Jump to content
Roboraff

Pinewood Hills

Recommended Posts

Cześć. Przygodę z piwem zacząłem na początku maja tego roku. Przypadkiem wpadłem na vlogi Kopyra, który otworzył mi głowę na kulturę piwną. Spróbowałem wszystkich piw w Kauflandzie (głownie Amber), na które nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi. Pokryło się to z premierą trójki Żywca które wtedy wydały mi się w miarę ciekawe :P A mi wciąż było mało.

Potem przyszedł czas na craft pełną gębą. Od pierwszego łyku zakochałem się w Przewrocie mlecznym i Doctor Brew Cascade IPA. To było coś niesamowitego. Moją znajomość z piwem rzemieślniczym pielęgnuję do teraz.

Na początku sezonu piwowarskiego narodził się pomysł warzenia w domu. Skoro odkąd pamiętam robi się u nas wino, to dlaczego nie spróbować samemu? Zwłaszcza że od zawsze chciałem je robić. Poleciałem do sklepu ze specjalistycznym sprzętem, uzbrojony w wiedzę (z kilku ostatnich tygodni wertowania Internetu) i wielkie marzenia :D

No to zaczynamy!

 

Spis treści:

 

09.10.14 - warka #1 K.A.P.A. - Brown IPA 15°Blg

20.11.14 - warka #2 Galaktoza - Milk Stout 14°Blg 

20.11.14 - warka #2,5 Milk & Cookies - Xmas Stout (na bazie warki #2) 14°Blg 

02.01.15 - warka #3 Dark Side - CDA (na bazie Darth Vader od Scooby_brew) 18°Blg

14.02.15 - warka #4 Belg - Belgian Pale Ale (zestaw z TB) 14°Blg

07.03.15 - warka #5 Benzopiren - Whisky Stout 16,5°Blg

06.04.15 - warka #6 Aotearoa Pale Ale - APA 12,5°Blg

24.05.15 - warka #7 American IPA 15°Blg

16.06.15 - warka #8 Grodziskie 7,5°Blg (receptura Usiu)

