Jump to content
Sign in to follow this  
Pawlos

AIPA

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

Edited by Pawlos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten Centenial to lepiej dodaj na 60 min (na 30 nie wnosi to aromatów ani smaku). I z takim zasypem może wyjść ci więcej niż 20l (oczywiście zależy jakie blg zakładasz).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie zmieniaj. Będzie git. Zacieraj na wytrawnie. Drożdże pewnie us-05? Najważniejsza jest oczywiście fermentacja. Zrób starter bo blg pewnie przekroczy 16. Trzymaj się blisko dolnej granicy temperatury dla drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj mniej carahell oraz monacha (po 0,4 wystarczy) oraz daj więcej pszenicy (tak 0,5). Centenniala ściągnij na 10 minut.

 

Wg mnie za mało chmielu na cichą.

 

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

12-12,5 Blg na AIPA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem napisać o drożdżach. Oczywiście chcę użyć US-05. Zastanawiałem się nad użyciem dwóch paczek drożdży. Ma to sens? A blg celuje mniej więcej na 16-17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał Centeniala z 30 na 0' flame out i dał 80gram na zimno. Efekt będzie lepszy. Jedna paczka wg. mnie wystarczy, tylko napowietrz brzeczkę dobrze i fermentuj w niskich temp. dla tego szczepu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

 

Trochę mało chmieli na cichą daj min. 60gr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Zasyp przekombinowany. Monacha bym wywalił w ogóle, Carahell zmniejszył do 0.5kg max.

- Chmielenie nieco przerobić: jak już coś sypać na 30-20 minut to Chinook, zwiększyć ilość chmielu na zimno, przesunąć część chmieli na whirpool

- Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co powiecie na takie chmielenie:

Chinook 30g 60 minut

Simcoe 20g 10minut

Citra 30g 10minut

Centenial 30g whirpool

Na zimno:

Simcoe: 30g

Citra 70g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simcoe z 10 minut przesunąłbym na 5 minut albo na whirpool.

Uważam, że dodając ten chmiel 10 minut przed końcemlepiej wpłynie na smak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile piwowarów, tyle receptur ;) Myślę, że masz już swoją koncepcję i zrobisz jak uważasz. Pewnie w kolejnej wersji wprowadzisz pewne korekty, sam będziesz dążył do własnego ideału.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w planach uwarzyć AIPA używając na aromat (200g na 40l), wliczając cichą, opartą jedynie na chmielu TNT Blend. Jest sens użyć tylko jednego chmielu? Podkreślam, że to jest blend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

Edited by bromaniack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

To AIPA , zdecydowanie lepiej podwyższyć ekstrakt a zmniejszyć wielkość warki . Nawet zakładając , że masz 12,5 blg w 30 litrach to lepiej zjechać do 23 litrów , wyjdzie ok.16 blg . Będzie z czego odrzucić na filtracje chmieli i wyjdzie warka 20 - litrowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie tu kombinacja? :)

Dla mnie jest bo zawsze uważałem że dobrze jest sypnąć na smak czy aromat. Teraz zastanawiam się czy jest jakiś sens i prawie całość chmielu nie przenieść na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

 

To dosyć modny schemat ostatnio, ale wg mnie brak chmielenia na smak jest błędem, szczególnie w AIPA. Chociaż chmielenie w 0 minucie i whirlpool też daje smak chmielowy.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje 20 litrów piwa.

Wyrzuć monachijski, daj dwa razy więcej wszystkich chmieli, zatrzyj w 66° przez 60-70 minut.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki schemat chmielenia byście polecili dla około 25-28l AIPA

Chcę kupić Amarillo, Cascade i Cirtę każdego po 100g.

Ma być dużo goryczki tak powyżej 50 IBU i dużo aromatu i smaku.

 

----

 

Coś takiego wymyśliłem i proszę o ewentualne korekty

Citra 15g 60 min

Amarillo 40g 60min

Citra 20g 25min

Cascade 30g 15min

Amarillo 20g 10min

Citra 30g 5min

Cascade 30g 5min

Citra 10g 0min

Cascade 10g 0min

Na zimno

Citra 25g tydzień

Amarillo 40g 4 dni

Edited by mk77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup magnum lub chinook na goryczke tak 40ibu reszte przesun na smak i atomat 15-10-5min plus troche do gara przy chlodzeniu. :)

 

Chinook ma lepsz goryczke ale magnum tanszy. Przez co bedziesz mial wiecej chmielu na smak i aromat

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.