Jump to content
micd84

Starter ze starej gęstwy

Recommended Posts

Mam w słoiku ok. 0.7 L starej, 1.5-miesięcznej gęstwy po Danstar Nottingham. Zamierzam warzyć IPA 15 Blg. Oczywiście nie zamierzam użyć tej gęstwy bezpośrednio tylko namnożyć z niej świeżych drożdży w starterze. I tu kilka pytań:

  1. Jak pobrać gęstwę żeby zebrać jeszcze żywe drożdże? Łyżką z wierzchu wystarczy czy lepiej całość rozbełtać i poczekać co zostanie na powierzchni?
     
  2. Ile gęstwy dać do startera?
     
  3. Ile L startera? Wystarczy 2 L?
     
  4. Mam zamrożoną brzeczkę z poprzedniej warki przeznaczoną na starter - jak długo ją gotować zanim schłodzę i zadam drożdże?

 

Załączam zdjęcie gęstwy.

post-8010-0-75604300-1419580892_thumb.jpg

Edited by micd84

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, to potraktujmy to jako eksperyment, zrobię najpierw starter i zobaczymy co wyjdzie, najwyżej wyleje te 2 litry.

 

Jak i ile gęstwy zadać? Wg kalkulatora żywotność drożdży wynosi 10% czyli do brzeczki 8-10 Blg potrzebuję ok. 4 łyżki stołowe. Zamierzam zebrać wierzchnią warstwę drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Do tak wysokiego ekstraktu to kup nowe dwie saszetki Nottinghamów. Szkoda ryzykować 40 butelek piwa za cenę dwóch butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.