Jump to content

Mały RIS - receptura


Kamil Świercz
 Share

Recommended Posts

Witam !

Mam w planie uwarzyć małą warkę około 10l. I mam w planie użyć takich słodów:

 

2kg pale ale Strzegom

1kg Monachijski typ 1 Strzegom

0,5 kg karmelowy 600 Strzegom

0,5 kg czekoladowy ciemny

200g prażony jęczmień

 

 

zacierane w 65C

 

Chmielenie:

60min-30g Marynka

10- 20 g Marynka

 

Drożdże us05 jedna saszetka. Na stronie http://www.mrmalty.com/ wg obliczeń pokazuje, że na ten ekstrakt przy 10l potrzeba 9g drożdży.

 

I moje pytanie, jakieś błędy odnośnie słodów karmelowych? Czy za dużo ich ? Czy coś dodać

 

To moja pierwsza receptura układana samemu. Proszę o wyrozumiałość:)

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie lepiej zadać gęstwę. Zrób coś lekkiego na tych US-05 a później od razu do RISa. Poza tym słodów jakoś za ubogo. Do RISa warto nawalić różnych, różności. Choćby płatków różnych zbóż. No i ta marynka. Robilem ostatnio RISa na amerykanskich chmielach. Nie wiem ile aromatów zostanie zanim go zaczne pic ale zawsze mozna na etykiecie napisac cos ciekawszego niz marynka :-)

Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, że w RISie im większe zróżnicowanie wszystkiego tym lepiej. Tylko, robiąc pod mój gust, zamieniłbym czekoladowy ciemny na czekoladowy jasny. Biorąc pod uwagę niewielką objętość warki kolor powinien być smolisty, a smak czekoladowy. Natomiast przy ciemnym paloność mogłaby zdominować smak. W jakie blg celujesz? Przy wysokim (powyżej 25) słodycz powinna skontrować spaleniznę. Jeśli celujesz niżej, a masz tylko ciemny to daj około 300 gramów na taką małą warkę.

Link to comment
Share on other sites

jęczmień palony zbędny.

zacieranie zrób w 68stC, będzie fajny oleisty a takie RISy są najfajniejsze.

chmielu zdecydowanie za mało.

Blg powinno być na poziomie 22-23Blg.

Najlepiej dać gęstwę.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Tych płatków owsianych to się trochę boje bo podobno problemy z filtracją mogą wystąpić. A tak przykładowo to ile by pasowało ich dać do warki 10l? Ze 100g?

 

Chmiel zmieniłem na Magnum 50g i Marynke 30g tylko jeszcze się zastanawiam jak to rozłożyć w czasie.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie celuje w jakieś 22blg.

Surowców oprócz chmielu, drożdży i dwóch kilogramów pale ale, nie posiadam. Także wszystko przede mną :)

Celuj w więcej. 24-25 może.

Śmiało wrzucaj płatki. Ja dałem mieszankę jęczmiennych i owsianych w sumie 0,5kg i uważam ze mało. Daj 0,4 owsianych. Aż tak Ci filtracji nie utrudnia a efekt dość wymierny.

A skoro nie posiadasz więcej surowców to niestety trzeba sie zaopatrzyć. Jak wyżej napisano RIS wymaga wielu składników.

Polecam do tego odrobine słodu wedzonego. Robi robotę. Tylko nie za dużo bo wyjdzie SIS zamiast RIS.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.