Skocz do zawartości

Starter ze starej gęstwy


micd84

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w słoiku ok. 0.7 L starej, 1.5-miesięcznej gęstwy po Danstar Nottingham. Zamierzam warzyć IPA 15 Blg. Oczywiście nie zamierzam użyć tej gęstwy bezpośrednio tylko namnożyć z niej świeżych drożdży w starterze. I tu kilka pytań:

  1. Jak pobrać gęstwę żeby zebrać jeszcze żywe drożdże? Łyżką z wierzchu wystarczy czy lepiej całość rozbełtać i poczekać co zostanie na powierzchni?
     
  2. Ile gęstwy dać do startera?
     
  3. Ile L startera? Wystarczy 2 L?
     
  4. Mam zamrożoną brzeczkę z poprzedniej warki przeznaczoną na starter - jak długo ją gotować zanim schłodzę i zadam drożdże?

 

Załączam zdjęcie gęstwy.

post-8010-0-75604300-1419580892_thumb.jpg

Edytowane przez micd84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, to potraktujmy to jako eksperyment, zrobię najpierw starter i zobaczymy co wyjdzie, najwyżej wyleje te 2 litry.

 

Jak i ile gęstwy zadać? Wg kalkulatora żywotność drożdży wynosi 10% czyli do brzeczki 8-10 Blg potrzebuję ok. 4 łyżki stołowe. Zamierzam zebrać wierzchnią warstwę drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.