Jump to content
Sign in to follow this  
dafit

Farma chmielu - warzenie domowe :)

Recommended Posts

Witam,

 

dziś zacząłem przygodę z warzeniem piwka domowego :)

 

Na pierwszy ogień poszedł:

 

 

WARKA #1

Irish Red Ale 12º BLG z zestawu surowców CP

 

 

Słód pilzneński 1,7 kg

Słód monachijski 2,20 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

 

Zasyp do 15l wody 66º

 

Zacieranie:

15 minut w temp. 62º

45 minut w temp. 73º

 

koniec 78ºC

 

Filtracja 3x 5 litrów /filtrator - sracz wężyk/

 

Chmielenie

 

Chmiel Marynka, granulat, 20 g /60 minut/

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g /10 minut/

 

+ od siebie dodałem:

Chmiel Chinook US,granulat - 10g /ok 30minut przed końcem/

Chmiel Citra US, granulat - 16g /10 minut/

 

Chłodzenie w wannie

 

Drożdże jakie zadałem to :

Danstar Nottingham - Ale Yeast

 

 

Cała operacja do momentu zadania drożdży trwała 7h

 

Wyszło 21 litrów brzeczki 12º blg

 

Nazwa browaru: Farma Chmielu wzięła się zamiłowania do grania w symulatory farmy ;)

Edited by dafit

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #1

 

28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º

 

nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem.

 

przelana na cichą przy ok 3º BLG

 

Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia

 

WARKA #2

Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/

 

Słody:

Pilzeński - 3kg

Monachijski - 1kg

Barwiący - 0,2kg

Palony - 0,3kg

 

Chmiele:

 

Marynka /granulat/ - 40g

 

Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/

 

Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów

 

Teraz jest chmielenie :

60 minut Marynka 40 gram

 

 

Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #1

 

28.12.2014 - Po 11 dniach fermentacji burzliwej /temperatura w jakiej przebywał fermentator był to ok 19-21º

 

nie wiem jak przebiegało bo dzień po warzeniu musiałem wyjechać, dopiero dziś wróciłem.

 

przelana na cichą przy ok 3º BLG

 

Z okazji powrotu do domu jestem w trakcie warzenia

 

WARKA #2

Dry Stout 12º BLG /zestaw surowców CP/

 

Słody:

Pilzeński - 3kg

Monachijski - 1kg

Barwiący - 0,2kg

Palony - 0,3kg

 

Chmiele:

 

Marynka /granulat/ - 40g

 

Zacieranie - 1h45m w temperaturach 69-65 /ostatnie 10 minut dla kolorku słody palone i barwiące/

 

Filtracja /sracz wężyk/ 4 x ok 5 litów

 

Teraz jest chmielenie :

60 minut Marynka 40 gram

 

 

Po gotowaniu postawię gar na noc na balkonie temperatura powietrza ok - 10 stopni zobaczymy do jakiej temperatury zejdzie w 5-6 godzin

 

drożdże jakie zadam to s-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.