Jump to content
Sign in to follow this  
gangrena

pierwsze piwko z coopersa

Recommended Posts

hejka,

 

W koncu zakupilem droga kupna nie liczac sie z kosztami zestaw amatora piwowara. :beer: Pierwsza warke chce uwarzyc z mieszanki coopersa Dark Ale.

 

Wlasciciel sklepu, w ktorym wszystko kupilem, zalecal mi, zeby nie robic piwa wg. instrukcji, tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry.

Jakie Wy macie doswiadczenia? Moje jest zadne, i bardzo chialbym zeby pierwsza wareczka nadawala sie do picia :) Warze dzis wieczorem, jak poloze spac synka, coby miec spokoj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
tylko zrobic z puchy 12-13 litrow piwa bez dodatku slodu/cukru. Ewentualnie, zeby kupic cukier kandyzowany i dodac 1 kg i wtedy 22-23 litry.

Cześć

Zrobienie tego brewkita w zalecanej przez sprzedawcę ilości, czyli 12-13l spowoduje, że piwo będzie bardzo gorzkie. Myślę, że nie będzie Ci wtedy smakować. Co do dodatku cukru kandyzowanego... mam obawy, czy wydatek pieniędzy na niego, będzie miał pozytywne odzwierciedlenie w smaku piwa. Ale nie wypowiadam się, bo nie próbowałem nigdy.

Aby Twoje piwo było pijalne opcje masz dwie. Zrobić to wedle instrukcji producenta, czyli z dodatkiem cukru albo dokupić czysty ekstrakt słodowy.

Jeżeli w przyszłości chcesz zrobić mniej piwa z brewkitu, ale bez dokupywania dodatków, pomyśl o polskich brewkitach z WES. Puszki są już chmielone na te 10-12l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z warzeniem zerknij tutaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

Tak jak Elroy uważam, że cukier kandyzowany niewart jest swojej ceny jeśli chodzi o wykorzystanie w piwowarstwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do pierwszego Coopersa dodałem zamiast cukru ekstraktu słodowego WESa (pucha 1,7 kg). To co wyszło mi osobiście bardzo smakuje. Także tę metodę polecam z całego serca.

 

A przy okazji - drugie swoje piwo warzyłem już z zacieraniem. W kwestii porównania z czerpanej z tych dwóch metod radochy to zacieranie wygrywa bezapelacyjnie. Czujesz, że masz nad tym kontrolę, widzisz co, gdzie i dlaczego się dzieje. CO do efektów smakowych, to trudno mi się wypowiedzieć, to zacierane dopiero przedwczoraj rozlałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki!

pytalem, bo czytalem ze cukier tak na prawde nie jest dobrym komponentem, i wiekszosc stosuje glukoze albo slody. Nie miej kupilem juz ten cukier kandyzowany (2 x 0,5 kg), ale ze zona mi sie nim bardzo zainteresowala, wiec chce zapytac, czy moge polaczyc zwykly cukier wlasnie z tym kupionym?

 

zaczynam za jakies pol godzinki :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentacja najczęściej rusza w ciągu 24h, więc są szanse, że jutro zobaczysz jej początki

Share this post


Link to post
Share on other sites

super, dzieki!

moze rano przed wyjsciem do pracy juz cos zobacze :beer: chociaz troche boje sie o temperature, w nocy spada do jakis 16-18 stopni, teraz w wiadrze jest okolo 23 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bój nic. Podczas fermentacji brzeczka się ogrzewa. Poza tym drożdże Coopersa to dobre drożdże i pociągną śmiało i w 16°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
.........jakie sa objawy zakazenia piwa?

Dlaczego pytasz?

Czyżbyś zauważył jakieś niepokojące objawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nawet nie mam za bardzo jak... wiadro zamknalem i bulgocze przez rurke. Pierwszy raz otworze jak przestanie bulgotac. Na razie zbieram informacje :beer:

A gdyby doszlo do zakazenia, to czy ferment jest do wylaniam, czy da sie cos z tym zrobic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że martwisz się na zapas.

Z własnego doświadczenia ci nie pomogę, ale wpisz w "szukajce" zakażenie ,to wyskoczy ci co najmniej kilkanaście tematów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj otworzylem pierwszy raz wiadro, bo wydaje mi sie ze burzliwa fermentacja juz ustala. Probka wykazuje niecale 2°Blg w stosunku do pierwotnego 10°Blg. Wieczorem zlewam w takim razie na fermentacje cicha.

 

Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka.

 

normal_piwo.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam tylko pytanie, na powierzchni plywaja brazowe "cos". Wydaje mi sie, ze to drozdze, ale nie jestem pewien. Czy to cos niepokojacego? W zalaczeniu fotka.

 

http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11248/normal_piwo.JPG

To już koniec fermentacji. Na powierzchni pływa chmiel z drożdżami lub same drożdze-tak wygląda po fermentacji czasem przy górniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Pieron dobrze mówi, to juz koniec fermantacji burzliwej, zlewaj na cichą.

Ale jak z biksy to pewnie od razu do flaszek będzie chciał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym :lol:

 

Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw?

Share this post


Link to post
Share on other sites
postoi na cichej tydzien... ciezko, ale trzeba byc cierpliwym :)

 

Zlewac na cicha bede rurka, bo wiadro nie ma kranika. Wiem, ze nie zlewamy do konca, zeby nie zaciagnac osadu z dna. A co z tym co jest na powierzchni? Usunac to najpierw?

Możesz usunąć, a możesz zostawić, bo to i tak unosi się na powierzchni, więc jak będziesz przelewać przez rurkę to nie powinno to przeszkadzać, tylko przy końcu musisz uważać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.