Jump to content

Filip (DoyoursTupid)


Filip C.
 Share

Recommended Posts

07.07.2014r.

#1. Stout 13 blg

 

http://www.browamato...3249&sortuj=kod

 

 

SUROWCE:

ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg

ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg

palony jęczmień 300 g

East Kent Golding 30 g

East Kent Golding 20 g

Drożdże Safale S-04

 

GOTOWANIE:

palony jęczmień (w muślinowej siateczce) po kilkunastu minutach podgrzewania, wyjęty przed dodaniem ekstraktów

 

East Kent Golding 30 g – 60 min

East Kent Golding 20 g – 10 min

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 15l, 17 Blg

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna. Tylko do ok. 28-29C!!!, dolano 0,5l pozostałej brzeczki+ ok. 4,5l wody. Wyszło ok. 19l przy OG 13 blg

 

FERMENTACJA:

drożdże zrehydratyzowane, S-04

Temperatura zadania drożdży 30C!!!!!, przeniesione do piwnicy (19C).

 

Burzliwa:

D0 (07.07)- 24C-22C (fermentor schładzany mokrymi ręcznikami i butelkami z lodem)

D1 (08.07)- 19C

D2-D3 (09.-10.07)- 20C

D4-D9 (11.07-16.07) 21C // D8- 5,5blg

D10-D11 (17.07-18.07) 20,5C

 

Cicha: 7 dni, piwnica (ok.20C)

 

FG 5 blg

 

ROZLEW:

25.07.2014 r.

2,0 vol.

18l w wiadrze+1l syropuà 89g glukozy

 

 

 

 

UWAGI:

- temperatura zadania drożdży zgodnie z instrukcją BA („schłodzić brzeczkę poniżej 30C”)

 

Po tygodniu piwo już dosyć się nagazowało, lekko kwaskowate (ale nie nieprzyjemnie). Lekkie dobre piwko. Po miesiącu od butelkowania piwo zrobiło się niedobre. Bardzo dużo rozpuszczalnika i w ogóle jakieś takie mocno średnie.

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

29.07.2014 r.

#2. Belgian Pale Ale 13 blg

 

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

 

Miał być BPA.. a wyszło coś innego.. drożdże S-04 zamiast wyeast 3522 (nie wiedziałem, że paczka puchnie nie 3h –jak na opakowaniu- tylko 3 dni ;p )

 

SUROWCE:

Słód Pale ale 3,4kg

Słód Monachijski 0,4kg

Słód Melanoidynowy 40 0,2kg

Słód Abbey 0,4kg

Chmiel Saaz 45g

Chmiel Styrian Goldings 30g

Mech irlandzki 4g

Drożdże S-04

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 14l, 65C

 

30' - 63C

40' - 73C

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

użyłem 13l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem

 

GOTOWANIE: 70 minut

60' Saaz 45 g

12' Styrian Goldings 30 g

12’ Mech 4g (zrehydratyzowany)

 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 12l, 17 Blg

(do 13 blg trzeba było dolać ok. 4l wody -> 16l, OG 13 blg)

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna plus zamrożone PET-y do ok. 18C,

 

FERMENTACJA:

drożdże S-04 (rehydratacja)

Temperatura zadania drożdży 18C, przeniesione do piwnicy (ok. 20C).

 

Burzliwa:

D1 (30.07)- 21C

D2 (31.07)- 23C-21C rano położyłem obok wiadra zamrożone PET-y, po pracy temp. Spadła do 21C

D3 (01.08)- 23C-22C

D6-D11 (04.08-09.08) 21C // D11- 3,5 blg

D15- (30.11) 19,5C // 2,5 blg

 

Cicha: 10 dni, piwnica (ok. 20C)

 

FG: 3,5 blg

 

ROZLEW:

24.08.2014 r.

90 g glukozy – 6g/litr

 

 

UWAGI:

-degustacja bardzo zwięzła: wyszło ok ;-)

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

22.08.2014 r.

#3 Belgian IPA 15,5 blg

 

http://twojbrowar.pl...-tak/zestaw-20l

 

 

SUROWCE:

Pilzneński 2,4kg

Pale ale 2,5kg

Cara Blond 0,2kg

Biscuit 0,15kg

Cukier kandyzowany biały 0,2kg

 

Apollo - 15g

Cascade - 40g

Amarillo - 55g

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 15l, 72C

 

68C- 70'

78C- 5'

 

WYSŁADZANIE:

użyłem 12l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem

 

GOTOWANIE: 65 minut

60' Apollo 15 g

30' Cascade 15 g

20’ Cascade 15g

20’ Amarillo 15g

15’ Mech irlandzki 4g (zrehydratyzowany)

10’ Amarillo 20g

10’ cukier 200g

 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 16,5l, 21 Blg

(do 15 blg dolałem ok. 4,5l wody -> 21l, OG 15,5 blg)

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

 

FERMENTACJA:

drożdże Wyeast 3522- starter (3tygodniowy)

Temperatura zadania drożdży 15C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C).

