casuriot 0 Posted December 24, 2014 Witam. Mam zamiar uwarzyć piwo przy użyciu następujących składników: Słód Pilzneński chyba ze strzegomia 3kg Słód Pale Ale Weyermann 1kg Słód Pszeniczny ciemny Weyermann 1kg Słód Żytni karmelowy Weyermann 0,2kg Słód Carafa III Special Weyermann 0,2kg Chmiel Iunga 100g na gotowanie Chmiel Simcoe 100g na cichą Chmiel Cenntenial 30g na cichą Drożdże Safale US-05 Docelowo chce uzyskać warkę 18l Moje pytanie brzmi następująco: Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną? Jaki styl by takie piwo najbardziej przypominało lub pod jaki styl podlega ? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted December 24, 2014 (edited) Najbardziej przypomina Black IPA albo American Stout ze wskazaniem na to pierwsze. Jak się domyślam takie masz odpady i chcesz je wykorzystać? Bo trochę przekombinowany ten zasyp. Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle. Edited December 24, 2014 by Pinhead Quote Share this post Link to post Share on other sites
casuriot 0 Posted December 24, 2014 No właśnie takie mi zostały i chciałbym je wykorzystać. Może bez carafy w takim razie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
casuriot 0 Posted December 24, 2014 Lub co zmienić w takim razie w tym zasypie? Jakieś propozycje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted December 24, 2014 (edited) Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną? Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle. Jak z carafa lll nie będzie koloru jak to jest słód palony (special bo bez łuski) więc koloru będzie tak samo jak i smaku,lekko wpadający w kawę czy czekoladę Jak chcesz tą Iungę dać całą na 60 min ? edytuj posty,nie pisz jednego pod drugim Edited December 24, 2014 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted December 24, 2014 (edited) 200 g nie zrobi tu roboty żeby aż tak przyciemnić. Mam namyśli czerń a nie czekoladę. No ale co kto oczekuje. Spalenizny nie będzie. Czekolada, lekka kawa a i owszem. Zdeklaruj się na styl. Bo odejmując jedno, dodając drugie to zrobisz kilka różnych piw z tego. Edited December 24, 2014 by Pinhead Quote Share this post Link to post Share on other sites
casuriot 0 Posted December 24, 2014 Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną? Kolor na pewno wystarczająco ciemny nie będzie niezależnie kiedy go wsypiesz. Spalenizny z takiej ilości i to jeszcze z Carafą Special to nie będzie w ogóle. Jak z carafa lll nie będzie koloru jak to jest słód palony (special bo bez łuski) więc koloru będzie tak samo jak i smaku,lekko wpadający w kawę czy czekoladę Jak chcesz tą Iungę dać całą na 60 min ? edytuj posty,nie pisz jednego pod drugim 30 g na 60 minut 30g na 30 minut 15g na 15 minut 15g na 5 minut Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted December 24, 2014 200g carafy III i 200g ciemnego karmelu da rade by piwo było ostatecznie conajmniej ciemno brązowe. Jeśli zadbasz o klarowność ciemna barwa będzie bardziej wyeksponowana. Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi. 30g centennialu imho się zgubi. Natomiast 50/50 iunga i simcoe moze byc ciekawe. Osobiscie jednak ciut bym je przemieszał, np. na te 15 i 5 minut dałbym po 15g simcoe, ale za to 30g iunga rzuciłbym na zimno, lub coś w tym stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