28.06.15 - warka #9 Kölsch 10,4°Blg

04.07.15 - warka #10 Lichtenhainer 10,2°Blg

19.09.15 - warka #11 Galaxy Pale Ale 13,4°Blg

25.09.15 - warka #12 Witbier 10,8 °Blg

03.10.15 - warka #13 Dyniowe - Pumpkin Ale 15,9°Blg

07.12.15 - warka #14 West Coast IPA 14,5°Blg

06.01.16 - warka #15 Wędzony Porter 19,3°Blg

06.01.16 - warka #15,5 Plum Ale 11,5°Blg

19.01.16 - warka #16 Galaktoza v2.0 TURBO - Double Chocolate Milk Stout 18°Blg

10.03.16 - warka #17 Rice Pale Ale 12,5°Blg

26.03.16 - warka #18 Amber Ale 13,3°Blg

12.04.16 - warka #19 Smoked Pale Ale 13°Blg

16.05.16 - warka #20 Summer Ale 10,5°Blg

26.05.16 - warka #21 Witbier 10,8°Blg

13.06.16 - warka #22 Belgian Cherry Brett / Belgian IPA 12,8°Blg

21.06.16 - warka #23 Weizen 11,9°Blg

09.07.16 - warka #24 Dunkelweizen 13,8°Blg

29.07.16 - warka #25 White IPA 15°Blg

29.08.16 - warka #26 American Stout 12°Blg

18.09.16 - warka #27 Dyniowe - Pumpkin Ale 16,5°Blg

29.07.16 - warka #28 Best Bitter 10,7°Blg

29.07.16 - warka #29 Rye American Amber Ale 12,6°Blg

05.01.17 - warka #30 Russian Imperial Stout 22,9°Blg

05.01.17 - warka #30,5 Cocoa Coconut Salted Milk Robust Porter 12,6°Blg

12.02.17 - warka #31 Benzopyrene II - Whisky Extra Stout 16,4°Blg

19.03.17 - warka #32 American IPA 17,4°Blg

14.04.17 - warka #33 Grodziskie 7,8°Blg

13.07.17 - Warka #34 Hoppy Cream Ale 10,6°Blg

28.07.17 - Warka #35 Witbier 3.0 11,5°Blg

10.08.17 - Warka #36 Earl Grey IPA 15,7°Blg

21.08.17 - Warka #37 Fruit Brett 12,6°Blg

28.09.17 - Warka #38 Belgian Dubbel 17,7°Blg

03.11.17 - Warka #39 Świąteczny Stout 12,6°Blg

01.12.17 - Warka #40 Vermont IPA 14,4°Blg

30.03.18 - Warka #41 Lite Japan Rye Pale Ale 8,5°Blg

01.05.18 - Warka #42 Smoked Rye APA 11°Blg

22.07.18 - Warka #43 Kveik APA 9,7°Blg

28.07.18 - Warka #44 Kveik CDA 15,9°Blg

28.08.18 - Warka #45 Farmhouse Sour Ale / #46 Cascade Pale Ale 11,3°Blg

26.09.18 - Warka #47 Norvegian Barley Wine 23,2°Blg

26.09.18 - Warka #48 Fruit Wild Ale 11,5°Blg

14.02.19 - Warka #49 Chocolate Stout 12,7°Blg

09.11.19 - Warka #50 Cascade Pale Ale 11°Blg

23.03.20 - Warka #51 APA 13,2°Blg

28.03.20 - Warka #52 Herbal Kveik Ale 10,7°Blg

08.04.20 - Warka #53 Norvegian Barley Wine v2 25,1°Blg

13.04.20 - Warka #54 Benzopyrene III 18,1°Blg

 

Moja obecna woda [ppm]:

 

Ca+2 | Mg+2 | Na+|   Cl-  | SO4-2  | pH 

26.6  | 3.9    | 9.3 | 10.8 |  27.8  | 7.20

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.10.14

Warka #1 K.A.P.A. (Kuriozalne American Pale Ale) [brown APA]

 

15°Blg AVB ok 7%

 

 

Skład:

WES Jasny 1,7 kg

WES Bursztynowy 0,5 kg

Chmiele: Chinook, Amarillo, Cascade

Drożdże Safale US-05

Glukoza do refermentacji

 

Gotowanie WESa, tu nie ma co się rozpisywać (8 l wody)

 

Chmielenie:

 

60' - 25 g Chinook

25' - 5 g Chinook

10' - 20 g Amarillo

0' - 10 g Amarillo, 10 g Chinook

Ostatnie 5 dni cichej 30 g Cascade

 

15°Blg początkowe

2°Blg po tygodniu burzliwej

1,5°Blg po 10 dniach cichej

 

Butelkowane z 57 g glukozy w 300 ml wody (2°Blg)

 

Wszystkiego wyszło jakieś 8,5 l

 

Wrażenia: Jak na pierwszą warkę jest mega dobrze. Piany jest dużo, ślicznie koronkuje, długo się utrzymuje. Kolor: ciemny bursztyn, bardzo mętne (tutaj wina WESów zapewne). W aromacie i smaku baaaardzo chmielowy i taki miał być także na plus. Jestem zadowolony

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

20.11.14

Warka #2 Galaktoza [Milk Stout]

 

2kituMr.jpg?1

jestem autorem i właścicielem grafiki

 

14°Blg | AVB 4,9% | IBU 27

 

 

Skład:

WES Jasny 1,7 kg

WES Ciemny 1,7 kg

Słody:

°Caraaroma 0,2 kg

°Carafa II 0,2 kg

°Czekoladowy ciemny 0,2 kg

Chmiel Iunga 40 g

Laktoza 750 g (2°Blg)

Drożdże Safale S-04

Glukoza do refermentacji

 

Słody specjalne wrzucone w muślinowym woreczku na 30 minut w 75°C

Gotowanie WESa, tu nie ma co się rozpisywać (12l wody)

 

Chmielenie:

 

60' - 20 g Iunga

15' - 20 g Iunga

 

14°Blg początkowe

5°Blg po tygodniu burzliwej

4,5°Blg po tygodniu cichej

 

Łącznie wyszło 25 l. Podczas przelewania na cichą straciłem jeden. Czyli piwa miałem 24 l.

 

Butelkowane z 123 g glukozy w 350 ml wody

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po obrazku z logo domyślam się skąd wziąłeś pomysł na warzenie piwa :D. Oznacz się na mapie piwowarów i wpisz miejscowość, w której stacjonujesz. Zawsze możesz liczyć na wsparcie okolicznych piwowarów, bądź odwiedzić piwne depozyty, czy też wymienić się gęstwą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@up dzięki!

 

20.11.14

Warka #2,5 Milk & Cookies [Xmas Stout]

 

zB4CZBW.jpg

jestem autorem i właścicielem grafiki

 

Bazą piwa jest warka #2. Ostatnie 7 l podczas rozlewu wzbogaciłem o 140 ml wódki, w której tydzień macerowała się skórka pomarańczy (1 szt.), wanilia (ziarna wydrążone z 2 lasek) i przyprawy do piernika (ok. 1/3 saszetki z kotanyi).