 

Burzliwa:

D1 (23.08)- 17,5C

D2-D3 (24.08-25.08)- 21C

D4 (26.08)- 19,5C

D5 (27.08)- 19C – fermentor przeniesiony z piwnicy (18C) do domu (22C)

D6 (28.08)- 21C

D8-D11 (30.08-03.09)- 22C // D11- 3,5 blg

D14 (06.09)- 22,5C

D15 (07.09)- 23C

 

Cicha: 6 dni, piwnica (ok. 18C)

08.09.2014r. (4 dni przed końcem) – chmielenie na zimno (cascade 10g, amarillo 20g)

 

FG: 3 blg

 

ROZLEW:

12.09.2014 r.

126 g glukozy (6g/litr) rozpuszczone w 1l wody

 

 

UWAGI:

-degustacja znowu zwięzła- bardzo ok ;-)

 

Undeath: u Ciebie bardzo słaby aromat, lekkie jakieś cytrusy i owoce tropikalne. Niestety przeważa delikatny DMS jak się zakręci szklanką ale nie jest mocny, na równi z zapachem chmielu. Są lekkie fenole przyjemne. Piana bardzo ładna. Lekko mętne. W smaku okej wytrawny. Lekko gryzące wysycenie, goryczka fajna mocna ale nie zalega i po chwili znika. Zastępuje ją finisz wytrawny i lekko alkoholowy. Alko rozgrzewający, ale nie mocny i nie narzuca się. Ogólnie bardzo fajne w smaku. Tylko ten aromat.. szkoda że taki płaski bo ma potencjał to piwo :D Ogólnie twoje piwko ma bardziej belgijski charakter od mojego.

Powiem ci że po ogrzaniu fajny ten BIPA. Alkohol podbił trochę chmiel wyszły mocniejsze fenole, DMS przykryty całkiem. Nieźle ci to wyszło :)

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

07.09.2014 r.

#4 Belgian brown abbey 17 blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

 

SUROWCE:

Słód pilzneński 1,8kg

Słód pale ale 1,8kg

Słód monachijski 25 1,1kg

Słód Castle Crystal 150 0,8kg

Słód Chocolate 0,1kg

 

Chmiel H.Hersbrucker 15 g,

Chmiel Tettnanger 10 g

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 15l, 68C

 

68C- 40'

75C- 20’

79C- 2'

 

WYSŁADZANIE:

użyłem 13l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem

 

GOTOWANIE: 90 minut

75' H.Hersbrucker 15 g

15’ Tettnanger 10 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 15,5l, 20 Blg

(do 20 blg dolałem ok. 3,5l wody -> 19l, OG 17 blg)

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

 

FERMENTACJA:

drożdże Wyeast 3522- gęstwa z #3 BelgianIPA (2dniowa) ok.85 ml- mrmalty conc.- 3.4, non-yeast % -12)

Temperatura zadania drożdży 16C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C).

 

Burzliwa - 21 dni:

D1 (08.08)- 18C-19C

D2-D6 (09.08-13.08)- 22C // D4 fermentor przeniesiony z piwnicy do domu

D7-D8 (14.08-15.08)- 22,5C

D9 (16.08)- 23C

D10-D11 (17.08-18.08)- 23,5C // D10- 5,5 blg

D12-D16 (19.08-23.08) 23C

D18 (25.08)-21C // 5 blg

 

Cicha: 18 dni, piwnica (ok. 18C)

 

FG: 5 blg

 

ROZLEW:

15.10.2014 r.

133 g glukozy, 7g/litr. 18l+1l syropu

 

 

UWAGI:

-26.10 – niedobre. Jeszcze alkohol się nie ułożył, likko kwaśne, czuć drożdże

-02.12- piwo nadal mocno kwaśne i ogólnie niezbyt mi przez to smakuje

 

Undeath 04.11.2014 r. (piwko ok. 15C): : Piwo z butelki pachnie typowo belgijsko ale też drożdżami dość mocno, nic niepokojącego nie ma w zapachu. W smaku lekko słodki z finiszem wytrawnym - alkoholowym typowym dla młodych piw, za 2-3 miesiące będzie inaczej smakowało, jest jeszcze nieułożone. Wysycenie ma za bardzo wysokie to piwo, nie wiem czy czegoś nie dożarły sobie drożdże, przy takim odfermentowaniu, ogólnie kontroluj to nagazowanie. Wyszedł ci rasowy belg, ładne fenole, do tego estry bananowe i gumy balonowej, przechodzące w lekki rozpuszczalnik. W smaku wysycenie podnosi lekko kwasowość piwa, alkohol po ogrzaniu mocny i lekko rozgrzewający. Piwo jeszcze dość młode, wrzuciłbym na twoim miejscu je jeszcze do leżakowania na kilka miesięcy, ale kontrolował to nagazowanie. Nawet smaczne, niektóre blondy są często dla mnie za wytrawne.

