Jump to content
Sign in to follow this  
wojek

Jak nie warzyć piwa :)

Recommended Posts

W związku z tym że udało mi się już posiąść pewne doświadczenie w warzeniu piwa chcę przekazać młodszym stażem koleżankom co jak naobficiej daj Bóg i kolegom czego nie robić jeśli piwo ma być dobre i ma dać sie wypić . Mam dwa ciekawe doświadczenia które mówią :

1. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru użyjesz soli to piwo się nie nagazuje a dodatkowo będzie wstrętne i nie do picia .

2. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru lub oczywiście słodu dodasz miodu w celu zrobienia piwa miodowego to jest duża szansa że już po 2 tygodniach od twoich butelek odpadną denka w wynku bardzo dużego nagazowania. Jeśli butelka wytrzyma to i tak po otwarciu całe piwo wybucha dosłownie i masz zalane pomieszczenie a w butelce pusto.

 

Nie polecam oczywiście sprawdzania czy piszę prawdę :D

 

wojek

Edited by wojek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A błędy ortograficzne, to rozumiem specjalnie ? :rolleyes:

Nie żeby był jakimś purystą ale cókru ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli idzie o błędy ortograficzne to poddałem się po maturze na której w pracy pisemnej nie urzyłem ani jednego słowa z tak zawaną trudnością ortograficzną . I teraz żyje mi się łatwiej :D A tak wogóle to ja używam cókru przez "ó" on lepiej nagazowuje piwo.

A na poważnie postaram się porawić ale nic nie obiecuję - oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na poważnie postaram się porawić ale nic nie obiecuję - oczywiście.

Trzymamy za Ciebie kciuki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

uwaga dotycząca refermentacji miodem dotyczy miodu niesyconego (niegotowanego0, gdyż znajdują się tam drobnoustroje dobre na przeziębienie, ale szkodliwe dla młodego piwa. Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej.

ale po co sobie komplikować życie :rolleyes:

ja nie zachęcam do refermentacji miodem, informuję tylko, że jest taka możliwość

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód do refermentacji można używać z powodzeniem i bez żadnych problemów, należy go dawać trochę więcej przyjmując że fermentowalność jest 84% w stosunku do zwykłego cukru (sacharozy). Poza tym nie powoduje żadnej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miód do refermentacji można używać z powodzeniem (...) Poza tym nie powoduje żadnej różnicy.

Marusia kiedyś pisała, że gryczany pozostawia ciekawe posmaczki. Potwierdzacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze w kwestii "granatów piwnych". Coś mnie wczoraj tknęło i otworzyłem jedno piwo z drugiej warki (przeniczniak). Leżało w butelkach raptem 3 dni a jest już mocno nagazowane. Czy to znaczy, że za tydzień zacznie wybuchać i trzeba to szybko wypić?? Niby ważyłem cukier przed dodaniem, ale waga chyba nie była za dokładna...:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.