 

 

Wrażenia: W aromacie jest niesamowicie świątecznie. Nie mogę jednoznacznie zdecydować czy bardziej przebijają się nuty pomarańczowe czy piernikowe. Trudno powiedzieć czy wyczuwam wanilię, myślę że delikatnie daje specyficzną dla siebie słodycz, ale mogę się sugerować. W smaku płynny piernik. Piwo nie wydaje się być bardziej alkoholowe od oryginału. Na pewno spadła mdląca słodycz, to piwo jest zdecydowanie bardziej wytrawne w smaku (wcale nie mówię że jest, porównuję tylko z jej bliźniaczką!). Bardzo udany eksperyment. Dzięki wszystkim na forum za rady dotyczące przypraw i sposobu ich dodawania. Będzie nie lada atrakcją na wigilijnym stole .

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, mam wreszcie trochę wolnego czasu, więc wracam aktualizacji e-notatek

 

Piwko wyszło nawet. Robione z gotowego zestawu z TB. Fajnie gra w nim ziołowość z angielskich chmieli. Jedynie Safbrew Abbaye mi nie podeszło, dają bardzo dziwny smak. Na szczęście powoli kompletuję sprzęt do starterów :D

belg.bsmx

Belg

Belgian Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571)
  • Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117)
  • Alkohol objętościowo: 5.9%
  • Objętość: 20l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.4kg Pale Ale - (5.5 EBC, 73.1%)
  2. 0.4kg Castle Malting Abbey - Castle Malting (45 EBC, 8.6%)
  3. 0.4kg Monachijski typ I - (12 EBC, 8.6%)
  4. 0.2kg Melanoidin (Weyermann) - Weyermann (59.1 EBC, 4.3%)
  5. 0.25kg Abbey malt (Castle Malting) - Castle Malting (44.9 EBC, 5.4%)
  6. 50g Saaz 4AA (23.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 30g Styrian Goldings 5.4AA (10.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  8. 30g Fuggles 4.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  9. Mangrove Jack's Belgian Ale Yeast M27 2013-08-26

 

Zacieranie:

  1. Krok Zacierania (Podgrzewanie 1min) 63°C 30min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 2min) 73°C 40min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 2min) 78°C 5min

 

Notatki:

 


Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba pierwsze piwo, z którego jestem zadowolony. Brawo Scooby, no rewelacja! Jeszcze leżakuje mi kilka butelek to może pokuszę się o wpisanie paru zdań więcej. Pamiętam tylko, że aromat był bardzo amerykański (chmieliłem po swojemu) dużo Cascade i tej owocowej nuty z Mosaic. Było niestety czuć trochę alkoholu, no ale piwo miało być wytrawne, więc da się przeżyć. Słody ciemne wrzucane do wygrzewu, więc nie było tu mowy o wysokiej paloności, ortodoksom by się spodobało.

post-9810-0-79862900-1433880634_thumb.jpg

Dark Side.bsmx

Dark Side

Cascadian Dark Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 18.5* (OG 1.0747)
  • Końcowe blg: 4.1* (FG 1.0157)
  • Alkohol objętościowo: 7.7%
  • Objętość: 20l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 0.25kg Brown Sugar, Dark - (98.5 EBC, 3.9%)
  2. 5kg Pilzneński - (3.2 EBC, 78.7%)
  3. 0.25kg BestMälz Caramel Dark - BestMälz (110 EBC, 3.9%)
  4. 0.25kg Castle Malting Abbey - Castle Malting (45 EBC, 3.9%)
  5. 0.5kg Carafa Special II (Weyermann) - Weyermann (817.5 EBC, 7.9%)
  6. 0.1kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 1.6%)
  7. 30g Centennial 10.2AA (31.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 20g Mosaic 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  9. 30g Cascade 7.7AA (18.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  10. 30g Fuggles 4.9AA (6.3IBU) granulat - Gotowanie 15min
  11. 20g Cascade 7.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  12. 20g Mosaic 12AA (5IBU) granulat - Gotowanie 5min
  13. 40g Cascade 7.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  14. DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06

 

Zacieranie:

  1. Saccharification (Infuzja 0min) 66°C 60min Dodano 29l wody 69°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze potknięcie. Po pierwsze za szybko zlałem na cichą - tak to jest jak się nie popatrzy najpierw na balingi. Potem już nie chciało zejść więc zabutelkowałem i skończyło się na Extra Whisky Champagne. Na szczęście bez wybuchów, wystarczy otworzyć przed schłodzeniem i wychodzi akurat :v

Po drugie ten słód z CP o nazwie "średni". Rzeczywiście był średni, bo pomimo doskonałego aromatu ala smoky z fermentora (drożdże oczywiście wylazły rurką), to w produkcie finalnym znikła gdzieś ta cała szynkowa wędzonka i teraz strasznie wali czystą apteką. Wszystko przez to, że wtedy była susza na rynku CM Whisky i tylko to znalazłem. No szkoda bo piwko z wiadra miało zajebisty potencjał.