 

2ga deustacja Undeatha (18.02.2015 r.)

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

02.10.2014 r.

#5 Belgian Blond 17 blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

 

SUROWCE:

Słód Pilzneński 4,3kg

Słód Cara Blond 0,4kg

Słód Biscuit 0,3kg

Słod Aroma 0,1kg

 

Cukier kandyzowany jasny 0,5kg

 

Chmiel Lubelski 20g

Chmiel Marynka 20g

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 13l, 65C

 

63C- 30'

72C- 40’

78C- 5'

 

WYSŁADZANIE:

użyłem ok. 14l wody 78C- odebrałem 20l przy 15 blg

 

GOTOWANIE: 90 minut

70' Marynka 20 g

20’ Lubelski 20 g

10’ cukier kandyz. 0,5 kg

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 13,5l, 22 Blg

(do 22 blg dolałem ok. 4,5l wody -> 18l, OG 17 blg) + litr startera= 19l

 

 

CHŁODZENIE: 1h

Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

 

FERMENTACJA:

drożdże Wyeast 3522- gęstwa z #4 Brown abbey (4dniowa) ok.80 ml- mrmalty conc.- 4.0, non-yeast % -12)

Temperatura zadania drożdży 16C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C).

 

Burzliwa - 18 dni:

D1 (03.10)- 17C-18C

D2 (04.10)- 19C-20,5C

D3 (05.10)- 19,5C – fermentor przeniesiony do domu

D4 (06.10)- 21C

D5-D18 (07.10-20.10)- 22,5C-23C // D16- 2,5 blg

 

Cicha: 26 dni, piwnica (ok. 15C)

 

FG: 2 blg

 

ROZLEW:

14.11.2014 r.

18l w wiadrze+1l syropuà 150g glukozy (12C)

 

REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:

temp. pokojowa 16 dni (20C-22C)

30.11.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)

 

Planowane leżakowanie: 2,5 miesiąca -> początek lutego 2015r.

 

 

 

UWAGI:

-połowa grudnia- piwo po miesiącu leżakowania smakuje i pachnie bardzo dobrze, alkohol się jeszcze zdecydowanie nie ułożył

 

degustacja Undeath'a (18.02.2015 r.)

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

09.10.2014 r.
#6 Saison 15 blg
http://www.homebrewi...wcow-p-678.html

SUROWCE:
Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg
Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg
Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg
Słód Carahell Weyermann 0,2kg
Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg
Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg

Chmiel Marynka 9,5% AK 30g
Chmiel Saaz (Żatecki) 3,2 % AK 30g

glukoza 0,3kg

curacao 20g

Drożdże Wyeast 3724 Saison Ale


ZACIERANIE:
woda do zasypu – 14l, 70C

64C- 60'
72C- 20’
75C

WYSŁADZANIE:
woda ok. 76C-do uzyskania ok. 21l przy mniej więcej 10 blg

GOTOWANIE: 65 minut
65' Marynka 30g
20’ Saaz 20g
20’ curacao 20g
5’ glukoza 300g
5’ Saaz 10g

Po gotowaniu parametry piwa:
Wyszło 16,5l, 17 Blg
(dolałem ok. 2,2l wody -> ok. 19l, OG 15 blg + 2litry startera= 21l)


CHŁODZENIE: 1h20
Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

FERMENTACJA:
drożdże Wyeast 3724- starter z brzeczki po #5 Blond (rozcieńczona do 9 blg, wyszło ok. 2l), 4dniowy
Temperatura zadania drożdży 19C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C).

Burzliwa - 28 dni:
D1-D2 (10.10-11.10)- 19C
D3-D4 (13.10-14.10)- 22C // D3 fermentor przeniesiony do domu
D5-D12 (15.10-22.10)- 23C
D14 (23.10)- 22C // 5,5 blg
D15 (24.10)- 21.5C
D16 (25.10)- 21C
D17 (26.10)- 21.5C
D18 (27.10)- 22C
D19-D28 (28.10-07.11)- 23C-24C // D20- 3 blg, D28- 2,5 blg

Cicha: 27 dni, piwnica (ok. 15C)

FG: 2 blg

ROZLEW:
04.12.2014 r.
170g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 16C) - 4,2g/0,5litra

REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:
temp. pokojowa 14 dni (20C-22C)
16.12.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)

planowane leżakowanie- 2 miesiące


UWAGI:
degustacja Undeath'a

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

22.10.2014 r.

