Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Zapach sierści

Recommended Posts

Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Zdecydowanie tak, koci,koci-mocz to ketony, do jutra sprawdzę jakie to dokładnie związki. [+]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli mokrą psią sierść można podciągnąć pod zapach stęchłej, wilgotnej starej piwnicy to będzie to właśnie zapach stęchły. Pochodzi z zewnętrznej kontaminacji piwa, a związkiem kalibracyjnym jest 2,4,6-trichloroanizol. Sam zapach jest wyjątkowo aktywny w bukiecie piwa.

 

Jeżeli to nie to, to poszukamy innej przyczyny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...