Zapomniałem o tym wspomnieć na ecie, ale przy warzeniu sugerowałem się przepisem Mata z browaru Czarna Łapa, konkretnie tym: http://browarczarnalapa.blogspot.com/p/22-whisky-extra-stout-20-18-blg.html  Dzięki za udostępnianie receptur!

 

f4Q9Vfk.jpg

Benzopyrene.bsmx

Benzopyrene

Other Smoked Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.9* (OG 1.068)
  • Końcowe blg: 4.1* (FG 1.0157)
  • Alkohol objętościowo: 6.9%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 35.2%)
  2. 1kg Monachijski typ I - (12 EBC, 14.1%)
  3. 0.6kg Oats, Flaked - (2 EBC, 8.5%)
  4. 0.4kg Carafa Special I (Weyermann) - Weyermann (630.4 EBC, 5.6%)
  5. 0.3kg Caraaroma - Wyermann (256.1 EBC, 4.2%)
  6. 2kg Castle Malting Whisky Light - Castle Malting (3 EBC, 28.2%)
  7. 0.3kg Briess Black Malt - 2-Row - Briess (985 EBC, 4.2%)
  8. DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2011-02-27
  9. 30g Magnum 14AA (37.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 30g Fuggles 4.5AA (6.1IBU) granulat - Gotowanie 20min
  11. 30g Fuggles 4.5AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 0min) 64°C 45min Dodano 23l wody 68°C
  2. Saccharification (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 2min) 77°C 5min

 

Notatki:

 


Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ostatniej wpadce z Benzopirenem miłe zaskoczenie. Przesiadłem się na piwa lżejsze i ta zmiana wyszła mi na dobre. Na fali hype'u Nową Zelandią postanowiłem że w lato będę się ochładzał piwkiem przyprawionym chmielami z właśnie tamtego regionu. Konkretnie Nelsonem i Pacific Gemem. Z tego eksperymentu jestem strasznie zadowolony. Średnio u mnie z ocenianiem własnej twórczości, bo na siłę doszukuję się błędów, ale to piwko mi strasznie smakuje. Bardzo lekkie, pijalne o świetnym aromacie owoców tropikalnych i kwiatów z nutą cytrusów. W smaku strasznie delikatna podbudowa słodowa i to co uwielbiam w apie, czyli skórka grejpfruta w płynie. Goryczka wyraźna, ale nie zniechęca. Tak mi się to spodobało, że w planach kolejne dwie wariacje na temat APA.

lbT4pOX.jpg

aotearoa.bsmx

Aotearoa Pale Ale

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.8* (OG 1.0507)
  • Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale - (5.5 EBC, 95.2%)
  2. 0.25kg BestMälz Caramel Dark - BestMälz (110 EBC, 4.8%)
  3. 20g Pacific Gem 15AA (24.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 10g Nelson Sauvin 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  5. 20g Nelson Sauvin 12AA (9.6IBU) granulat - Gotowanie 15min
  6. 10g Pacific Gem 15AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  7. 20g Pacific Gem 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  8. 30g Nelson Sauvin 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  9. 10g Pacific Gem 15AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  10. DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 19l wody 74°C
  2. mash out (Podgrzewanie 4min) 75°C 5min

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

24.05.2015

Warka #7 American IPA

 

Skład:

Pale Ale 4,54 kg

Monachijski (I) 1,25 kg

Caraaroma 0,23 kg

Cukier kandyzowany 100 g

 

Zythos 88 g

Magnum 17 g

Fuggles 8 g

Citra 25 g

Centennial 21 g

Cascade 5 g

Mosaic 6 g

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

18 litrów wody 

68°C - 60'

76°C mash out

 

Wysładzanie 3x5 litrów 75°C

 

Gotowanie:

60' Magnum 17 g, Fuggles 8 g, Zythos 5 g

30' Zythos 15 g

15' Zythos 10 g

5' Zythos 15 g

0' Zythos 33 g, Centennial 21 g, Mosaic 6 g, Cascade 5 g

 

Fermentacja:

14 dni burzliwej 20-21°C

8 dni cichej 21°C

Na 5 dni poszło 25 g Citry i 10 g Zythosa

Balingometr pokazywał ciut poniżej 2°Blg

 

Parametry:

V = 21 litrów

OG 15°Blg

FG 1,8°Blg

Alkohol 6,8%

60 IBU

Nagazowanie 2,2 obj

 

Uwagi:

- trochę za słabo przefiltrowane, bo mój oplot jest do dupy i niestety musiałem zamieszać kilka razy, jest przez to gęściejsze, ale ojciec i tak bardzo piwo chwali, zresztą mi też smakuje

- Zythos z promocji ze zbiorów z 2012 to też konieczne było dokupienie Citry na aromat, która uratowała to piwo

- za to smak dał świetny 

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.06.2015

Warka #8 Grodziskie 

 

Warka skopiowana od Łukasza Szynkiewicza stąd, więc nie będę się rozpisywał. 