#7 Belgian Dubbel 17 blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

 

SUROWCE:

Słód Pale ale 3,8kg

Słód Monachijski 25EBC 0,7kg

Słód Special B 0,3kg

Słod Crystal 400 0,25kg

Słód Aroma 0,2kg

 

Cukier kandyzowany płynny 200ml

Cukier trzcinowy 0,25kg

 

Chmiel Saaz 40g

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 13l, 66C

 

63C-64C- 20

65C- 10'

73C- 40’

78C-3’

 

WYSŁADZANIE:

13 litrów wody w ok. 78C-do uzyskania ok. 19,5l

 

GOTOWANIE: 100 minut

80' Saaz 40g

15' cukry

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 15l, 22,5 Blg

(dolałem ok. 5l wody -> ok. 20l, OG 17 blg)

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

 

FERMENTACJA:

drożdże Wyeast 3522- gęstwa po #5 Blond, 2dniowa. Gęstwa wlana bezpośrednio do brzeczki (uprzednio zrobiony starter ze zmieszanych gęstw po #4 brown abbey i #5 blond coś dziwnie śmierdział klejem- poszło wszystko do kibla, nie miałem już drugiej brzeczki na następny starter)

Temperatura zadania drożdży 17C.

 

Burzliwa - 26 dni:

D1 (23.10)- 17C

D2 (24.10)- 18C

D3 (25.10)- 21C

D4 (26.10)- 22C

D5-D15 (27.10-06.11)- 23C //D14- 3 blg

D17-D19 (08.11-10.11)- 22.5C

D21 (12.11)- 23C

D26 (17.11)- 23C// 2,5 blg

Cicha: 26 dni, piwnica (ok. 15C)

 

FG: 2,5 blg

 

ROZLEW:

12.12.2014 r.

2.8 vol

135g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 11C), 19,5l+1l syropu= 20,5l 3,3g/0,5litra

 

 

planowane leżakowanie- 3 miesiące

 

UWAGI:

-

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

15.11.2014

 

#8 Witbier 11 blg (receptura na bazie #126 Undeath’a)

 

SUROWCE:

Optima Pilzneński - 2,2 kg

Pszenica niesłodowan (płatki) - 2 kg

Weyermann Carapils - 0,2 kg

Owies - 0,2 kg

Kolendra 15 g

Skórka z 3 pomarańczy i 1 cytryny - 100 g

Saphir 4,3% 40 g

EKG 5,6% 20 g

Pożywka Wyeast Nutrition Blend 2g

Drożdże 3724 saison, gęstwa 8-dniowa

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – 14,5l

kleikowanie 7l 55 (?)C, do wrzenia .. potem dolano łącznie 7,5l zimnej wody

54C- 30'

68-62C- 40'

73-71C- 25

75C- 5'

 

WYSŁADZANIE:

wysładzanie dałn- nie wiem ile wody, był mały dramat- ciągle filtracja stawała. Ostatecznie wyszło 21l w 2,5h. Najpierw dolewałem gorącej wody, mieszałem, czekałem chwilę aż się ułoży, zawracałem do klarowności i tak w kółko do uzyskania ok. 15l. Potem mnie to zmęczyło i przelałem całość do garnka, podgrzałem do 75C i z powrotem do filtratora.. po tym zabiegu ostatnie 6l poszło już całkiem gładko.

 

GOTOWANIE:

60' Saphir 25 g

15' Saphir 15 g

15’ pożywka 2g

5' Kolendra 8 g i skórka pomarańczy i cytryny 100 g

1' Kolendra 7 g

0' w 70C 20 g EKG

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 15l, 15 Blg

(dolałem ok. 5,5l wody -> ok. 20,5l, OG 11 blg)

 

 

Chłodzenie:

Wanna plus zamrożone PET-y do ok. 25C, resztę temperatury zbiła przygotowana w zamrażalniku woda do rozcieńczenia

 

FERMENTACJA:

drożdże 80-90ml (mrmalty ok. 100 ml), wrzucona bez rozrusznika

Temperatura zadania drożdży 17,5C, przeniesione do piwnicy (13-10C).

 

Burzliwa:

D1 (16.11)- 17,5C (fermentator z powrotem do domu)

D2 (17.11)- 19C-20,5C

D3 (18.11)- 21C

D4-D13 (19.11-28.11) 22C // D10- 5blg

D15- (30.11) 19,5C // 2,5 blg

 

Cicha: 11 dni, piwnica (ok.10C)

 

FG: 2 blg

 

ROZLEW:

10.12.2014 r.

2,5 vol.

20l w wiadrze+1l syropuà 120g glukozy (12C)

temp. pokojowa (20C-22C)

16.12.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)

 

 

UWAGI:

- Czas pracy 10 h... do 04:30 :O

 

degustajca: 19.12.2014 r. Undeath, 03.01.2015 r. kyniekk

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

Czyżbyśmy już znali Grand Championa 2015? Bo Grand Champion Belgian Pale Ale jest z 2010.

