Jump to content
tolo

Cukier buraczany zamiast białego cukru kandyzowanego do Belga?

Recommended Posts

Czołem,

Chcę zrobić takie piwko: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale_(Belgijska_Blondynka),_Zbigniew_Kie%C4%87_(zibi)

Jednym ze składników jest biały cukier kandyzowany.

 

Poszperałem jak go zrobić, ale widzę, że wiki twierdzi, że "Cukier kandyzowany powstaje przez powtórną krystalizację roztworu sacharozy, więc tak na prawdę nie ma sensu przepłacać za biały cukier kandyzowany. Co innego brązowy nadaje piwu ciemniejszą barwę oraz lekko wyczuwalny karmelowo - rumowy smak" (http://www.wiki.piwo.org/Cukier).

 

Ja to rozumiem tak, że zamiast białego cukru kandyzowanego mogę dodać buraczany, ale gdybym wymagany był brązowy to gra jest warta świeczki. Dobrze to odczytałem? Faktycznie tutaj różnica jest niezauważalna?

 

Pozdrawiam,

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier buraczany, to zwykły cukier. Cukier brązowy, to ten sam cukier zmieszany z barwnikiem, np melasą. Cukier kandyzowany, to wciąż ten cukier buraczany, tylko poddany prostemu procesowi odparowywania.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier buraczany, to zwykły cukier. Cukier brązowy, to ten sam cukier zmieszany z barwnikiem, np melasą. Cukier kandyzowany, to wciąż ten cukier buraczany, tylko poddany prostemu procesowi odparowywania.

Różnice pomiędzy typami tych cukrów rozumiem, natomiast nie odpowiada to na pytanie (albo ja jestem przymulony :)) czy warto robić/kupować biały cukier kandyzowany, czy po prostu nasypać do gara 0.5kg białego cukru buraczanego - sacharozy, bo tak zrozumiałem wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Była tu kiedyś długa dyskusja jak się robi cukier kandyzowany, i czy czymś się różni.

Okazało się po wnikliwych badaniach chemicznych, że jednak się różni.

Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś.

Podpowiem że potrzebna Ci odżywka do drożdży i kwasek cytrynowy.

I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś.

Nie twierdzę, że mocno szukałem, twierdzę, że szukałem, ale znalazłem Wiki, które mówi to o czym jest ten wątek. Się nie pytam jak zrobić cukier kandyzowany, tylko czy warto go robić :)

Edited by tml

Share this post


Link to post
Share on other sites

I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" :)

Kilka lat temu kupiłem Melasę. Jest bardzo wydajna. Jeżeli w recepturze jest użycie cukru brązowego np, to sypię zwykły i dodaję trochę melasy właśnie. Polecam posiadanie melasy, nie raz dodawałem ją do piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Się nie pytam jak zrobić cukier kandyzowany, tylko czy warto go robić :)

I tak i nie. Warto, bo będziesz miał świadomość, że zrobiłeś wszystko dla swojego piwa. A nie warto, bo ..różnicy pewnie i tak nie wyczujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temacie jest mowa o białym cukrze kandyzowanym - zapewne do jakiegoś jasnego belga. Więc odpowiedź brzmi - nie warto.

Sytuacja zmienia sie diametralnie jeżeli bedziemy mówili o ciemnym cukrze kandy, a jeszcze lepiej o syropie - (do piw ciemnych), wtedy odpowiedź brzmi - jak najbardziej tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Była tu kiedyś długa dyskusja jak się robi cukier kandyzowany, i czy czymś się różni.

Okazało się po wnikliwych badaniach chemicznych, że jednak się różni.

Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś.

Podpowiem że potrzebna Ci odżywka do drożdży i kwasek cytrynowy.

I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" :)

 

 

Sorki, ale poczytaj o czym kolega pisał.

.....o białym! A biały nic nie wnosi, tak jak zwykły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.