Skocz do zawartości

Farma chmielu - warzenie domowe :)


dafit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

dziś zacząłem przygodę z warzeniem piwka domowego :)

 

Na pierwszy ogień poszedł:

 

 

WARKA #1

Irish Red Ale 12º BLG z zestawu surowców CP

 

 

Słód pilzneński 1,7 kg

Słód monachijski 2,20 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

 

Zasyp do 15l wody 66º

 

Zacieranie:

15 minut w temp. 62º

45 minut w temp. 73º

 

koniec 78ºC

 

Filtracja 3x 5 litrów /filtrator - sracz wężyk/

 

Chmielenie

 

Chmiel Marynka, granulat, 20 g /60 minut/

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g /10 minut/

 

+ od siebie dodałem:

Chmiel Chinook US,granulat - 10g /ok 30minut przed końcem/

Chmiel Citra US, granulat - 16g /10 minut/

 

Chłodzenie w wannie

 

Drożdże jakie zadałem to :

Danstar Nottingham - Ale Yeast

 

 

Cała operacja do momentu zadania drożdży trwała 7h

 

Wyszło 21 litrów brzeczki 12º blg

 

Nazwa browaru: Farma Chmielu wzięła się zamiłowania do grania w symulatory farmy ;)

Edytowane przez dafit
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA #1

 

28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º

 

nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem.

 

przelana na cichą przy ok 3º BLG

 

Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia

 

WARKA #2

Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/

 

Słody:

Pilzeński - 3kg

Monachijski - 1kg

Barwiący - 0,2kg

Palony - 0,3kg

 

Chmiele:

 

Marynka /granulat/ - 40g

 

Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/

 

Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów

 

Teraz jest chmielenie :

60 minut Marynka 40 gram

 

 

Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA #1

 

28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º

 

nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem.

 

przelana na cichą przy ok 3º BLG

 

Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia

 

WARKA #2

Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/

 

Słody:

Pilzeński - 3kg

Monachijski - 1kg

Barwiący - 0,2kg

Palony - 0,3kg

 

Chmiele:

 

Marynka /granulat/ - 40g

 

Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/

 

Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów

 

Teraz jest chmielenie :

60 minut Marynka 40 gram

 

 

Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin

 

drożdże jakie zadam to s-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.