 

Fermentacja:

12 dni 18-19°C

6 dni 21-22°C

 

Parametry:

V = ??

OG 7,5°Blg

FG ???

Alkohol ??

Nagazowanie: 2,8 obj

 

 

Uwagi:

- po gotowaniu było podejrzanie gorzkie, oby po fermentacji tego nie było 

- nie wysładzałem z szyszkami

- drożdże zadane bezpośrednio z opakowania 

- kupiłem śrutownik i akurat na pierwsze śrutowanie trafiła się pszenica, po mordowaniu się z regulacją poszło całkiem nieźle

- przyszedł refraktometr z Hong Kongu  :D super sprawa 

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.06.2015

Warka #9 Kölsch

 

Skład:

 

Pilzneński 4 kg

Płatki pszeniczne 0,55 kg

Ryż 0,4 kg

Płatki owsiane 0,25 kg

 

Iunga 15 g

Oktawia (szyszka) 55 g

Citra 20 g

 

Drożdże FM50 Kłosy Kansas przeterminowane 3 dni, wlane prosto z probówki, a pracują aż miło :)

 

Zacieranie:

20 litrów wody

54°C sam słód 10'

dodanie płatków i ryżu wcześniej skleikowanych i podgotowanych

64°C - 40'

72°C - 45'

75°C mash out

 

Wysładzanie:

Nowy oplot poszło elegancko ale trochę za wcześnie skończyłem zawracanie (myślałem że takie mętne to przez płatki i ryż, ale później zauważyłem że leci pięknie klarowne, więc zawróciłem większość piwa i bardzo spadł mi baling do 8. Dałem o 5 litrów za dużo i z planowanej 12 wyszło 10,5 :/

 

Gotowanie:

20' bez chmielu

60' Iunga 15 g

15' Oktawia 25 g

5' Oktawia 30 g w woreczku

 

Fermentacja:

burzliwa 12 dni 18-19°C

cicha 5 dni z 20 g Citry

 

Parametry:

V = 25 litrów

OG 10,4°Blg

FG ??

Alkohol ??

34 IBU

nagazowanie 2,4 obj

 

Uwagi:

- no niestety nie wyszło z ekstraktem, ale tragedii nie ma, na lato się nada

- piwo powstało spontanicznie (stąd te płatki kupione w markecie, ale dały radę) zrobione dla drożdży, bo kończył im się termin. Rozkręciły się super, nawet mam pianę pod przykrywkę, oby tylko nie wylazło :D

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

04.07.2015

Warka #10 Lichtenhainer

 

Skład:

 

Pilzneński 2,75 kg

Wędzony grodziski 2 kg

 

Sybilla 40 g

 

Drożdże FM51 Grodzie dębowe zbiór po #8 Grodziskie

 

Kwas mlekowy 85% spożywczy przy rozlewie 2 ml/litr piwa, do 10 ostatnich butelek dodałem jeszcze po 0,2 ml i te są moim zdaniem lepsze

 

Zacieranie:

20 litrów wody

65°C 30'

72°C - 30'

78°C - 10'

 

Wysładzanie:

15 litrów w porcjach różnych

 

Gotowanie:

60' Sybilla 10 g

10' Sybilla 10 g

00' Sybilla 20 g

 

Fermentacja:

10 dni w 18°C, drugie 10 temperatura pokojowa

 

Parametry:

V = 25 litrów

OG 10,2°Blg

FG 3°Blg

Alkohol 3,8% obj

10 IBU

nagazowanie 2,2 obj

 

Uwagi:

Piwo nie wyszło ani złe, ani dobre. Można wypić, znajomi chwalą, ale beergeekowi bym się raczej nie pochwalił. Jednak potencjał jest i nie była to moja ostatnia kwaśna warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nareszcie powrót do regularnego warzenia po lecie. Miło tu być z powrotem  :D

 

13.09.2015

Warka #11 Aotearoa Pale Ale 2 (SH Galaxy)

 

NFqtjTx.jpg

 

Skład:

 

Pale ale 4,5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Carapils 0,25 kg

Wiedeński 0,25 kg

 

Galaxy (2014) 100 g

 

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

19 litrów wody w temperaturze 73°C wrzucone słody

68-65°C 60'

77°C - mash out

 

Wysładzanie:

18 litrów w porcjach różnych (75-80°C)

 

Gotowanie:

60' Galaxy 15 g

30' Galaxy 10 g

10' Galaxy 15 g

00' Galaxy 25 g

 

Fermentacja:

drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h

planowane 10 dni burzliwej w 19-20°C i 5 dni cichej w 22-23°C z 30 g Galaxy

 

Parametry:

V = 26 litrów

OG 13,4°Blg

FG ??

Alkohol ??

