Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

owsiane

Recommended Posts

jestem na etapie słodowania ~ 7 kg owsa.

Czy wiecie coś na temat receptur piw owsianych lub na nim opartych ?

 

Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie ?

jakie udziały w piwach jasnych 50:50 z pilźnieńskim ? a może 100%

a w ciemniaku ?

 

ciekawe jak by smakował stout z 50% dodatkiem słodu owsianego ? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz uwarzyć stouta owsianego ipa czy nawet milda. Ja bym na początek nie dodawał więcej jak 20 procent. Troche słodu crystal/ciemny karmel i kilka łyżek palonego jęczmienia dla koloru. Moj znajomy uwarzył ipa z 10 procentowym dodatkiem owsa.

Piwo mimo 12blg smakowało dużo gęściej, bylo pyszne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20% to ja już przerabiałem w ciemniaku, co prawda nie słód a niesłodowany owies. Piwko właśnie kończy burzliwą.

Zapowiada się ciekawie.

ja jednak chyba pójdę na całość i postawie górniaka 50:50.

zobaczymy, ale najpierw będzie wit :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.