Jump to content

Gozdawa Koneser-opinie


dziaba
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Niedawno robiłem American Black IPA i Imperial IPA z tej serii.

Warki 21 i 19 l - bo 23 napisane na opakowaniu wyszło by coś koło 11 BLG.

 

Ogólnie OK, ale jednak przed zlewaniem okazało się, że jak chciałem uzyskać aromat zbliżony do Jankesa, Bojana albo Grand Prix (to był powód zakupienia "konesera"), to musiałem dochmielić na zimno.

 

Nie mam jeszcze doświadczenia z takim chmieleniem więc na 3 dni dałem:

do ABIPA - 25g Amarillo - i jest fajnie,

do IIPA - 25g Citra - wyszedł intensywny las sosnowy, może trochę za intensywny.

...ale piwka jeszcze młode.

następnym razem zamiast IPA "konesera" zdecydowanie wezmę IPA "Better Brew" + ekstrakt niechmielony - lepsza wydajność w stosunku do ceny a na aromat pokombinuję jeszcze z innymi chmielami USA.

Link to comment
Share on other sites

Parę miesięcy temu robiłem IIPA z serii Konesera i nie jestem zadowolony.

Za taką cenę to już czegoś bardzo dobrego oczekiwałem. Otrzymałem coś bez wyraźnego charakteru z niskim nachmieleniem. Ale przyznaję się, że parę błędów przy upgrade tego kitu to popełniłem. No i to co napisał Syndi - jak zrobić imperiala z 11BLG? :-)

Do tego marny opis produktu - żadnych danych do tego co masz otrzymać. Mam wrażenie, że ten kit jest robiony na zasadzie 'jak się kucharzowi nabierze'.

 

Ze stron pozytywnych - wydając 90zł na polski produkt i mając marny efekt końcowy stwierdziłem, że kity są do bani. kupiłem sprzęt do zacierania i teraz mam pełną kontrolę nad produkcją :D

Link to comment
Share on other sites

Sprzęt do zacierania właśnie kompletuję :)

Ale zanim pozbieram wszystkie elementy chciałem jeszcze jedno piwko z kita zrobić..IPA "Better Brew" robiłem jako drugie swoje piwo i wyszło świetne. Znalazłem Konesera ABIPA za 58 zł podrasuje go może jeszcze jasnym ekstraktem + na chmielę na zimno 25g citry i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzięki za odzew.

Link to comment
Share on other sites

58zl+koszt ekstraktu i chmielu to juz spora część sprzętu do zacierania;)

Nie przesadzaj... poza tym przy zacieraniu też musisz jednak te słody i chmiele kupić - za darmo Ci nikt nie da :)

Podstawowy sprzęt do zacierania amortyzuje się po około 8 warkach - przynajmniej tak było w moim przypadku. Nie liczę tu oczywiście chłodnicy, czy też innych "dodatkowych" gratów. W zasadzie to sam gar + ocieplenie + palnik/grzałka/kociołek + fermentor z filtratorem (sraczwężyk ).

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
5 minut temu, albmal napisał:

Podbijam temat: czy ktoś z Was próbował może Gozdawa Dunkelweizen Koneser

 

Tego konkretnego nie robiłem ale z doświadczenia Ci powiem - wystrzegaj się ekstraktów słodowych sygnowanych marką Gozdawa (I to nie tylko moja opinia)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.