub rozlewie piwa, doprowadziłem do tego, że w mojej piwnicy na każdym kroku czai się pleśń. Piwnica nie jest wilgotna ale jest trochę cieknący zlewozmywak, kuchenka, kocioł CO.

Zepsułem dwie warki i nawet zniechęciło mnie to na pewien czas do piwowarstwa.

Chcę coś znowu uwarzyć ale najpierw muszę wszystko doczyścić.

Czym czyścic kuchnie, podłogę szafki itd.? Jakimś normalnym środkiem na bazie chloru?

Czy drewniana zapleśniał łycha jest już do wyrzucenia??

Cały sprzęt zalewać chlorem (znaczy Ace)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważam, że sprzęt powinien być ZAWSZE dokładnie umyty po użyciu. I to jest obowiązek! Ja dodatkowo zawsze 2 razy dezynfekuję. Pierwszy od razu po umyciu i drugi tuż przed kolejnym użyciem. Wyjątek oczywiście gar do zacierania i łyżka do mieszania, bo się zdezynfekuje samo przy gotowaniu. U mnie się sprawdza.

 

Kuchni i piwnicy nie da się zdezynfekować. Ale też i nie ma takiej potrzeby. Wystarczy używać czysty i odkażony sprzęt, a do fermentacji w piwnicy rurkę.

 

Łyżkę umyj i wygotuj porządnie i będzie służyć.

 

Na zapleśniały sprzęt za pierwszym razem pewnie przydałby się ACE. Za to potem wystarczy myć, a na czysty do sterylizacji wystarczy dużo wygodniejszy w użyciu OXI.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety z powodu niechęci do sprzątanie, a zwłaszcza od razu po warzeniu lub rozlewie piwa, doprowadziłem do tego, że w mojej piwnicy na każdym kroku czai się pleśń. Piwnica nie jest wilgotna ale jest trochę cieknący zlewozmywak, kuchenka, kocioł CO.

Zepsułem dwie warki i nawet zniechęciło mnie to na pewien czas do piwowarstwa.

Chcę coś znowu uwarzyć ale najpierw muszę wszystko doczyścić.

Czym czyścic kuchnie, podłogę szafki itd.? Jakimś normalnym środkiem na bazie chloru?

Czy drewniana zapleśniał łycha jest już do wyrzucenia??

Cały sprzęt zalewać chlorem (znaczy Ace)?

Aby chlor miał odpowiednie działanie musi mieć kontakt z dezynfekowanymi rzeczami przez minimum 10 minut. Ale podłogę, zlew i kuchenkę przecież nie płuczemy, więc chlor powinien zrobić swoje.

Generalnie drewnianej łychy bym w ogóle nie używał, plastik i stal nierdzewna jest zmywalna drewno nie bardzo. A cały sprzęt powinień być wyczyszczony na przykład czymś takim http://www.piwo.org/forum/t1399-Srodki-czyszczace--OXY-odplamiacz-do-tkanin.html, a następnie dokładnie wypłukany i zdezynfekowany tuż przez użyciem właśnie chlorem, jodoforem albo co tam używasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lenistwo i lekceważenie czystości w sporządzaniu ARTYKUŁÓW SPOZYWCZYCH przynosi opłakane skutki.:beer:

przy sporządzaniu artykułów spożywczych na pewno nie ma u mnie żadnego lenistwa ani lekceważenia:)

problem jest w tym, że nikt po nie chce sprzątać:tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lenistwo i lekceważenie czystości w sporządzaniu ARTYKUŁÓW SPOZYWCZYCH przynosi opłakane skutki.:tort:

przy sporządzaniu artykułów spożywczych na pewno nie ma u mnie żadnego lenistwa ani lekceważenia:)

problem jest w tym' date=' że nikt po nie chce sprzątać:beer:[/quote']

Dobrze Cię rozumiem, sziszi, też tego nienawidzę, a jednak nie ma wyjścia - sprzątam :)

 

Z niechęci do sprzątania kupiłem nawet za ~200 zł lampę UV do odkażania zgrubnego warzelni bez wkładu pracy rąk swoich; ale na dłuższą metę to nie pomaga - mie ma skutecznej dezynfekcji bez solidnego wymycia. Chociaż na te pleśnie to by chyba pomogło....

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziadku z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia i Twojej wiedzy,ale proszę waRZenia!!! :)

 

Jest takie mądre zdanie chyba w Kunze czego wcześniej nie umyjesz potem nie wyjałowisz... to chyab wyczrpuje temat używania lampy UV bez mycia, chociaż sama lampa IMO jak najbardziej przydatna i na miejscu.