Rzeczywiście.. zgodnie z informacją na hb "Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w VII KPD w Żywcu w 2009r." a nie GCh :) musiało mi się to wszystko zlać w jedno ;-) już zmieniam. Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

02.12.2014 r.
#9Belgian Dubbel 19,5 blg

http://www.homebrewi...egom-p-820.html

SUROWCE:
Słód pilzneński Strzegom 5kg
Słód wiedeński Strzegom 1kg
Słód karmelowy 300 Strzegom 0,4kg
Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg

Chmiel aromatyczny Perle (5% AK) 30g
Chmiel aromatyczny Spalt Select 15g

Belgijski ciemny cukier kandyzowany 0,5kg

Drożdże piwowarskie Safbrew T-58
Pożywka wyeast nutrient blend 2g

ZACIERANIE:
woda do zasypu – 19.5l, 72C

64C- 40'
72C- 20'
76C mash out

WYSŁADZANIE:
woda w ok. 78C-do uzyskania ok. 23l (ostatnie wysłodziny miały 5blg)

GOTOWANIE: 60 minut
60' Perle 30g
10' Spalt Select 15g
10' cukier kand. 0.5kg
10' pożywka 2g

Po gotowaniu parametry piwa:
Wyszło 15l, 22,5 Blg
(dolałem ok. 5l wody -> ok. 20l, OG 19,5 blg)


CHŁODZENIE:
Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

FERMENTACJA:
T-58 (rehydratacja)
Temperatura zadania drożdży 17,5C.

Burzliwa - 39 dni:
D1 (03.12)- 18C-19C
D2 (04.12)- 22.5C
D3 (05.12)- 21,5C
D5 (07.12)- 20.5C
D6-D12 (08.12-14.12)- 21C // D12- 7 blg, podniesiono temp. do 24C (wanna z ciepłą wodą)
D13 (15.12)- 22.5C
D14-D23(16.12-25.12)- 22C // D23- 6,5 blg
D24 (26.12)- 24C
D25-D26 (27.12-28.12)- 21C
D39 (10.01)- 20,5C 6,5 blg- przeniesione do drugiego fermentora i do piwnicy (ok. 10C)


Cicha: 39 dni

FG: 5,5 blg

ROZLEW:
18.02.2015 r.
2.8 vol
122g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 11C), 17,5l+1l syropu= 18,5l (3,3g/0,5litra)


planowane leżakowanie- 3 miesiące

KOMENTARZ:
- miałem do tego gęstwę 3522 (po #7)... ale jakoś mi dziwnie śmierdziała. Ostatecznie zdecydowałem się na T-58..

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

Spróbowałem witka twojego:

Barwa: Jasny pomarańcz, lekko mętne jak na wita przystało.

Piana: Na początku jest biała duże pęcheżyki, szybko opada i znika.

Aromat: Czuć sporo fenoli, potem lekkie cytrusy, kolendra w tle. Po zamieszaniu wychodzi trochę kwiatowości i ziołowości z chmieli, ale też dość mocny alko i lekki rozpuszczalnik.

Smak : To co w aromacie. Piwo wydaje się dość lekkie, ale jest nawet średnio treściwe, ciekawe ogólnie. Dość mocno wysycone, ale to wzmacnia pijalność jego, wychodzą fenole, goryczki brak. Lekko kwaskowate i zbożowe. Sporo smaków :)

Ogólne wrażenia: Ciekawe złożone piwko bez większych błedów, jedynie brak piany i lekki rozpuszczalnik, który wychodzi wraz z ogrzaniem, ale jest bardzo dobrze wypiłem z przyjemnością :) Bardzo mocny belgijski charakter ogólnie przyjemne fenole :) Spiłbym drugie ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

20.12.2014 r.

#10 kundelek

 

SKŁAD:

 

Słód pilzneński premium Weyermann 4,2 kg

Słód karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg

 

Chmiele:

Na goryczkę:

Apollo 19,5% - 10g

Na aromat:

Cascade 7,7% - 20g

Amarillo 8,9% - 20g

 

Mech irlandzki 4g

 

Drożdże: wlp090 gęstwa (jednodniowa) ok. 80 ml

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu – l3 l, 70C

 

zacieranie na lenia: 69C-68C 60' , potem wygrzew w 75C

 

WYSŁADZANIE:

woda 13l w ok. 78C-do uzyskania 19,5l (~13 blg)

 

GOTOWANIE: 60'

 

60' apollo 5g

30' apollo 5 g

15' mech irl. 4g

5' amarillo 10g

5' cascade 10g

0' amarillo 10g (w 70C podczas chłodzenia)

0' cascade 10g (w 70C podczas chłodzenia)

 

reszta: amarillo (20g) i cascade (10g) na cichą

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszło 13l, 17,7 Blg

(dolałem 7,6l wody -> ok. 21l, OG 11 blg)

 

 

CHŁODZENIE:

Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

 

FERMENTACJA:

WLP090 gęstwa (jednodniowa) ok. 70 ml

Temperatura zadania drożdży 16C.

