Skocz do zawartości

Browar domowy Orajt Man


Rekomendowane odpowiedzi

American Robust Porter - Zły Szeląg

 

13 Blg

38 IBU

 

Zasyp:

 

4,5 kg Pale z słodowni Optima

0,3kg Karmelowy 600

0,35kg Czekoladowy Ciemny

0,2kg Special B

 

Zacieranie: Na lenia 67-69oC, 1 godz.

Wygrzew 78oC - 5 minut.

 

28 litrów przed gotowaniem.

 

Chmielenie:

60' Challenger 20g

30' Simcoe 10g

15' Simcoe 5g

5' Cascade 30g

 

Otrzymano 20 litrów po gotowaniu (mam za mocny taboret gazowy)

 

Fermentacja 07.12.2014 - burzliwa

Bez Cichej.

Zabutelkowano 19.12.2014

 

Z 13 BLG zeszło do 5 BLG

dodane 50g cukru na refermentację.

Edytowane przez Wiktor_Gzub
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Double Rye Robust Porter - Sierżant Mścisław

 

5 kg Pale Ale (Optima)

410g Czekoladowy Jasny (Strzegom)

0,5kg Żytni Czekoladowy (Weyermann)

100g Karmelowy 30 (Strzegom)

0,2kg Special B (Castle Malting)

 

 

Zacieranie przez 1h na lenia w 68-69oC

Wygrzew 5 minut w 78oC

wysładzanie 5,5,4l wody o temp 80oC

 

Uzyskane 29 litrów przed gotowaniem 12 BLG

 

Gotowanie-Chmielenie

Czas gotowania 65minut

60' 25g Challenger (Granulat) a=6,5%

30' 15g Simcoe (Szyszka) a=13%

15' 10g Simcoe (Szyszka) a=13%

5' 20g Fuggles (Szyszka) a=5,3%

0' 20g Fuggles (Szyszka) a=5,3%

 

Otrzymano 18,5L 17 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.