Jump to content

Milk Stout - receptura


Zohan
 Share

Recommended Posts

Witam

Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu dostepnych receptur i dostępnych mi słodów wyszło mi coś takiego:

Zasyp:

4,0 kg Pale Ale Strzegom,

0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom

0,5 pszeniczny Strzegom

0,5 płatki owsiane błyskawiczne

0,35 jęczmień palony Strzegom

0,25 czekoladowy 1200 Strzegom

 

dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)

 

Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut

podgrzanie do 78o C

wysładzanie do uzyskania ok 25l.

 

Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut

25 gram Lubelskiego na 20 minut

 

Drożdże: Safale S-04

Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo :)

 

Pytania:

1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?

2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek? :)

3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?

Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie :)

Link to comment
Share on other sites

Witaj !

Ja własnie poczyniłem Sweet Stouta z przepisu Jacentego "Rubinowy Porter". Wyszło mi 24 litry 16 blg i kolor bardzo czarny. Do warzenia zastosowałem jeszcze mech irlandzki uwodniony i dodany na 15' do gotowania i laktozę 0,25 kg na ostatnią minute gotowania. Dodałem 25g Marynki na 60' i powtórzyłem 25g Marynki na 10'

Przepis Jacentego znajdziesz tu http://www.piwo.org/...browar +jacenty a przewy zacierania możesz zostawić te, albo zrobic jak ja zastosowałem:

18 l woda - 70°C

68°C - 30' słody jasne

72°C - 30' i po ujemnej próbie dodac ciemne słody

76°C - 10' wygrzew

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.