 

Burzliwa - 9 dni:

D1 (21.12) 17C-18C

D2-D6 (22.12-26.12) 19C // D6- 4 blg

D8-D9 (28.12-29.12) 20,5C // D8- 2,5 blg, przy zlewaniu na cichą: aromatu ameryk. chmieli ma troszeczke, w smaku wodniste i bez wyrazu

 

 

 

 

Cicha: 13 dni, piwnica ok. 9C

 

 

 

FG: 2,5 blg

 

ROZLEW:

10.01.2015 r.

2,5 vol

20,5l w wiadrze+1l syropu -> 123g glukozy (12C)

 

 

 

KOMENTARZ:

-

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

07.02.2015 r.
#11 nzipa 14 BLG

SKŁAD:

Słód pale ale Weyermann 4,5 kg
Słód Carapils 0,3 kg

Chmiele:
Pacific Gem 30g + 30g na zimno - bardzo miły, łagodny, żywiczny zapach
Wakatu 30g- trochę bardziej kwaskowaty od Pacific, też dosyć przyjemny
Motueka 20g + 10g na zimno

Drożdże: US-05

ZACIERANIE:
woda do zasypu – l3 l, 70C

zacieranie na lenia: 66C - 68C 60' , potem wygrzew- 78C

WYSŁADZANIE:
woda 17l w ok. 78C-do uzyskania 19,5l (~11 blg)
na początku gotowania odebrano ok. 1l brzeczki na starter do 1056

GOTOWANIE: 65'

60' do końca- Pacific gem 15g
8' do końca- Wakatu 30g
0' Pacific gem 15g
0' Motueka 20g

Po gotowaniu parametry piwa:
Wyszło 13,5l 17 Blg
(dolałem 3l wody -> ok. 16,5l OG 14 blg)


CHŁODZENIE:
Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

FERMENTACJA:
US-05 jedna saszetka (rehydratacja w ok. 120ml wody)
Temperatura zadania drożdży 16,5C.

Burzliwa - 10 dni:

D1 (08.02) 17C-18C
D2 (09.02) 19,5C-21C
D3-D10 (10.02-17.02) 20C-21C // D10- 2 blg


Cicha: od 17.02 -> 16 dni, piwnica (ok.10C), chmielenie na zimno: (27.02)


FG: 2 blg

ROZLEW:

05.03.2015 r.
nagazowanie 2,2 vol -> 76g glukozy/ 17 litrów piwa (16l + litr syropu)/ temp. piwa 13C

REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:
temp. pokojowa 21 dni (20C-22C)
26.03.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 11C)



KOMENTARZ:
-

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

12.02.2015 r.
#12 Ingacy v 2.0 (stout) 12 BLG

SKŁAD:

Słód pale ale Weyermann (5,5-7,5 EBC) 3,2 kg (80%)
Słód pszeniczny jasny Weyermann (3-5 EBC) 0,4 kg (10%)
Słód Carafa II Weyermann (1100-1200 EBC) 0,2 kg (5%)
jęczmień palony Weyermann 0,2 kg (5%)

Chmiele:
East Kent Goldings, 2014 5%aa - 50g

Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (starter z 11go lutego, ok. 1,8l)

ZACIERANIE:
woda do zasypu – l3 l, 70C

zacieranie na lenia: 66C - 67C 60' , potem wygrzew- 78C

WYSŁADZANIE:
woda 15l w ok. 78C-do uzyskania 20l (~10,5 blg)


GOTOWANIE: 60'

60' EKG 50g


Po gotowaniu parametry piwa:
Wyszło 16l 15 Blg
(dolałem 6l wody -> ok. 22l OG 12 blg)


CHŁODZENIE:
Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 16C.

Burzliwa - 14 dni:

D1 (13.02) 17C-19C
D2-D4 (14.02-16.02) 20,5C-19,5C
D5-D14 (17.02-26.02) 21C // 2 blg




Cicha: od 26.02 -> 10  dni, piwnica (ok.10C)


FG: 2 blg

ROZLEW:

08.03.2015 r.
Nagazowanie nie więcej niż 2,0 vol

87 g glukozy na 23,5l w 13C (22,5l + 1l syropu)



REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:
temp. pokojowa 18 dni (20C-22C)
26.03.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 11C)



UWAGI:

Undeath - degustacja

Edited by DoyoursTupid
Link to comment
Share on other sites

Do warzenia sobie otworzyłem Twoją 4 warkę Belgian Brown Abbey:

 

Barwa: Brunatno czarne, nie przejrzyste, lekko mętne.