38 IBU

nagazowanie 2,4 obj

 

Uwagi:

- niby filtracja poszła okej, brzeczka była jak należy, ale po gotowaniu w fermentorze mam takie błoto, że aż się przeraziłem. Bynajmniej nie jest to wina drożdży, bo próbka bez nich wyglądała tak samo po dniu spędzonym w lodówce. Musi to być wina Galaxy. Mam nadzieję, że się wyklaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow, muszę powiedzieć że nie spodziewałem się aż takich efektów po zastosowaniu żelatyny. Tak jak mówiłem, po filtracji wyglądało jak zawsze, czyli ten bałagan musi pochodzić od galaxy. Próbka prosto po schłodzeniu (bez drożdży):

m2KnMcl.jpg

 

po fermentacji:

 

hmCqFGt.jpg

 

i teraz próbka po cichej na ostatnie 3 dni 4 gramy żelatyny i trzymane w 7 stopniach Celsjusza 

 

3yttKb3.jpg

 

produktów ubocznych brak, bardzo polecam takie klarowanie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hMphBvR.jpg


 


25.09.2015


 


Warka #12 Witbier (wzorowałem się na zapiskach Undeath - pozdrawiam!)


 


Skład:


 


Pilzneński 2,2 kg


Pszenica 2 kg


Owies 0,23 kg


 


Sybilla 30 g


Kolendra 15 g


Skórki z: 2 pomarańczy, 2 limonek i połówki cytryny


 


Drożdże Gozdawa CBW


 


Zacieranie:


15 litrów wody w temperaturze 57°C wrzucone słody


53°C 15'


64°C 40'


73°C 30'


78°C - mash out


 


Wysładzanie:


13 litrów w porcjach różnych (75-80°C)


 


Gotowanie:


60' Sybilla 20 g


05' Sybilla 5 g, skórki cytrusów, kolendra 5 g


00' kolendra 10 g


 


Fermentacja:


drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h


15 dni fermentacji w 20 stopniach


 


Parametry:


V = 18 litrów


OG 10,8°Blg


FG 4°Blg


Alkohol 3,6%


20 IBU


nagazowanie 2,5 obj


 


Uwagi:


- bardzo mała wydajność, myślę że to tę pszenicę z targu


- nie wziąłem pod uwagę tych litrów przy dodawaniu kolendry, jest bardzo mocna, ale o dziwo smakuje świetnie


- świeże skóki też zrobiły swoje


- masakrycznie niskie odfermentowanie, słyszałem że to domena CBW, mnie to nie przeszkadza bo piwo jest pełniejsze i tym samym lepsze w odbiorze, tylko obawiam się przegazowania


Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz opisać dokładniej jak uzywałeś żelatyny? Jaka żelatyna, wrzucisz zdjęcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po małej przerwie powrót do warzenia i internetowych zapisków!

 

03.10.2015

 

Warka #13 Dyniowe (sugerując się zapiskami na forum w temacie o piwie dyniowym)

 

Skład:

 

Pilzneński Strzegom 4,5 kg

Wiedeński Strzegom 0,77 kg

Caramel Pils Bestmalz 0,5 kg

Owies 0,37 kg

Czekoladowy Pszeniczny 0,12 kg

Cukier trzcinowy 0,25 kg

 

Marynka 25 g

Lubelski 35 g

 

Dynia hokkaido gotowego miąższu wyszło 2,5 kg

świeży utarty korzeń imbiru 15g

świeżo zmielona kora cynamonowca z Turcji 4g

starta gałka muszkatołowa 1g

ziele angielskie 2 sztuki

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

Z dynią, która była przygotowana jak w temacie o dyniowym z 250g cukru trzcinowego w 18,5 L wody

67°C 80'

 

Wysładzanie:

20 litrów w porcjach różnych (75-80°C)

 

Gotowanie:

60' Marynka 25 g

30' Lubelski 15 g

15' Lubelski 20 g

05' przyprawy

 

Fermentacja:

drożdże świeże z saszetki, nawodnione. Rozbujały się po jakiś 12 h

15 dni fermentacji w 20 stopniach

 

Parametry:

V = 22 L

OG 15,9°Blg

FG 2,2°Blg

Alkohol 7,5%

30 IBU

nagazowanie 2,1 obj

 

Uwagi:

Bardzo udana warka. Wszystko poszło jak należy i smakuje tak, jak powinno :)

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

07.12.2015


 


Warka #14 West Coast IPA


 


Skład:


 


Pale Ale Strzegom 6 kg


Karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg


 


Magnum 26 g


Centennial 37 g


Cascade 51 g


Mosaic 33 g


 


Drożdże US-05


 


Zacieranie:


17 L wody


62°C 40'


70°C 20'


77°C mash out


 


Wysładzanie:


19 litrów w porcjach różnych (75-80°C)


 


Gotowanie:


