Jump to content
Lili

Starter dla drożdży Lagerowych

Recommended Posts

Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bartek nie przesadzaj. Znam takich co 300 warek zrobili, a mieszadła nie tkneli.

 

A teraz bonus, przemyslenia po pijaku. Po co stosujecie mieszadła? Po to by starter był dobrze natleniony i dżordże się mnożyły.Ok. Tylko powstaje pytanie skąd ten tlen dostarczacie oprócz tego który juz był na wstępie...Tlen w starterze jest ograniczony, a jako, że wydziela sie CO2 to ma słabe opcje by sie dostac do środka. Więc jak to jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam Ci przemyślenia JackaKocurka w tym temacie http://www.piwo.org/...er-fotorelacja/ , dobry temat do rozkmin po pijaku;)

 

Mieszadło wg nich nie służy do dostarczenia tlenu. a do ułatwienia dostępu drożdżom do składników odżywczych.

 

A co do 300 warek... ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a doświadczeni piwowarowie jednak często mocne piwa warzą na gęstwach itp. Ciekawe dlaczego?

Piw wyjdzie i z jednej saszetki suchych, rozsypanych na brzeczkę lagera. Ale jak chcesz zadbać o zdrową fermentację to nie powinieneś tak robić, bo możesz mieć kłopoty z fermentacją właśnie.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie.

Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mówię że piwa nie wyjdą. Ale że bezpieczniej i lepiej zadawać właściwą ilość drożdży.

Sam się o tym niedawno przekonałem - Zadałem do 17 blg CDA paczkę suchych bezpośrednio na piwo. Odfermentowały super, chyba do około 2-3. Natomiast następne piwo na gęstwie z tych drożdży zeszło z 12 do 6 blg. Ponoć tak zestresowane drożdże w każdym kolejnym piwie mogą coraz słabiej odfermentowywać. U mnie może akurat popełniłem jakiś inny błąd, ale nawet przy mega spieprzonym zacieraniu chyba bym aż tak słabego odfermentowania nie miał...

 

Drożdże to himeryczne stworzenia. Wiem z produkcji miodów pitnych. Takie same dwa miody, oba z około 32 blg, jeden schodzi do 2 blg a drugi do 11. Czasem małe niuanse mają na to wpływ... Wolę osobiście za bardzo zadbać o drożdże (w miarę możliwości) niż za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie.

Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać ;)

Jakim sposobem napowietrzałeś? Czystym tlenem ? czy jakimś innym sposobem? Jak wywnioskować ze brzeczka już jest odpowiednio natleniona do takich akcji jak w Twoim poście?

 

Pompką akwarystyczną na czuja jakieś 15 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem ręcznie mieszane w butlach 5L i co mogę z własnego aktualnie doświadczenia stwierdzić to nie ważne jak często będziesz mieszał zawsze na dnie skompaktuje się warstwa którą później ciężko rozbić i pływają gluty, zamiast pojedyncze osobniki w całej objętości harcować. Mieszadło to jednak mieszadło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pompką akwarystyczną na czuja jakieś 15 minut.

 

 

 

gdzieś czytałem, że pompka akwarystyczna daje o wiele lepsze rezultaty niż mieszadło magnetyczne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponownie odwołam się do wypowiedzi JackaKocurka:

Jedyna odpowiedź praktyczna to kalkulator Jamila Zainasheffa, wydaje mi się, że przygotowany na podstawie jego własnych badań. Gdy wstawisz do niego dane i obliczysz objętość startera to dla napowietrzania wychodzi objętość ok 40% większa niż dla ciągłego mieszania. Dlaczego tak jest? No to już pytanie do specjalistów mikrobiologów. Mnie przekonuje usuwanie CO2 i utrzymywanie w zawiesinie.

Edytka: oczywiście połączenie napowietrzania i mieszania daje największy przyrost biomasy ale wyników badań dotyczących efektów takiego połączenia w starterach nie znalazłem.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites
planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych

W tamtym roku robiłem starter z tych samych drożdży. Nie mam mieszadła, więc mieszanie było ręczne. Starter (objętość 1,2l) nastawiłem trzy dni przed zadaniem drożdży do brzeczki. Po 24h w rurce, poziom delikatnie wskazywał, że w fermentorze rośnie ciśnienie. Po 48h piana na powierzchni miała 2-3 centymetry. Piwo - Monachijskie jasne - wyszło oczywiście OK. Z drożdży tych zrobiłem w sumie pięć warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak udało mis się zdobyć mieszadło, starter

miesza się już od 7 godz a na powierzchni zero piany czy to normalne? ( kolba litrowa zalana niemalże po sam szczyt)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie zależy to od startowej ilości drożdży, ale tak - raczej normalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kolejny problem ważenie miało być jutro a muszę przełożyć na 5 stycznia, przy założeniu że starter będzie gotowy jutro najdalej po jutrze to czy wytrzyma do poniedziałku? (oczywiście w lodówce)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, po 48h wstaw do lodówki i niech czeka. Starter może się w lodówce wyklarować, możesz wtedy zlać płyn znad gęstwy i zdać samą gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcąc pobudzić do pracy drożdże jeszcze przed zadaniem to najlepiej brzeczką o jakim blg? i czy proces ten rozpocząć brzeczką z filtracji czy gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

weź z odchmielin po gotowaniu brzeczkę raz jeszcze zagotuj, szybko schłodź i w tym drożdże obudź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże mi się podzieliły na warstwy po przerobieniu startera ciemna na spodzie jasna na gorze czyżby pozdychały ? :(

post-8743-0-59077500-1420192659_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże mi się podzieliły na warstwy po przerobieniu startera ciemna na spodzie jasna na gorze czyżby pozdychały ? :(

i żywe poubierały je na czarno po śmierci? :P

 

zlej delikatnie płyn znad dżordży i jak się czarnej warstwy obawiasz to staraj się delikatnie wydobywać warstwę białą. ja bym się osobiście nie przejmował.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy raz będę robił starter na drożdżach lagerowych, Czy trzeba go kręcić w temperaturze odpowiadającej zakresowi temperatur pracy drożdży czy może być pokojowa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.