Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor_Gzub

Browar domowy Orajt Man

Recommended Posts

American Robust Porter - Zły Szeląg

 

13 Blg

38 IBU

 

Zasyp:

 

4,5 kg Pale z słodowni Optima

0,3kg Karmelowy 600

0,35kg Czekoladowy Ciemny

0,2kg Special B

 

Zacieranie: Na lenia 67-69oC, 1 godz.

Wygrzew 78oC - 5 minut.

 

28 litrów przed gotowaniem.

 

Chmielenie:

60' Challenger 20g

30' Simcoe 10g

15' Simcoe 5g

5' Cascade 30g

 

Otrzymano 20 litrów po gotowaniu (mam za mocny taboret gazowy)

 

Fermentacja 07.12.2014 - burzliwa

Bez Cichej.

Zabutelkowano 19.12.2014

 

Z 13 BLG zeszło do 5 BLG

dodane 50g cukru na refermentację.

Edited by Wiktor_Gzub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde wchodzem, paczem a tu jakiś orajt man! :D

 

Szykuj gary na sobotę!

 

Gar 50 gotowy, z mojej strony będą dwie warki, Janko to samo :)

Uuu wielkopolski desant się mobilizuje;)

 

I to z grubej rury :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Double Rye Robust Porter - Sierżant Mścisław

 

5 kg Pale Ale (Optima)

410g Czekoladowy Jasny (Strzegom)

0,5kg Żytni Czekoladowy (Weyermann)

100g Karmelowy 30 (Strzegom)

0,2kg Special B (Castle Malting)

 

 

Zacieranie przez 1h na lenia w 68-69oC

Wygrzew 5 minut w 78oC

wysładzanie 5,5,4l wody o temp 80oC

 

Uzyskane 29 litrów przed gotowaniem 12 BLG

 

Gotowanie-Chmielenie

Czas gotowania 65minut

60' 25g Challenger (Granulat) a=6,5%

30' 15g Simcoe (Szyszka) a=13%

15' 10g Simcoe (Szyszka) a=13%

5' 20g Fuggles (Szyszka) a=5,3%

0' 20g Fuggles (Szyszka) a=5,3%

 

Otrzymano 18,5L 17 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...