A co do łyżki, nie wiem jak i czemu (widocznie późno było :lol: ) zapomniałem umyć i jak po kilku dniach otworzyłem szafke z akcesoriami to mnie prawie pleśń zaatakowała :) próbowałem szorować i gotować,ale w końcu, chyba z rozsądku wyrzuciłem do śmieci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taaaaaa.......... są tacy co to wodę i mydło chcą zastąpić dezodorantem :):lol:

 

Niestety Aby czyste sprzęty mieć trzeba tylko chcieć :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Do odkażania piwnic nasze babcie stosowały palenie siarki, widziałem w którymś sklepie internetowym knoty siarkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
problem jest w tym, że nikt po nie chce sprzątać:lol:

Jest na to banalnie prosty sposób.

1. Warzyć w kuchni w mieszkaniu

2. Wiedzieć, że w dniu warzenia żona wróci z pracy o normalnej porze.

 

Tak wysprzątasz całą kuchnię, że sam się zdziwisz. (a jak nie to zapomnij o kolejnym piwie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. Wiedzieć, że w dniu warzenia żona wróci z pracy o normalnej porze.

 

Tak wysprzątasz całą kuchnię, że sam się zdziwisz. (a jak nie to zapomnij o kolejnym piwie)

dochodzę do takiej wprawy że żona nawet nie pozna że warzyłem :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
dochodzę do takiej wprawy że żona nawet nie pozna że warzyłem :)

Jak dostarczysz oświadczenie żony na piśmie, to otrzymasz order :lol::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja właśnie zostałem wyeksmitowany do piwnicy.

Po pierwszej warce spalony blat,przy kuchence gazowej(nowe mebelki).Fermentory stale przeszkadzają żonce bo w kuchni nie pasuje,a w łazience za ciasno.

Postanowiłem zrobić piwniczkę na cacy tynkuje,maluje kafelkuje i odkażam.

Już dwa tygodnie robie w piwnicy,za tydzień planuje pierwszą piwniczną warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dezynfekowanie piwnicy to odkarzanie siarką i malowanie wapnem. Dostępne w sprzedaży knoty siarkowe są do dezynfekcji pojemników, balonów na wino itp , na potrzeby dezynfekcji piwnicy są mocno niewystarczające, pewnie 1000 byłoby za mało. Tradycyjnie dezynfekuje się piwnicę w ten sposób, że piwnicę sprząta się usuwa zanieczyszczenia, uszczelnia, w metalowym pojemniku umieszcza się ok.200-300gram czystej siarki, którą zapala się i szybko wychodzi się z piwnicy (opary palacej się siarki są toksyczne), należy pamiętać o zasadach p.poż. Do piwnicy nie zagląda się przez parę dni, po czym dokładnie przewietrza, dla pewności procedurę z siarkowaniem można ponowić, po takich zabiegach nic żywego tam nie przetrwa. Czystą siarkę można kupić w sklepie chemicznym, przed laty były nawet gotowe zestawy z podaną ilością siarki na określoną kubature piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprostszym sposobem na dezynfekcję pomieszczenia jest włączenie na 15-30 minut lampy kwarcowej. Takiej, jak w latach 80-tych Panie używały do opalania ( wtedy jeszcze nie było solariów ) Taka lampa zabija wszystko co żywe, czyli baktreie, wirusy, grzyby, zwierzęta typu pająki czy inne pluskwy, muchy, meszki, komary, owocówki. Totalnie wszystko. Minusem jest blaknięcie farb oraz umieranie roślinności kwiatowej znajdującej się w pomieszczeniu. Dla pewności można zabieg wykonać kilka razy przestawiając lampę w inne miejsca, tak by światło dotarło wszędzie. Prosto, szybko i na 100% skutecznie. Polecam i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Co do warzenia to na razie się przyglądam :-)

Do dezynfekcji polecam ozon (O3). Ozonator kosztuje troszkę (300-500 zł) ale może rozwiązać wiele problemów. Przy okazji po około 24h nie ma po nim śladu. Pomieszczenia, sprzęt, samochód ...

 

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja pamiętam z warsztatów w technikum umieszczoną na ściane wśród wielu innych tablicę chyba jeszcze z czasów PRL, napis brzmiał tak: PAMIĘTAJ, PO SKOŃCZONEJ PRACY WYCZYŚĆ STARANNIE SWOJĄ MASZYNĘ !!! Wy też pamiętajcie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Mam pytanko do bardziej zorientowanych. Mam zamiar kupić siarkę na allegro np: http://www.allegro.pl/item751723234_siarka_mielona_250_gram.html

 

Czy taka siarka nada się do dezyfelcji piwnicy? Czy bez poroblemu podpalę ją zapałką czy trzeba stosowac jakieś sztuczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.