Skocz do zawartości
halski

Russian Imperial Stout - pytanie dotyczące receptury i sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Chciałbym zrobić RIS-a, najpewniej ok. 15 litrów, bo boję się problemow z filtracja (to moje 4 piwo, dotychczas najmocniejsze to 17 blg). Oto mój pomysł:

 

słód pale ale strzegom 3 kg

słód monachijski 1 kg

Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem 4-6 EBC 2 kg

Słód czekoladowy jasny Strzegom- 0,5kg

Jęczmień prażony Strzegom- 0,5kg

Słód pszeniczny Strzegom- 1kg

Słód karmelowy 600 Strzegom- 0,5kg

Słód żytni 3-8 EBC Weyermann ®- 0,5kg

Ekstrakt słodowy bursztynowy 0,5 kg po filtracji, dla zagęszczenia

 

Piłem ostatni Black Magic Woman. Wyczułem tam lekką wędzonkę, bardzo miłą, chciałbym coś w tym stylu osiągnąć. Czy to dobry trop?

 

Aha - czy uwarzę to w 30 litrowym garze i przefiltruję przez tradycyjny filtrator z oplotu? To będzie moja 4 warka, ale wcześniej działałem na zasypie rzędu 4 - 6 kg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy stosunku 1 kg słodu do 2 litrów wody to masz 25,37 litra - zasyp i woda. Będzie gęsto, nawet bardzo. Żeby tego nie przypalić to się będziesz musiał namachać :)

Ale zasyp 9 kg słodów i 0,5 kg ekstraktu to naprawdę dużo na 15 litrów. Jaką planujesz gęstość i jakie drożdże?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy stosunku 1 kg słodu do 2 litrów wody to masz 25,37 litra - zasyp i woda. Będzie gęsto, nawet bardzo. Żeby tego nie przypalić to się będziesz musiał namachać :)

Ale zasyp 9 kg słodów i 0,5 kg ekstraktu to naprawdę dużo na 15 litrów. Jaką planujesz gęstość i jakie drożdże?

 

Chcę dać kilka łyżek gęstwy US 04 lub US 05 ze stouta warzonego tydzień wcześniej. Gęstość - myślałem, że z tego osiągnę 24 - 25 blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy stosunku 1 kg słodu do 2 litrów wody (...). Będzie gęsto, nawet bardzo.

Będzie dobrze, nie takie zasypy ze szwagrem po pijaku, ale:

 

Chciałbym zrobić RIS-a, (...) to moje 4 piwo

Nie, nie i jeszcze raz nie. Ja wiem że dopiero co piłeś, posmakowało i w ogóle jest fajnie, ... ale nie. No chyba że zatrzesz 20L wędzonego stouta i to potraktujesz jako bazę i nośnik dla wędzonki pod RISa, dodając ze 3kg wybranych ekstraktów.

 

Druga sprawa że nie wiem jak z tym dębem - sam nie używam, bo nie lubię grodziskiego, ale z tych co próbowałem to by mi w stoucie nie zagrało - polecałbym Ci cherry z Briessa i to w niewielkiej ilości 0,5-1kg. Sam go niedługo będę brał do powtórki podwędzanego alta.

 

Co do samej receptury, nie znając piwa o którym piszesz, wywaliłbym żyto i pszenicę, zmniejszył wędzony jak podano wyżej, dorzucił w ich miejsce wiedeńskiego...

Edytowane przez jaras

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na 15 litrów 24°Blg to około 200 ml gęstwy, jeśli jest świeża.

Przy wydajności 70% bez ekstraktu powinieneś mieć 15 litrów 28°Blg. Oczywiście przy gęstych piwach wydajność może być niższa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×