casuriot 0 Posted December 24, 2014 200g carafy III i 200g ciemnego karmelu da rade by piwo było ostatecznie conajmniej ciemno brązowe. Jeśli zadbasz o klarowność ciemna barwa będzie bardziej wyeksponowana. Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi. 30g centennialu imho się zgubi. Natomiast 50/50 iunga i simcoe moze byc ciekawe. Osobiscie jednak ciut bym je przemieszał, np. na te 15 i 5 minut dałbym po 15g simcoe, ale za to 30g iunga rzuciłbym na zimno, lub coś w tym stylu. Niestety na tą chwilę posiadam wyżej wymienione słody, a bardzo zależy mi uwarzyć piwo jak najszybciej dlatego próbuje wymyśleć coś ciekawego. Nie posiadam ciemnego karmelu. Dlatego zastanawiam się czy nie zrezygnować z carafy... Chociaż lekka nuta kawy, paloności by się przydała. Najwyżej wyjdzie co wyjdzie. Jeśli chodzi o chmiel to skorzystam z tej rady ;D Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted December 25, 2014 Styl zdecydownie CDA, w dolnych widelkach jesli o blg chodzi 16 BLG powinno się dać z tego spokojnie wyciągnąć. Ja bym sypnął tej Carafy. Nawet jeżeli nie wyjdzie satysfakcjonująco ciemne to i tak wyjdzie ciekawsze niż bez. Sypnąłbym jej od początku zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 25, 2014 (edited) Punhead robiłeś eksperymenty z barwieniem piw że tak zdecydowanie się wypowiadasz? Ja do swojego Cda dodałem tylko 200 carafy do mash outu i wyszło mi czarne piwo. Edit:sorry, sypnalem jeszcze 300 karmelu 600. Ale i tak myślę że piwo będzie czarne. Edited December 25, 2014 by bart3q 1 Jejski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted December 26, 2014 Nie robiłem.Ale robiłem stout gdzie miałem ciut większy zaspy ciemnego słodu też carafa III przy podobnym udziale jasnych i piwo nie było czarne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted December 26, 2014 Nie posiadam ciemnego karmelu. Myslalem ze ten zytni karmel jest ciemny. W takim wypadku sproboj dac te 200g carafy special od przerwy w 72, lub nawet startu. Jesli palonosc bedzie to na pewno nie po za tym co jest dozwolone w CDA. 1 qzder reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
casuriot 0 Posted December 26, 2014 Nie posiadam ciemnego karmelu. Myslalem ze ten zytni karmel jest ciemny. W takim wypadku sproboj dac te 200g carafy special od przerwy w 72, lub nawet startu. Jesli palonosc bedzie to na pewno nie po za tym co jest dozwolone w CDA. Wrzuce od poczatku. Bedzie co bedzie W niedziele sie okaze Quote Share this post Link to post Share on other sites
dzielny 0 Posted October 3, 2015 (edited) Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten. Jestem nowym piwowarem ( 3 warki za sobą) no i drugi raz chcę zrobić piwo z zacieraniem (pierwsze piwko to był pszeniczniak) tylko zgubiłem gdzieś recepturkę z tymi składnikami które posiadam. . Dysponuję w tym momencie: drożdże Safale s-04 drożdże WB-06 chmiel aromatyczny lubelski 90g chmiel uniwersalny challenger (UK) 30g Słód Pilzneński około 3kg Słód pszeniczny 3kg Słód Pale Ale Weyermann 5kg Słód Carafa typ I Weyermann 250g Słód pszeniczny karmelowy 200g Jęczmień prażony 1kg Macie jakiś pomysł co z tego można uwarzyć ? Z góry dziękuję za odpowiedzi:) (w złym miejscu jednak napisałem - proszę o usunięcie) Edited October 3, 2015 by dzielny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 4, 2015 Jakiś dry stout by dało radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
needmorehops 4 Posted October 9, 2015 Tak, samo prosi się o stouta Ja bym zrobił owsianego. Na jesień jak znalazł. 4 kg Pale ale cały pszeniczny-karmelowy cała Carafa 0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych 0,3 kg jęczmienia palonego 60' - cały Challenger 15' - 20g Lubelskiego / ew. Zacieranie 60 min w 67°C Drożdże s-04. Wg. mojej konfiguracji BeerSmith wychodzi 13 Plato, 58 EBC. 34 IBU. Warka 22-23litry gotowego piwa. Możesz dać tylko 2/3 chmielu albo wywalić ten lubelski żeby było bardziej Stoutowo, ja raczej lubie trochę przechmielić. Możesz wrzucić też jęczmień palony w ostatnich 20 minutach zacierania - ja tak robię, ale podejrzewam że jak wrzucisz od początku to też będzie jak najbardziej OK. Dobrze by było wrzucić trochę monachijskiego - tak z 0,5 kg. Quote Share this post Link to post Share on other sites