Jump to content

Jak nie warzyć piwa :)


wojek
 Share

Recommended Posts

W związku z tym że udało mi się już posiąść pewne doświadczenie w warzeniu piwa chcę przekazać młodszym stażem koleżankom co jak naobficiej daj Bóg i kolegom czego nie robić jeśli piwo ma być dobre i ma dać sie wypić . Mam dwa ciekawe doświadczenia które mówią :

1. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru użyjesz soli to piwo się nie nagazuje a dodatkowo będzie wstrętne i nie do picia .

2. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru lub oczywiście słodu dodasz miodu w celu zrobienia piwa miodowego to jest duża szansa że już po 2 tygodniach od twoich butelek odpadną denka w wynku bardzo dużego nagazowania. Jeśli butelka wytrzyma to i tak po otwarciu całe piwo wybucha dosłownie i masz zalane pomieszczenie a w butelce pusto.

 

Nie polecam oczywiście sprawdzania czy piszę prawdę :D

 

wojek

Edited by wojek
Link to comment
Share on other sites

Jeśli idzie o błędy ortograficzne to poddałem się po maturze na której w pracy pisemnej nie urzyłem ani jednego słowa z tak zawaną trudnością ortograficzną . I teraz żyje mi się łatwiej :D A tak wogóle to ja używam cókru przez "ó" on lepiej nagazowuje piwo.

A na poważnie postaram się porawić ale nic nie obiecuję - oczywiście.

Link to comment
Share on other sites

uwaga dotycząca refermentacji miodem dotyczy miodu niesyconego (niegotowanego0, gdyż znajdują się tam drobnoustroje dobre na przeziębienie, ale szkodliwe dla młodego piwa. Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej.

Link to comment
Share on other sites

Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej.

ale po co sobie komplikować życie :rolleyes:

ja nie zachęcam do refermentacji miodem, informuję tylko, że jest taka możliwość

Link to comment
Share on other sites

Miód do refermentacji można używać z powodzeniem i bez żadnych problemów, należy go dawać trochę więcej przyjmując że fermentowalność jest 84% w stosunku do zwykłego cukru (sacharozy). Poza tym nie powoduje żadnej różnicy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jeszcze w kwestii "granatów piwnych". Coś mnie wczoraj tknęło i otworzyłem jedno piwo z drugiej warki (przeniczniak). Leżało w butelkach raptem 3 dni a jest już mocno nagazowane. Czy to znaczy, że za tydzień zacznie wybuchać i trzeba to szybko wypić?? Niby ważyłem cukier przed dodaniem, ale waga chyba nie była za dokładna...:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.