Jump to content

Problem z butelkowaniem


joonecky
 Share

Recommended Posts

Jutro planuje butelkować moje pierwsze piwko - stout z zacieraniem.

Z myślą o butelkowaniu na fermentację cichą przelałem piwo do fermentora z kranikiem. Ale nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Czy mogę dolać tam po prostu syropu do refermentacji i zamieszać? Chyba nie - z racji osadów na dnie fermentora.

Czy jedynym wyjściem będzie przelanie piwa do fermentora bez kranika, wlanie do odkażonego fermentora z kranikiem syropu i ponowne przelanie piwa do fermentora z syropem? Chyba jest to jedyna rozsądną opcja. Jeśli nie, to mnie poprawcie.

 

Zaznaczę jeszcze, że powiadam jedynie dwa fermentory.

Edited by joonecky
Link to comment
Share on other sites

OK. Ze strzykawką to świetny pomysł. Dzięki. Nasuwają mi się jednak jeszcze pytania.

1. Czy zlewając do butelek piwo nie dostanie mi się osad? Nie mam założonego reduktora osadów.

2. Czy dezynfekując butelki wystarczy przepłukać wszystkie butelki (ok. 40) jednym roztworem OXI, czy wymieniać co X butelek?

3. Jak zdezynfekować kranik? Przepłukać i spyskać roztworem OXI?

Link to comment
Share on other sites

1. Spokojnie możesz zlewać, po cichej nie musisz bać się osadów.

2. Wystarczy Ci jedna porcja, o ile nie będzie to 50ml :)

3. Okręć go "do góry nogami" i zalej OXI jeśli nie masz nic innego.

Link to comment
Share on other sites

Słyszałem, że mogą się zrobić wtedy granaty.

Bzdura! Przyczyną "granatów" najczęściej jest nie zakończona fermentacja, ewentualnie dużo za dużo środka do refermentacji, ale na pewno nie sypanie cukru miarką.

Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem w czym problem. Miałeś przecież wolny fermentor, powinieneś przelać do niego to piwo z cichej (wlewając najpierw syrop z cukru). A przy okazji, robienie cichej dla stouta nie ma sensu.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

jeśli masz miarkę może cukier sypać do butelek ,a nie syrop robić

Słyszałem, że mogą się zrobić wtedy granaty.

rozlałem tak 10-12 pierwszych warek,mam z nich jeszcze piwa,z miesiąc temu otwierałem z pierwszej i drugiej warki ,zero oznak przegazowania

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.