Jump to content
Sign in to follow this  
nowak233

Lekkie chmielowe

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym uwarzyć lekkie piwo. Głównymi założeniami są: bardzo mała zawartość alkoholou (2-3.5%), w smaku i aromacie lekko owocowe i chmielowe z nutami kwiatowymi. Nie wiem pod jaki styl to podciągnąć bo to chyba ani Mild ani Standard/Ordinary Bitter. Zakładam że miałoby mieć 8-10blg i zacierane bardziej na słodko. Da się coś takiego uwarzyć by miało jakieś ciało, nie było zbyt wodniste?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób 8-9 BLG z dużą zawartością carapils (15%), ew dorzuć jeszcze karmelu 80-120 EBC. Albo minimalistyczny bitter czyli 3kg pale ale + 0.5 kg crystal (karmel 120) na 20L. Zatrzyj na słodko czyli jedna temp 67-70 st. albo krótko 64-65 i długo 72 st.

Chmielenie i drożdże takie jak lubisz ale np. unikałbym drożdży US-05/West Coast bo za głeboko odfermentują.

 

Poszukaj haseł piwo harcerskie, session IPA.

Edited by yapko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj receptur piw w stylu Cream Ale - to jest właśnie to co opisujesz.

 

Ostatnio robiłem coś takiego, zacierane w 66C ale możesz wyżej jak chcesz mniej %, ewentualnie niższy ekstrakt, ta recpetura jest na 10 blg, 21 L:

 

3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) 80,00%

0,34 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 8,50%

0,23 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 5,70%

0,23 kg Wiedeński (7,0 EBC) 5,70%

6,8 g Centennial [10,20 %] - Boil 55,0 min 9,4 IBUs

6,8 g Centennial [10,20 %] - Boil 35,0 min 7,9 IBUs

7,0 g Cascade [7,00 %] - Boil 20,0 min 4,1 IBUs

5,56 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) -

7,0 g Cascade [7,00 %] - Boil 5,0 min 1,3 IBUs

1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] -

Edited by micd84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na lato zrobiłem dwa piwa ( 6 blg ) z takim zasypem:

Pale ale 1 kg

Pszeniczny 0,3

Karmel 30 0,7

Karmel czerwony 0,2

Karmel 300 0,1

 

Chmiele : SH Simcoe, SH Mosaic

Drożdże US-05 - zeszły do 3 blg przy zacieraniu 66 st 5 min, 73-74 st 60 min

 

Piwka wyszły bardzo lekkie, cienkie ale na lato całkiem fajne - SH Simcoe był o wiele lepszy.

Teraz bym zwiększył ekstrakt do 8blg i dodał 400 gr płatków żytnich, może zamiast Karmelu 30 dałbym pszeniczny karmelowy 100.

Ważne jest chmielenie na zimno. Aromat sprawił, że to piwo wydawało mi się bardziej treściwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.