Jump to content
Sign in to follow this  
Monty

Czyszczenie (płukanie) gęstwy z chmielu. Czy robić?

Recommended Posts

Witam

 

Po gotowaniu i chmieleniu brzeczki (chmiele w granulacie) nie filtrowałem tego tylko od razu wlałem do fermentatora i zadałem drożdże. Po burzliwej fermetnacji zebrałem gęstwę, w której jest sporo chmielin. Gęstwa poszła do lodówki i czeka na kolejną warkę.

 

Jest w niej sporo chmielin i nie wiem, czy przepłukać gęstwę i to co się ewentualnie odstoi zlać i przechowywać dalej czy nie przejmować się tym i zadać gęstwę do kolejnej warki?

 

Jeżeli płukać to jak? Standardowo, dolać przegotowanej i ostudzonej wody, energicznie zamieszać i odstawić na kilkanaście minut a później zebrać górną warstwę czy są na to jakieś inne sposoby?

 

Proszę o pomoc osoby, które miały podobne problemy :)

 

Z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa poszła do lodówki i czeka na kolejną warkę.

 

A ile już czeka ? Im dłużej tym dla niej gorzej. Wnet nie będzie jej sensu płukać bo będzie już za stara.

 

Jeżeli płukać to jak? Standardowo, dolać przegotowanej i ostudzonej wody, energicznie zamieszać i odstawić na kilkanaście minut a później zebrać górną warstwę czy są na to jakieś inne sposoby?

 

Standardowo.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lodówki trafiła niedawno. 19-12-2014. Zaraz po świętach planowałem wykorzystać ją ponownie. Zostawię w takim razie tak jak jest. Przed samym zadaniem przepłuczę. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lodówki trafiła niedawno. 19-12-2014. Zaraz po świętach planowałem wykorzystać ją ponownie. Zostawię w takim razie tak jak jest. Przed samym zadaniem przepłuczę. :)

Po wyjęciu z lodówki powąchaj i daj komuś pod nos, ja bym nie płukał. Bieda jak brzydki ma zapach. Zerknij na temat 'sposób na filtrację chmielin', druciak z nierdzewki b.dobrze spełnia zadanie. Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pakuję gęstwę do słoika to nie pozbywam się z niej piwa, które po niedługim czasie się zbiera nad gęstwą.

Mój sposób na testy to powąchanie po otwarciu, jeżeli pachnie piwem to spróbowanie tej reszty piwa. W razie problemów na pewno wyjdzie to na jaw w smaku tego piwa co zlałem z gęstwy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.