Jump to content
Sign in to follow this  
casuriot

Pytanie o recepture

Recommended Posts

Witam.

 

 

 

Mam zamiar uwarzyć piwo przy użyciu następujących składników:

 

 

Słód Pilzneński chyba ze strzegomia 3kg

Słód Pale Ale Weyermann 1kg

Słód Pszeniczny ciemny Weyermann 1kg

Słód Żytni karmelowy Weyermann 0,2kg

Słód Carafa III Special Weyermann 0,2kg

 

Chmiel Iunga 100g na gotowanie

Chmiel Simcoe 100g na cichą

Chmiel Cenntenial 30g na cichą

 

Drożdże Safale US-05

 

Docelowo chce uzyskać warkę 18l

 

Moje pytanie brzmi następująco:

 

Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną?

 

Jaki styl by takie piwo najbardziej przypominało lub pod jaki styl podlega ?

 

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbardziej przypomina Black IPA albo American Stout ze wskazaniem na to pierwsze. Jak się domyślam takie masz odpady i chcesz je wykorzystać? Bo trochę przekombinowany ten zasyp. Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną?

 

Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle.

 

Jak z carafa lll nie będzie koloru jak to jest słód palony (special bo bez łuski) więc koloru będzie tak samo jak i smaku,lekko wpadający w kawę czy czekoladę

Jak chcesz tą Iungę dać całą na 60 min ?

 

edytuj posty,nie pisz jednego pod drugim

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

200 g nie zrobi tu roboty żeby aż tak przyciemnić. Mam namyśli czerń a nie czekoladę. No ale co kto oczekuje. Spalenizny nie będzie. Czekolada, lekka kawa a i owszem.

 

Zdeklaruj się na styl. Bo odejmując jedno, dodając drugie to zrobisz kilka różnych piw z tego.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną?

 

Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle.

 

Jak z carafa lll nie będzie koloru jak to jest słód palony (special bo bez łuski) więc koloru będzie tak samo jak i smaku,lekko wpadający w kawę czy czekoladę

Jak chcesz tą Iungę dać całą na 60 min ?

 

edytuj posty,nie pisz jednego pod drugim

 

 

30 g na 60 minut

30g na 30 minut

15g na 15 minut

15g na 5 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

200g carafy III i 200g ciemnego karmelu da rade by piwo było ostatecznie conajmniej ciemno brązowe. Jeśli zadbasz o klarowność ciemna barwa będzie bardziej wyeksponowana. Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi. 30g centennialu imho się zgubi. Natomiast 50/50 iunga i simcoe moze byc ciekawe. Osobiscie jednak ciut bym je przemieszał, np. na te 15 i 5 minut dałbym po 15g simcoe, ale za to 30g iunga rzuciłbym na zimno, lub coś w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

200g carafy III i 200g ciemnego karmelu da rade by piwo było ostatecznie conajmniej ciemno brązowe. Jeśli zadbasz o klarowność ciemna barwa będzie bardziej wyeksponowana. Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi. 30g centennialu imho się zgubi. Natomiast 50/50 iunga i simcoe moze byc ciekawe. Osobiscie jednak ciut bym je przemieszał, np. na te 15 i 5 minut dałbym po 15g simcoe, ale za to 30g iunga rzuciłbym na zimno, lub coś w tym stylu.

 

Niestety na tą chwilę posiadam wyżej wymienione słody, a bardzo zależy mi uwarzyć piwo jak najszybciej dlatego próbuje wymyśleć coś ciekawego. Nie posiadam ciemnego karmelu. Dlatego zastanawiam się czy nie zrezygnować z carafy... Chociaż lekka nuta kawy, paloności by się przydała. Najwyżej wyjdzie co wyjdzie. Jeśli chodzi o chmiel to skorzystam z tej rady ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi

16 BLG powinno się dać z tego spokojnie wyciągnąć.

 

Ja bym sypnął tej Carafy. Nawet jeżeli nie wyjdzie satysfakcjonująco ciemne to i tak wyjdzie ciekawsze niż bez. Sypnąłbym jej od początku zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punhead robiłeś eksperymenty z barwieniem piw że tak zdecydowanie się wypowiadasz? Ja do swojego Cda dodałem tylko 200 carafy do mash outu i wyszło mi czarne piwo.

 

Edit:sorry, sypnalem jeszcze 300 karmelu 600.

Ale i tak myślę że piwo będzie czarne.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem.Ale robiłem stout gdzie miałem ciut większy zaspy ciemnego słodu też carafa III przy podobnym udziale jasnych i piwo nie było czarne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie posiadam ciemnego karmelu.

Myslalem ze ten zytni karmel jest ciemny. W takim wypadku sproboj dac te 200g carafy special od przerwy w 72, lub nawet startu. Jesli palonosc bedzie to na pewno nie po za tym co jest dozwolone w CDA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie posiadam ciemnego karmelu.

Myslalem ze ten zytni karmel jest ciemny. W takim wypadku sproboj dac te 200g carafy special od przerwy w 72, lub nawet startu. Jesli palonosc bedzie to na pewno nie po za tym co jest dozwolone w CDA.

 

Wrzuce od poczatku. Bedzie co bedzie :D W niedziele sie okaze :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

nie chciałem zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten. Jestem nowym piwowarem ( 3 warki za sobą) no i drugi raz chcę zrobić piwo z zacieraniem (pierwsze piwko to był pszeniczniak) tylko zgubiłem gdzieś recepturkę z tymi składnikami które posiadam. . Dysponuję w tym momencie:

drożdże Safale s-04

drożdże WB-06

chmiel aromatyczny lubelski 90g

chmiel uniwersalny challenger (UK) 30g

Słód Pilzneński około 3kg

Słód pszeniczny 3kg

Słód Pale Ale Weyermann 5kg

Słód Carafa typ I Weyermann 250g

Słód pszeniczny karmelowy 200g

Jęczmień prażony 1kg

 

Macie jakiś pomysł co z tego można uwarzyć ? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

(w złym miejscu jednak napisałem - proszę o usunięcie)

Edited by dzielny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, samo prosi się o stouta :) Ja bym zrobił owsianego. Na jesień jak znalazł.

 

4 kg Pale ale

cały pszeniczny-karmelowy

cała Carafa

0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych

0,3 kg jęczmienia palonego

 

60' - cały Challenger

15' - 20g Lubelskiego / ew.

 

Zacieranie 60 min w 67°C

 

Drożdże s-04.

 

Wg. mojej konfiguracji BeerSmith wychodzi 13 Plato, 58 EBC. 34 IBU. Warka 22-23litry gotowego piwa.

Możesz dać tylko 2/3 chmielu albo wywalić ten lubelski żeby było bardziej Stoutowo, ja raczej lubie trochę przechmielić.

Możesz wrzucić też jęczmień palony w ostatnich 20 minutach zacierania - ja tak robię, ale podejrzewam że jak wrzucisz od początku to też będzie jak najbardziej OK. Dobrze by było wrzucić trochę monachijskiego - tak z 0,5 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...