60' Magnum 26 g


30' Centennial 20 g


00' Mosaic 17 g


00'> ok 70°C Cascade 26 g


 


Fermentacja:


14 dni burzliwej początkowa temperatura 16°C, końcowa 20°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji


25 g Cascade, 17 g Centennial i 16 g Mosaic na 3 dni cichej


 


Parametry:


V = ferm. 24 L / but. 43 x 0,5 L


OG 14,5°Blg


FG 3°Blg


Alkohol 6,3%


52 IBU


nagazowanie 2,2 obj


 


Uwagi:


Aromat mógłby być mocniejszy (tak bywa jak się skąpi na chmielach), za to w smaku jest idealne. Pijalne wręcz za mocno, bo już poszła jedna krata  :roll:


Share this post


Link to post
Share on other sites

06.01.2016


 


Warka #15 Wędzony Porter


 


Skład:


 


Wędzony Steinbach 3 kg


Monachijski typ I 3 kg


Pale Ale Strzegom 2 kg


Caramel Pils Bestmalz 0,5 kg


Karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg


Karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg


 


Barwiący Strzegom 0,15 kg


Pszeniczny czekoladowy Fawcett 0,1 kg


Palony jęczmień Strzegom 0,05 kg


 


Iunga 20 g


EKG 30 g


 


Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności na starterze na mieszadle 9Blg - 30h - 1,5L (z 2L)


 


Zacieranie:


24 L wody


55°C - 5'


62-60,5°C - 30'


62°C - 10' - wrzucenie palonych słodów


72°C - 30'


77°C mash out


 


Wysładzanie:


15 litrów w porcjach różnych (75-80°C)


 


Gotowanie:


60' Iunga 20 g


30' EKG 15 g


15' EKG 15 g


 


Fermentacja:


26 dni burzliwej początkowa temperatura 16°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji


 


Parametry:


V = ferm. 24 L / but. 47x0,5 L


OG 19,3°Blg (20°Blg początkowej + 1,5 L startera 9°Blg liczone metodą krzyża)


FG 6,5°Blg


Alkohol 7,5%


30 IBU


nagazowanie 1,8 obj


 


Uwagi:


02.02.2016 Zabutelkowałem, bo gęstość się zatrzymała i za nic nie chciała ruszyć, a czekałem tydzień dłużej, niż pierwotnie planowałem. Całkiem nieźle pachnie wędzonką.


 


 


 


Warka #15,5 Plum Ale - Warka z wysłodzin po Porterze, która posłużyła za inkubator dla FM13


 


Wysładzanie 8,5°Blg - 12 L


 


Gotowanie:


50' Marynka 10 g


15' Suszone śliwki 400 g


15' Oktawia szyszka 4 g


 


Fermentacja:


Pozostałe 0,5L startera FM13 - 12 dni burzliwej 20-21°C 


 


Parametry:


V = ferm. 8,5 L / but. 15x0,33L + 4x0,5L


OG 11,5°Blg 


FG ?°Blg


Alkohol ?% ~4,5-5%


35 IBU


nagazowanie 2,1 obj


 


Uwagi:


Śliwka bardzo mocna, za to wędzonka ledwie wyczuwalna. Bardzo mętne. Spoko piwo jak na wysłodziny :)


Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.01.2016
 
Warka #16 Galaktoza v2.0 TURBO - Double Chocolate Milk Stout
 
Skład:
 
Pale Ale Strzegom 4,3 kg
Pszeniczny BestMalz 0,7 kg
Caramel Pils Bestmalz 0,5 kg
Wiedeński CastleMalting 0,4 kg
Palony jęczmień Strzegom 0,4 kg
Pszeniczny Czekoladowy 0,27 kg
Płatki owsiane - kleikowane 0,25 kg
Laktoza 0,9 kg
 
Perle 45 g
Łuska kakaowa 300 g
 
Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności z warki 15,5
 
Zacieranie:
20 L wody
67°C - 40'
72°C - 15'
72°C - 10' - wrzucenie palonych słodów
77°C mash out
 
Wysładzanie:
21 litrów w porcjach różnych (75-80°C)
 
Gotowanie:
60' Perle 25 g
20' Perle 20 g
15' Laktoza 900 g
10' Łuska kakaowca 300 g
 
Fermentacja:
20 dni burzliwej początkowa temperatura 18°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji

5 dni cichej 21°C
Parametry:
V = ferm. 24,5 L / but. 45 x 0,5 L + 5 x 0,5 L z 45g wody rozcieńczone na konkurs
OG 18°Blg (3-3,2°Blg z laktozy)
FG ~8,2°Blg
Alkohol 5,6%
27 IBU
nagazowanie 2,0 obj - 115 g sacharozy
 
Uwagi:
- Wreszcie zrobiłem piwo na tych łuskach, w planach były już od roku :v Teraz pozostaje tylko czekać na efekty.