Piana: Poezja, przepiękna piana od początku do końca w postaci kremu oblepiająca szkło :) Beżowa drobnopęcheżykowa... Świetna jak na belga!

Aromat: Śliwka, lekka miodowość, delikatny alkohol, w tle gdzieś palonka. Na pierwszym planie wychodzi od razu nuta belgijska.

Smak : I tu też jest bardzo dobrze. Pierwsze co uderza to gładkość tego piwa, pamiętam, że piłem je w listopadzie i było bardzo nie ułożone, teraz jest już bardzo dobrze. Piwo wypełnia usta jest delikatne kremowe, idealnie wytrawne, skontrowane delikatną słodyczą, goryczka niska. Finisz alkoholowy i kwaskowaty ale przyjemny nie zalegający rozgrzewający przełyk. Bardzo delikatny rozpuszczalnik w tle. W aromacie powtórka śliwka do tego lekkie utlenienie (ale na plus) bardzo delikatna palonka przykryta ładnymi fenolami.

Ogólne wrażenia: Świetne piwo w odbiorze za cholerę bym nie powiedział że to 17 blg jest. Wyszedł ci bardzo fajny ciemny belg przyjemny w odbiorze ;) Można to piwo wypić i spokojnie wziąć drugie nie przytłacza i nie zalega, ale czuć lekko alkohol choć tego się nie da uniknąć ;) dopełnia on ładnie całość piwa. Warto jednak takie piwka przeleżakować!

 

 

Później otworzę sobie jeszcze Twoją 5 ;)

post-3297-0-35645600-1424274124_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drugie piwko to wcześniej zapowiedziana 5 czyli Belgian Blond:

 

Barwa: Przygaszony złoty, lekko mętne - opalizujące.

Piana: Ładna ale nie tak jak w poprzednim piwie, drobnopęcheżykowa biała, opada do opaski i zostaje.

Aromat: Pierwsze co uderza to spore fenole i estry, ale druga rzecz jaka wychodzi to alkohol, guma balonowa i lekki rozpuszczalnik.

Smak : W smaku też bardzo fajny odbiór, piwo gładkie, średnio słodowe - trochę treściwe, z finiszem wytrawnym, kwaskowatym zalegającym na języku. Głównie dominuje słodycz, brak goryczki, wysycenie spore, lekko kwaskowate.

Ogólne wrażenia: To piwko trochę gorsze od poprzednika, ale nie jest źle. Jedynym mankamentem jest ten rozpuszczalnik który z ogrzaniem wychodzi dość mocno i gryzie przełyk i nos... Jest rozgrzewający alkohol ale gryzący i zalegająca kwaskowatość. Piwo jest fajnie ułożone i ciekawi mnie ta gładkość w obydwóch piwach ;) Spiłem z przyjemnością je choć drugiego bym nie prosił o powtórkę było trochę za ciężkie i przytłaczające :)

 

Mam jeszcze jedno piwko ale to na przyszły tydzień :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

01.03.2015 r.
#13 Black IPA 18 BLG

SKŁAD:

Słód pilzneński Weyermann (2,5-4 EBC) 5 kg (78%)
Słód Monachijski II Weyermann (20-30 EBC) 630 g (10%)
Słód Crystal Castle (150 EBC) 250 g (4%)
Słód Carabohemian Weyermann (170-220 EBC) 250 g (4%)

Słód Carafa III Special Weyermann (1300-1500 EBC) 250 g (4%)

 

Mech irlandzki- 4 g

 

Chmiele:
Magnum PL 2014, 12,0%aa - 50g

Centennial USA 2014 8,5%aa – 25g + 75g na zimno

Columbus USA 2014 15,5%aa – 16g + 13g na zimno

Simcoe USA 2014 11,4%aa – 50g na zimno

Amarillo (bd. odnośnie roku zbioru czy aa) - 37g na zimno

Cascade (bd. odnośnie roku zbioru czy aa)- 24g na zimno

 

Drożdże:

Wyeast 1056 American Ale (gęstwa po #12- 3dniowa)- ok. 170 ml (mrmalty pokazał 173 ml dla: 18 plato, 21l, ycb/m 2, nyp 10)

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu – 19,5l 70C

66C-67C -60 minut

70C -15 minut

77C -5 minut

 

ph zacieru 5,5

 

WYSŁADZANIE:
woda (+8 ml kwasu mlekowego 80% na 20 l wody - ph 5,5) 13 l w ok. 78C-do uzyskania 23 l  (~ 16 blg), 1l z początku gotowania poszedł na rozrusznik dla gęstwy


GOTOWANIE: 90'

60' do końca Magnum 50g

20' do końca Centennial 25 g

20' do końca Columbus 16g

Po gotowaniu parametry piwa:
Wyszło 13 l   23 Blg
(dolałem 3,6 l wody i ten 1l brzeczki z drożdżami-> ok. 17,5 l OG 18 blg)


CHŁODZENIE:
Wanna plus zamrożone PET-y  + schłodzona woda do rozcieńczania

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 17C.

