Jump to content
Sign in to follow this  
alert

Kopiowanie Imperial Rye Porter - Nogne/Terrapin

Recommended Posts

Jakiś czas temu spróbowałem Imperial Rye Porter od kolaboracji Nogne/Terrapin i było to jedno z najlepszych piw jakie piłem. Chciałbym spróbować odtworzyć recepturę. Udało się znaleźć trop na jednym z forów norweskich, na którym ktoś dostał skład od Nogne. Oto odpowiedź od samego Kjetil'a:

To brew this is simple:

Maris Otter, pale rye malt, crystal rye malt, chocolate, crystal, Munich and black painted. Overall 20% rye.

Hops are not important, it is just there to balance.

W tym filmie z warzenia dowiedziałem się nieco o chmieleniu:

 

Proszę o pomoc w ustaleniu ilości składników (ma być 22 Plato):

Maris Otter -> zmiana na Pale ale 60%

Żytni 15%

Karmelowy 10 %

Karmelowy żytni 5%

Czekoladowy 5%

Monachijski -> wyrzucam, daję więcej karmelowego

Carafa III Special (a może bez Special?) 5%

 

Chmielenie (45 IBU)

Chinnook 60 min

Bobec 30 min

 

Co o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Z jednej strony chcesz klona, a z drugiej znając oryginalny zasyp - zmieniasz go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Z jednej strony chcesz klona, a z drugiej znając oryginalny zasyp - zmieniasz go.

Myślę, że wyrzucenie Monachijskiego nie wpłynie znacząco na smak. Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że wyrzucenie Monachijskiego nie wpłynie znacząco na smak. Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić.

 

To po co go ludzie stosują w recepturach ? Tak ot żeby był ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jesli chcesz zmieniac cos w recepturze to nie dorzucaj karmelu.

nie chce powiedziec ze karmel to zło ale ja taką lekcje odebrałem na kilku moich piwach

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

moze nie koniecznie ale nadużywanie prowadzi do zlych skutkow :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monachijski -> wyrzucam, daję więcej karmelowego

Monachijskiego nie zastępuje się karmelowym ;)

Najwyżej zastąp pale ale

Z zasypu wynika że zwykłego karmelu jest mniej niż żytniego karmelu i czekoladowego

 

Nie jestem miłośnikiem klonowania piw ale w klonowaniu chyba chodzi o to aby zrobić piwo jak najbliższe oryginałowi a nie jak najlepsze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

moze nie koniecznie ale nadużywanie prowadzi do zlych skutkow :)

Mógłbyś napisać cos więcej na ten temat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód Pszeniczny - Weyermann® - 5 kg
Słód Pilzneński - IREKS - 3.5 kg
Słód Pszeniczny - IREKS - 2 kg
Słód Carawheat - Weyermann® - 1 kg
Słód Zakwaszający - IREKS - 0.2 kg
Łuska jęczmienna - 0.1 kg

 

22.5 Blg -> 3.5 Blg

pomijajac fakt lekkich rozpuszczalnikow to piwo strasznie zalapia ( az kilo karmelu! ) - 100-150mnl mozna wypic pozniej pije sie ciezko

 

Słód Pale Ale - Strzegom - 3 kg
Słód Pilzneński - IREKS- 1 kg
Słód Karmelowy Jasny (95 ECB ) Litovel - 0,5 kg
Słód Zakwaszający IREKS - 0.1 kg
Słód Carafa II Special - Wayerman - 0.1 kg

aż pół kilo jasnego karmelu !!

12.5Blg ->3 Blg

gdyby nie fajne chmiele i faje nuty z carafy to nawet przy takim niskim balingu stało by do dziś

 

Słód Pszeniczny Jasny IREKS - 2.5 kg
Słód Pilzneński IREKS - 1 kg
Słód Pszeniczny Ciemny IREKS - 1 kg
Słód Karmelowy Jasny (95 ECB ) Litovel - 0,5 kg
Słód zakwaszający IREKS - 0.2 kg

mial byc fajny lekki american wheat - taka ilosc karmelu w polaczeniu z ciemnym ( nie pamieta ebc ) pszenicznym sprawila ze zalepiało lekko

nie bylo to przyjemne wytrawne piwo do obiadu czy na upał - układało się dość długo ( 12Blg ->2 Blg ) - jak 'podstawa' była ułożona to chmiele poszły sie paść

