Skocz do zawartości

owsiane


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

jestem na etapie słodowania ~ 7 kg owsa.

Czy wiecie coś na temat receptur piw owsianych lub na nim opartych ?

 

Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie ?

jakie udziały w piwach jasnych 50:50 z pilźnieńskim ? a może 100%

a w ciemniaku ?

 

ciekawe jak by smakował stout z 50% dodatkiem słodu owsianego ? :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz uwarzyć stouta owsianego ipa czy nawet milda. Ja bym na początek nie dodawał więcej jak 20 procent. Troche słodu crystal/ciemny karmel i kilka łyżek palonego jęczmienia dla koloru. Moj znajomy uwarzył ipa z 10 procentowym dodatkiem owsa.

Piwo mimo 12blg smakowało dużo gęściej, bylo pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20% to ja już przerabiałem w ciemniaku, co prawda nie słód a niesłodowany owies. Piwko właśnie kończy burzliwą.

Zapowiada się ciekawie.

ja jednak chyba pójdę na całość i postawie górniaka 50:50.

zobaczymy, ale najpierw będzie wit :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.