Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Suchy

Festival Pilgrim's Hope

Recommended Posts

Guest Suchy

Witam.

 

Po długiej przerwie kolej na kolejne piwko do uwarzenia.

Tym razem wybór padł na Festival Pilgrim's Hope:

http://www.home-brew-online.com/beer-kits-c1/pilgrims-hope-beer-kit-p203

 

W zestawie są:

  • 2x ekstrakt słodowy w płynie (razem 3,5kg)
  • szczep drożdży piwnych (10g Beer Yeast)
  • chmiel w granulacie (50g Hop Pellets)
  • glukoza (1kg dextrose)
  • cukier do refermentacji (90g Priming Sugar)
  • woreczek na chmiel

I tu moje pytania:

Glukozę dodaje się zazwyczaj przy 1,7 kg. Czy w ogóle jest sens dodawać tą glukozę, skoro już jest 3,5 kg ekstraktu słodowego? Poza tym posiadam jeszcze niechmielony ekstrakt słodowy w płynie (Brutnal) i wolałbym go użyć zamiast "ordynarnej" glukozy (zwłaszcza, że do następnej warki, straci już datę ważności), tylko boje się że może być tego za dużo (2x ekstrakt chmielony + 1x ekstrakt niechmielony). Wg producenta piwo powinno mieć 5%, ale danie oryginalnego zestawu (2x ekstrakt + glukoza) da chyba wyższy wynik?

 

Która opcja jest więc waszym zdaniem najlepsza:

  1. 2x ekstrakt + glukoza
  2. tylko 2x ekstrakt
  3. 2x ekstrakt + ekstrakt niechmielony

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

Nikt nie potrafił odpowiedzieć? Trudno.

 

Wybrałem opcję 3. Na razie wszystko wygląda ok.

Piwko przestało fermentować i ma dość spore, ale akceptowalne blg (ok 5-5,5).

Zlewam na cichą + za parę dni hop.

Potem, jeśli będzie trzeba, to odrobinę przełamię wytrawność (i ewentualna kwaskowatość) xylitolem.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie napisałeś ile chcesz uzyskać brzeczki, jakie blg startowe, więc twoje pytanie nie było precyzyjne i trudno było jednoznacznie odpowiedzieć. Bo sam nie napisałeś co chcesz uzyskać. A już dodawanie słodzika budzi kompletne zdumienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

Ilość brzeczki standardowa - ok 24 litry do 30 litrowego fermentora. Zawsze można było o to spytać, jeżeli to nie było dla kogoś oczywiste.

Blg startowe wynikało pośrednio z danej odpowiedzi. Jeżeli nie określiłem jakiegoś konkretnego, a odpowiedzi co do których się zastanawiałem, dawały różne blg, to raczej oczywiste, że to nie jest dla mnie w tym momencie najważniejsza rzecz. No ale nie każdy musi to tak zrozumieć, ok - co za problem spytać.

 

 

U mnie budzi kompletne zdumienie nazywanie xylitolu słodzikiem. Te zazwyczaj są chemiczne (aspartam, ascefluam itd.), a xylitol (lub cukier brzozowy, albo ściślej drzewny, bo nie tylko z brzozy może być) jest naturalnego pochodzenia. Samo dodanie go nie jest złym pomysłem - stosowałem już parę razy i świetnie spełnia swoje zadanie. Co więcej mam porównanie, bo dodaję go przed butelkowaniem i połowę miałem z i połowę bez - ta z, wyszła zdecydowanie wyraźniejsza. Ważne by dać go w odpowiedniej ilości. Coś jak sól do ciasta - nie czyni ciasta słonym, ale uwyraźnia jego smak - o ile doda się szczyptę, a nie kg.

Edited by Suchy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Która opcja jest więc waszym zdaniem najlepsza:

  1. 2x ekstrakt + glukoza
     
  2. tylko 2x ekstrakt
     
  3. 2x ekstrakt + ekstrakt niechmielony

 

Jeśli założona wielkość brzeczki miała być we wszystkich przypadkach taka sama to inne blg wyjdzie przy pierwszej, inne przy drugiej i inne przy trzeciej.

 

Co do użycia Xylitolu mam nieco odmienne zdanie i porównanie do soli w cieście jakoś do mnie nie przemawia.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

Jeśli założona wielkość brzeczki miała być we wszystkich przypadkach taka sama to inne blg wyjdzie przy pierwszej, inne przy drugiej i inne przy trzeciej.

 

O tym wiem, dlatego nie napisałem, że chcę takie a nie inne blg. Nie na utrzymaniu jakiegoś konkretnego blg mi zależało, a na informacji, która z tych 3 opcji jest najlepsza, a która nie. Ewentualnie - jakie wady i zalety mają poszczególne opcje waszym zdaniem. I to wszystko. :)

 

Co do użycia Xylitolu mam nieco odmienne zdanie i porównanie do soli w cieście jakoś do mnie nie przemawia.

 

Jeśli nie przemawia, to trudno - nic na to nie poradzę. Takie twoje zdanie i je szanuję. Ja pozostaję przy swoim, dopóki efekty mnie zadowalają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij zacierać.

Zacznij chmielić prawidzmy chmielem, a nie chmielem "hop"

Zacznij używać różnych dobrych szczepów drożdży.

 

Piwo będzie miało "smak", słodziki będą zbędne.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

Strasznie agresywny jesteś, młody. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć, to nie traktuj ludzi z góry.

Po pierwsze: nie wiedziałem, że 13 lat różnicy, to powód by nazywać kogoś młodym - ale dzięki, potraktuję to jako komplement.

Po drugie: nie jestem agresywny, nikogo nie obrażam, ani nie jestem nie uprzejmy. No chyba, że za agresywność uważasz posiadanie i bronienie swojego zdania, no to wg takich kryteriów - tak jestem.

 

Zacznij zacierać.

Zacznij chmielić prawidzmy chmielem, a nie chmielem "hop"

Zacznij używać różnych dobrych szczepów drożdży.

 

W dalszej przyszłości mam taki zamiar - póki co jeszcze nie (z najróżniejszych powodów). Z resztą tematem wątku nie jest "słodzik".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Suchy

Phi. I kto tu jest agresywny i niemiły. Pycha przez Ciebie przemawia, bo na pewno nie doświadczenie (póki co, żadna twoja wypowiedź w tym wątki nie wnosi nic w kwestii merytorycznej). Weź se maść na ból d... zamiast się spinać i wywyższać.

 

A wracając do tematu - wstrzymałem się jeszcze z cichą, bo BLG jednak jeszcze spada.

Póki co wszystko wygląda ok i danie 3 ekstraktów wygląda na dobrą decyzję.

 

Ps.

Pewnie dostanę zaraz bana, no bo jak to tak może być by ktoś mało uczęszczający się na forum, nie podkulił posłusznie ogona przy wypowiedziach nie na temat od tych częściej wypowiadających się.

 

Mówisz - masz.

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpuść zgoda :) mam wrażenie że przez dwa ostatnie lata właśnie przez wypowiedzi podobne do tych które zaprezentował suchy wiele doświadczonych piwowarow przestało udzielać się na forum, bo w sumie po co skoro pytający i tak wie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.