Burzliwa - 11 dni:

 

D1-D6 (02.03- 07.03) 18,5C-19,5C

D7 (08.03) 20C

D8 (09.03) 21C

D9 (10.03) 22C  //  za ciepło- fermentor przeniesiony na noc do nieco chłodniejszej łazienki

D10 (11.03) 19,5C-20C // rano brak ciśnienia w rurce, fermentor przeniesiony z powrotem do kuchni, ok. 16:00- 20C i z powrotem ciśnienie ;-)

D11 (12.03) 21C // 4 blg

 

 

Cicha - 16 dni:

 

12.03.2015 r. - do piwnicy (ok. 10C)
 

Na zimno: 23.03.2015 r.

Centennial   – 75g

Columbus    – 13g

Simcoe        –  50g

Amarillo       – 37g 

Cascade     – 24g

 

razem:        ~200g

 

 

 

FG: ok. 4 blg

ROZLEW:

28.03.2015r.

odebrałem znad chmielin ok. 15l

nagazowanie: 2.1-2.2 vol

68 g glukozy na 16l w 14C (15l + 1l syropu)

 

REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:
temp. pokojowa 12 dni  (20C-22C)
08.04.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)



KOMENTARZ:

piwko zajęło 9. miejsce na X Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu (maj 2015)

 

https://www.youtube.com/watch?v=2b3n87oLJjI  ;-)

Edited by Filip C.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Na zimno: Centennial 75g, Simcoe 36g na zimno (zastanów się czy nie dać więcej)

 

Dałbym coś innego bardziej aromatycznego ;) Niż 75 g Centenniala nie masz niczego innego?

 

A tym czasem spróbowałem warkę nr 6 Saison Twoją:

 

Barwa: Mocna herbata, ładnie klarowna.
Piana: świetna gęsta, kremowa drobno i średnio pęcheżykowa, zostaje do końca dość spora i oblepia szkło.
Aromat: Przede wszystkim mocne fenole i belgijski charakter, druga rzecz to lekka kwaśna pomarańcza.
Smak : Belgia pełną gębą, piwo wytrawne, odczucie kwaskowate, z lekką goryczką do tego ładny rozgrzewający alkohol i posmak chlebowo-pomarańczowy. Piwo mało treściwe, w aromacie retronosowo przebija się pomarańcza podbita alkoholem.

Ogólne wrażenia Całkiem dobre piwo, lekko alkoholowe ale bez żadnych wad. Nie jestem za Saisonami za bardzo i to piwo też go za bardzo nie przypomina, bardziej mi pasuje tutaj dubbel z pomarańczą, ale i tak główny profil tego piwa to fenole belgijskie ;)

 

Dzięki za piwko.

Link to comment
Share on other sites

dzięki za ocenę saisona :) z amerykańskich chmieli zostało mi: 15g columbusa, 50g simcoe, 10 g cascade i ze 20 g amarillo.. z tym, że nie orientuje się z którego są roku i przez pewien czas trzymałem je w szafie.. mam więc pewne wątpliwości co do ich świeżości ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Wczoraj spiłem Dry Stouta Twojego:

Barwa: Czarna stoutowa, rubinowe refleksy, klarowne.
Piana: Ładna gęsta, kremowa, drobnopęcheżykowa, nalewa się na 2 cm powoli opada, pod koniec szklanki znika.
Aromat: Nie za mocny, uwięziony w szkle, ale czuć bardzo delikatne estry, i palonkę. Reszta aromatu czysta brak wad.
Smak : Bardzo fajne gładkie w odbiorze, piłem piwo troszkę za ciepłe, ale smakowało mi, palonka zrównoważona idealnie, nie ma popiołu nie ściąga. Piwo delikatnie jeszcze za mało kwaskowate jak na dry stouta i przechylone w stronę słodyczy, ale może to i lepiej, bo było bardzo pijalne. Delikatnie wodniste, goryczka bardzo niska wręcz na progu jej bycia. W aromacie znowu delikatna zbożowa - jęczmienna paloność i estry.
Ogólne wrażenia: Przyjemne, mocno pijalne piwo. Poprawny dry stout, delikatnie tak jak pisałem za mało kwaskowaty, ale wpasowujący się w styl. Jedyne co bym się doczepił to piana, jak na początku była bardzo ładna gęsta, tak w połowie picia znika całkiem i ciężko ją odbudować. Dzięki za piwko było smaczne!

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.