Jump to content

Starter dla drożdży Lagerowych


Lili
 Share

Recommended Posts

Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało )

Link to comment
Share on other sites

Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało )

Link to comment
Share on other sites

Bartek nie przesadzaj. Znam takich co 300 warek zrobili, a mieszadła nie tkneli.

 

A teraz bonus, przemyslenia po pijaku. Po co stosujecie mieszadła? Po to by starter był dobrze natleniony i dżordże się mnożyły.Ok. Tylko powstaje pytanie skąd ten tlen dostarczacie oprócz tego który juz był na wstępie...Tlen w starterze jest ograniczony, a jako, że wydziela sie CO2 to ma słabe opcje by sie dostac do środka. Więc jak to jest?

Link to comment
Share on other sites

Polecam Ci przemyślenia JackaKocurka w tym temacie http://www.piwo.org/...er-fotorelacja/ , dobry temat do rozkmin po pijaku;)

 

Mieszadło wg nich nie służy do dostarczenia tlenu. a do ułatwienia dostępu drożdżom do składników odżywczych.

 

A co do 300 warek... ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a doświadczeni piwowarowie jednak często mocne piwa warzą na gęstwach itp. Ciekawe dlaczego?

Piw wyjdzie i z jednej saszetki suchych, rozsypanych na brzeczkę lagera. Ale jak chcesz zadbać o zdrową fermentację to nie powinieneś tak robić, bo możesz mieć kłopoty z fermentacją właśnie.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie.

Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja nie mówię że piwa nie wyjdą. Ale że bezpieczniej i lepiej zadawać właściwą ilość drożdży.

Sam się o tym niedawno przekonałem - Zadałem do 17 blg CDA paczkę suchych bezpośrednio na piwo. Odfermentowały super, chyba do około 2-3. Natomiast następne piwo na gęstwie z tych drożdży zeszło z 12 do 6 blg. Ponoć tak zestresowane drożdże w każdym kolejnym piwie mogą coraz słabiej odfermentowywać. U mnie może akurat popełniłem jakiś inny błąd, ale nawet przy mega spieprzonym zacieraniu chyba bym aż tak słabego odfermentowania nie miał...

 

Drożdże to himeryczne stworzenia. Wiem z produkcji miodów pitnych. Takie same dwa miody, oba z około 32 blg, jeden schodzi do 2 blg a drugi do 11. Czasem małe niuanse mają na to wpływ... Wolę osobiście za bardzo zadbać o drożdże (w miarę możliwości) niż za mało.

Link to comment
Share on other sites

To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie.

Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać ;)

Jakim sposobem napowietrzałeś? Czystym tlenem ? czy jakimś innym sposobem? Jak wywnioskować ze brzeczka już jest odpowiednio natleniona do takich akcji jak w Twoim poście?

 

Pompką akwarystyczną na czuja jakieś 15 minut.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem ręcznie mieszane w butlach 5L i co mogę z własnego aktualnie doświadczenia stwierdzić to nie ważne jak często będziesz mieszał zawsze na dnie skompaktuje się warstwa którą później ciężko rozbić i pływają gluty, zamiast pojedyncze osobniki w całej objętości harcować. Mieszadło to jednak mieszadło...

Link to comment
Share on other sites

Ponownie odwołam się do wypowiedzi JackaKocurka:

Jedyna odpowiedź praktyczna to kalkulator Jamila Zainasheffa, wydaje mi się, że przygotowany na podstawie jego własnych badań. Gdy wstawisz do niego dane i obliczysz objętość startera to dla napowietrzania wychodzi objętość ok 40% większa niż dla ciągłego mieszania. Dlaczego tak jest? No to już pytanie do specjalistów mikrobiologów. Mnie przekonuje usuwanie CO2 i utrzymywanie w zawiesinie.

Edytka: oczywiście połączenie napowietrzania i mieszania daje największy przyrost biomasy ale wyników badań dotyczących efektów takiego połączenia w starterach nie znalazłem.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych

W tamtym roku robiłem starter z tych samych drożdży. Nie mam mieszadła, więc mieszanie było ręczne. Starter (objętość 1,2l) nastawiłem trzy dni przed zadaniem drożdży do brzeczki. Po 24h w rurce, poziom delikatnie wskazywał, że w fermentorze rośnie ciśnienie. Po 48h piana na powierzchni miała 2-3 centymetry. Piwo - Monachijskie jasne - wyszło oczywiście OK. Z drożdży tych zrobiłem w sumie pięć warek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drożdże mi się podzieliły na warstwy po przerobieniu startera ciemna na spodzie jasna na gorze czyżby pozdychały ? :(

i żywe poubierały je na czarno po śmierci? :P

 

zlej delikatnie płyn znad dżordży i jak się czarnej warstwy obawiasz to staraj się delikatnie wydobywać warstwę białą. ja bym się osobiście nie przejmował.

Edited by jaras
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.