Jump to content

AIPA


Pawlos
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

Edited by Pawlos
Link to comment
Share on other sites

Daj mniej carahell oraz monacha (po 0,4 wystarczy) oraz daj więcej pszenicy (tak 0,5). Centenniala ściągnij na 10 minut.

 

Wg mnie za mało chmielu na cichą.

 

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

12-12,5 Blg na AIPA ?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dał Centeniala z 30 na 0' flame out i dał 80gram na zimno. Efekt będzie lepszy. Jedna paczka wg. mnie wystarczy, tylko napowietrz brzeczkę dobrze i fermentuj w niskich temp. dla tego szczepu.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

 

Trochę mało chmieli na cichą daj min. 60gr.

Link to comment
Share on other sites

- Zasyp przekombinowany. Monacha bym wywalił w ogóle, Carahell zmniejszył do 0.5kg max.

- Chmielenie nieco przerobić: jak już coś sypać na 30-20 minut to Chinook, zwiększyć ilość chmielu na zimno, przesunąć część chmieli na whirpool

- Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

Edited by bromaniack
Link to comment
Share on other sites

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

To AIPA , zdecydowanie lepiej podwyższyć ekstrakt a zmniejszyć wielkość warki . Nawet zakładając , że masz 12,5 blg w 30 litrach to lepiej zjechać do 23 litrów , wyjdzie ok.16 blg . Będzie z czego odrzucić na filtracje chmieli i wyjdzie warka 20 - litrowa

Link to comment
Share on other sites

A gdzie tu kombinacja? :)

Dla mnie jest bo zawsze uważałem że dobrze jest sypnąć na smak czy aromat. Teraz zastanawiam się czy jest jakiś sens i prawie całość chmielu nie przenieść na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

 

To dosyć modny schemat ostatnio, ale wg mnie brak chmielenia na smak jest błędem, szczególnie w AIPA. Chociaż chmielenie w 0 minucie i whirlpool też daje smak chmielowy.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A jaki schemat chmielenia byście polecili dla około 25-28l AIPA

Chcę kupić Amarillo, Cascade i Cirtę każdego po 100g.

Ma być dużo goryczki tak powyżej 50 IBU i dużo aromatu i smaku.

 

----

 

Coś takiego wymyśliłem i proszę o ewentualne korekty

Citra 15g 60 min

Amarillo 40g 60min

Citra 20g 25min

Cascade 30g 15min

Amarillo 20g 10min

Citra 30g 5min

Cascade 30g 5min

Citra 10g 0min

Cascade 10g 0min

Na zimno

Citra 25g tydzień

Amarillo 40g 4 dni

Edited by mk77
Link to comment
Share on other sites

Kup magnum lub chinook na goryczke tak 40ibu reszte przesun na smak i atomat 15-10-5min plus troche do gara przy chlodzeniu. :)

 

Chinook ma lepsz goryczke ale magnum tanszy. Przez co bedziesz mial wiecej chmielu na smak i aromat

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.