Jump to content

42 a 47 C zacieranie


Maciek Cieslak
 Share

Recommended Posts

Zrobiłem kolejną warke APA i jest pod wielkim wrażeniem jakie znaczenie ma temperatura zacierania. Pierwsza warke zacierałem w 62 a nastepna o identycznej recepturze w 67 st C. Dwa zupełnie inne piwa. Juz teraz wiem, ze wole bardziej wytrawne piwa. Mimo dużej goryczki w drugiej warce i kontrze słodkości wolę jedank wytrawne APA. Chociaz Belgiski Tripple z dodtakiem Citry 15g na 30 min zacierany własnie w 47 wali mnie na kolana i juz zostało tylko 10 sztuk które zapakowałem na długi termin, jak żona urodzi:) Zacieranie to jest sztuka warzenia piwa, nie spodziewałem się jak duży wpływ ma ten proces na smak....a zaczynałem od puszek... i nawet nieraz zrobie coś na nich do tej pory. Szybka opcja na warki sesyjne.

 

Czy macie tez takie doswiadczenia z zacieraniem ze to sama receptura daje az tak rożne efekty?

Edited by Maciek Cieslak
Link to comment
Share on other sites

Czy macie tez takie doswiadczenia z zacieraniem ze to sama receptura daje az tak rożne efekty?

Bezedura, skąd takie coś przyszło Tobie do głowy ? :P

 

wali mnie na kolana

Z kolan na ziemię blisko, to uważaj :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem o co chodzi.

Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą :lol: .

chyba Cie pogieło gościu.

Piwna rewolucja tak każe. Inaczej przyjdzie duch kraftu i zakazi Ci piwo ;)

nie ma ch.a we wsi

Link to comment
Share on other sites

chyba Cie pogieło gościu.

nie ma ch.a we wsi

 

Maciek fajnie jakbyś trochę więcej kultury używał w swoich wypowiedziach...

dobrze. będę. za dużo chrzanu dzisiaj zjadłem:)

Edited by Maciek Cieslak
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.