 

 

Słód Pilzneński - 4.5 kg
Słód Pale Ale - 4.5 kg
Słód Żytni - 2 kg
Słód Wiedeński - 1.5 kg
SłódCastle Malting Crystal (150,0 EBC) - 0.5kg

powyżej żytnia AIPA - zasyp na 40l - świeżo po butelkowaniu - próbka przy rozlewie zapowiadała się świetnie - zero problemów z zalepianiem z karmelu

mimo że nie zeszła tak nisko ( 17.5 -> 4.5-5 Blg ) - użyty wiedeń zamiast monacha bo w moim odczuciu to bardzo podobne słody ( chyba na kożyść wiednia )

 

i ostatni przykład - piwo świąteczne

tym razem trochę wyjątek i nie na sam karmel

Słód Pilzneński - IREKS - 1 kg
Słód Pszeniczny - IREKS - 1kg
Słód Pale Ale - Weyermann® - 1kg
Słód Żytni - Weyermann® - 1kg
Słód Wiedeński - Weyermann® - 1kg
Słód Melanoidowy - Weyermann® - 0.5kg
Słód Karmelowy Jasny (95 ECB) - Litovel - 0.3 kg
Słód Zakwaszający - IREKS - 0.1 kg
Cukier Kandyzowany Biały - 1 kg

samego karmelu nie tak duzo ale ŁOJEZUSMARYJO ile melanoidowego

dzięki świetnym drożdżom piwo wyszło świetne - zeszło z 20Blg do 1Blg

 

PS -> chyba trzeba wydzielić wątek bo od klona padliśmy dość daleko - może jakiś mod zrobi karmelkowy wątek ?

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pierwszym twoim piwie o praktycznie takim samym BLG po przeliczeniu miałeś 8,5% karmelowego co dało według Ciebie zły wynik. Zmiana z 10% karmelowego na 5% karmelowego i 5% monachijskiego byłaby lepsza? Pytanie czy zmiany o wartości 5% w słodach karmelowych są wyczuwalne w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monachijski to nie zamiennik karmelu.

 

Nie ma panaceum co do ilości karmelu. W pierwszym piwie odbieralem tylko brzeczke przednia i to mogło spotegowac efekt karmelu.

 

Nie mam jak obejzec filmu i jeśli jest tam receptura i chcesz ja zmienić to sugeruje karmelu zostawić w spokoju a zmieniać inne skladniki

Share this post


Link to post
Share on other sites

W filmie jest tylko o chmieleniu. wszystko o oryginalnej recepturze jest w cytacie po ang. w pierwszym poście. Procentowy udział słodów oprócz 20% żytniego co jest potwierdzone to już mój własny wymysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w ogóle to nie masz najważniejszego elementu układanki czyli drożdży :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym w takim razie ten karmel do pięciu zmniejszył a brakujący ekstrakt podbił monachijskim, ewentualnie część pa możesz monachem zastapic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w ogóle to nie masz najważniejszego elementu układanki czyli drożdży :)

No właśnie. Jakieś propozycje. Da rade uzyskać dobre efekty na 2 paczkach suchych np. S-04?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki był poziom estrów w oryginale?

Suchary czy planujesz płynne?

 

edit:

2 saszetki suchych wystarczą

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z oryginału to pamiętam, że było jak ciastko w płynie, słodkie, gęste czekoladowe. Słodycz na bardzo wysokim poziomie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z oryginału to pamiętam, że było jak ciastko w płynie, słodkie, gęste czekoladowe. Słodycz na bardzo wysokim poziomie.

 

W takim razie ja bym zastąpił S-04 Danstar Windsor, one trochę płycej odfermentowują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję taki zasyp:

OG: 21,218 Plato

 

7,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 70,0 %

1,50 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 15,0 %

0,50 kg Caramel Rye (Weyermann) (69,0 EBC) 5,0 %

0,40 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 4,0 %

0,30 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 3,0 %

0,20 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) 2,0 %

0,10 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) 1,0 %

 

25,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 27,1 IBUs

50,00 g Bobek (Styrian Golding B) [5,25 %] - Got Chmiel 16,8 IBUs

 

Zacieranie w 64 C. Drożdże 2x Danstar Windsor.

Edited by alert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.