Jump to content

Wyeast 1056 - Gęstwa


Pii
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

wczoraj próbowałem uwarzyć 25L AIPA na wzór #297 od Dagome: http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/.

Niestety pomyłkowo sypnęło mi się dodatkowe 2 kg słodów, które nie były przeznaczone na tą warkę (1kg - Monachijski I oraz CaraGold 1kg).

Z zakładanych 25L 15,4°blg wyszło mi 26,5L 19,5°blg i ze względu na limit fermentora tak już zostawiłem i zadałem świeże Wyeast 1056 z paczki.

W planach miałem użyć gęstwy z tych drożdży jeszcze kilka razy a z tego co wiem nie powinno zbierać się gęstwy z piw mocniejszych od 16°blg.

Stąd pytanie czy już spisać drożdże na straty czy może jeszcze jest szansa użyć ich ponownie?

Być może zebranie piany z początku burzliwej dałoby nową generację?

 

Z góry dzięki za sugestie.

Link to comment
Share on other sites

W sumie racja adamsky ale chciałem przetrwać niedzielę w błogosławionym stanie "nadziei" :)

Mam nadzieję, że dosyć mocno napowietrzyłem brzeczkę i że wyeasty dadzą radę.

Coś bulka od czasu do czasu ale piana się jeszcze nie pojawiła (zadane wczoraj o 20)

 

Przem0 czy przechowywanie takiej piany wygląda podobnie jak przy gęstwie?

I czy zbieranie piany przy ogólnie małej ilości zadanych drożdży nie wpłynie negatywnie na cały proces fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

24 godziny minęły. Wiaderko bulka systematycznie, 1cm białej piany na powierzchni, ruch drożdży widoczny z dołu w górę (kaloryfer został wieczorem wyłączony i temp otoczenia w nocy spadła do 13C), temp otoczenia 15C, temp fermentora 15C.

W którym dniu lub w jakim momencie najlepiej zebrać pianę?

Link to comment
Share on other sites

Przem0 Zależy też kiedy ją zbierzesz;) A co innego zbieranie gęstwy a co innego piany...

Pii ja też głównie bym się martwił dużym underpitchingiem. A drożdże tak potraktowane potrafię nie dofermentowywać następnych piw, a miałem taki przypadek. Najpierw zadałem 1 saszetkę nieuwodnioną bezpośrednio na 17 blg piwo, zeszło normalnie, ale następne na gęstwie zeszło z 12 do 6 blg.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zdecydowałem się, że podaruję sobie te drożdże.

Dzisiaj zlałem na cichą. Piwo zeszło z 19,5blg do 4blg. Drożdży na dnie pozostało ok 2L.

Postaram się bardziej uważać następnym razem bo trochę szkoda drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.