Skocz do zawartości
Zohan

Milk Stout - receptura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu dostepnych receptur i dostępnych mi słodów wyszło mi coś takiego:

Zasyp:

4,0 kg Pale Ale Strzegom,

0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom

0,5 pszeniczny Strzegom

0,5 płatki owsiane błyskawiczne

0,35 jęczmień palony Strzegom

0,25 czekoladowy 1200 Strzegom

 

dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)

 

Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut

podgrzanie do 78o C

wysładzanie do uzyskania ok 25l.

 

Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut

25 gram Lubelskiego na 20 minut

 

Drożdże: Safale S-04

Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo :)

 

Pytania:

1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?

2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek? :)

3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?

Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj !

Ja własnie poczyniłem Sweet Stouta z przepisu Jacentego "Rubinowy Porter". Wyszło mi 24 litry 16 blg i kolor bardzo czarny. Do warzenia zastosowałem jeszcze mech irlandzki uwodniony i dodany na 15' do gotowania i laktozę 0,25 kg na ostatnią minute gotowania. Dodałem 25g Marynki na 60' i powtórzyłem 25g Marynki na 10'

Przepis Jacentego znajdziesz tu http://www.piwo.org/...browar +jacenty a przewy zacierania możesz zostawić te, albo zrobic jak ja zastosowałem:

18 l woda - 70°C

68°C - 30' słody jasne

72°C - 30' i po ujemnej próbie dodac ciemne słody

76°C - 10' wygrzew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Syp wszystko od początku zacierania. Laktozy sypnij tyle żeby wyszło z niej jakieś 2 Blg. Woda musi być raczej twarda. Jak masz miękką to koniecznie koryguj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda warszawska ok 250mg CaCO3\l - średnia twardość , wiec chyba daruje sobie uzdatnianie.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz miękką to koniecznie koryguj.

Bez przesady z tym koniecznie. Warto skorygować- tak bym to ujął.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy wymienionej powyżej twardości warszawskiej wody korygować czy sobie darować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×