 

- po baaaardzo długiej fermentacji wreszcie poleciało do butelek, już teraz jest słodko-czekoladowa petara, czyli to, o co mi chodziło

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.03.2016
 
Warka #17 Rice Pale Ale
 
Skład:
 
Pale Ale Strzegom 4 kg
Ryż 1 kg - ześrutowany i gotowany pół godziny 
Caramel Pils Bestmalz 0,3 kg
Owies NS 0,13 kg
 

Cascade 43 g
Chinook 36 g

Mosaic 17 g
Perle 11 g

 

Do całości wody 5 g gipsu
 
Drożdże MJ WC 
 
Zacieranie:
19 L wody
65°C - 50'
72°C - 20'
77°C mash out
 
Wysładzanie:
17 litrów w porcjach różnych (75-80°C)
 
Gotowanie:
60' Chinook 21 g

60' Perle 11 g

20' Chinook 15 g
W 70°C Cascade 43 g; Mosaic 17 g
 
Fermentacja:

Tutaj drożdże poazały, co oznacza nazwa WC - powinny być zadane właśnie tam. 6 dni fermentacja nawet nie drgnęła. Skończyło się to ofc lekkim zakwaszeniem a później przegazowaniem. Serdecznie ku*wa nie polecam.
16 dni burzliwej początkowa temperatura 17°C, końcowa 21°C podwyższana przy zwalnianiu fermentacji

12 dni cichej 22°C infekcja więc dry hop odpuściłem. Miało polecieć 50g sorachi.
Parametry:
V = ferm. 24 L / but. 21 L gaz dodawany tą miarką do cukru. Oczywiście zajebisty przegaz
OG 12,5°Blg
FG 2,2°Blg
Alkohol 5,5%
45 IBU
 
Uwagi:

Jak pisałem przy fermentacji, trzymajcie się z daleka od tych drożdży. Na początku nawet dało się wypić, ale wybitne to ono nie jest. Ciekawostka - kwas w smaku zniknął z czasem, a w zapachu pozostał.

Edited by Roboraff

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.03.2016
 
Warka #18 Amber Ale
 
Skład:
 
Pale Ale Strzegom 3,8 kg
Monachijski I Strzegom 1,5 kg
Karmelowy 300 Strzegom 0,35 kg
Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg
 

Citra 20 g

Lubelski 20 g

Sybilla 20 g
Chinook 16 g

Magnum 15 g

 
US-05 z saszetki uwodnione
 
Zacieranie:
17 L wody
62°C - 25'
70°C - 45'
76°C mash out
 
Wysładzanie:
19 litrów w porcjach różnych (75-80°C)
 
Gotowanie:
60' Magnum 15 g

20' Chinook 16 g

0' Lubelski 20 g

0' Sybilla 20 g
W 70°C Citra 20 g
 
Fermentacja:

Stare dobre "juesy" to jest jedna to. Fermentacja przebiegła podręcznikowo. 15 dni początek 17°C, koniec 21°C

Parametry:
V = ferm. 24 L / but. 23 L 2,3 vol CO2
OG 13,3°Blg
FG 2,9°Blg
Alkohol 5,6% obj
29 IBU
 
Uwagi:

Chociaż trochę się bałem tego strzegomskiego karmelu, to efekt jest zadowalający. Zapach trochę jak te białe landrynki i karmel z domieszką chmielowego zapachu. Słodkie, delikatna goryczka. Piwo robione pod płeć piękną i tutaj spisało się na medal :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.04.2016
 
Warka #19 Smoked Pale Ale
 
Skład:
 
Pale Ale Strzegom 2,5 kg
Wędzony Steinbah 2 kg
Karmelowy 150 Strzegom 0,2 kg
Owies NS 0,2 kg
 

Magnum 24 g

 
US-05 z Warki 18 Amber Ale
 
Zacieranie:
15 L wody
67°C - 60'
76°C mash out
 
Wysładzanie:
19 litrów w porcjach różnych (75-80°C)
 
Gotowanie:
60' Magnum 24 g

 
Fermentacja:

13 dni burzliwej od 17°C do 21°C 

Parametry:
V = ferm. 23 L / but. 22 L - nagazowanie 2,2 vol CO2
OG 13°Blg
FG 3°Blg
Alkohol 5,4% obj
30 IBU
 
Uwagi:

Standardowo otworzyłem za szybko i tu niemiłe zaskoczenie - masło i to bardzo wyraźne. Na szczęście butelka odpalona 2 tygodnie później już go nie miała. Całkiem solidne piwo mi wyszło. Wad nie wykryłem, za to wędzonka jest na mocnym, acz nie przesadzonym poziomie. Dla takiego smokedheada jak ja, jest dokładnie w punkt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.