Jump to content

WB-06 zamiast WLP 300 do Hefe-Weizena?


tolo
 Share

Recommended Posts

Dobry,

Chcę wieczorem uwarzyć Weizena jakiegoś, znalazłem taki przepis: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(Anteks)

Nie mam niestety drożdży WLP 300, mam saszetkę WB-06. Czy w jakimś aspekcie te drożdże są gorsze od WLP 300 na tyle, żeby piwo z tak prostego przepisu wyszło nędzne? Być może czegoś oprócz tych 2 typów słodu powinienem dodać, gdy stosuję WB-06, żeby skompensować jakieś ich złe cechy, albo brak dobrej?

 

Nie wiem, początkuję, więc pytam :)

 

Zdrówka

Tomek

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Dlaczego prosty przepis? WB mogą być tylko uważaj by nie zjadły fermentora ;)

O, autor przepisu :)

Przepis prosty w składzie, 2 typy słodów, chmiel, drożdże i jazda.

 

O co chodzi z tym zjadaniem fermentora?

Jeszcze zapytam w jakiej temperaturze najlepiej fermentować Hefe-Weizena na tych drożdżach? Chciałbym więcej aromatów banana wyciągnąć.

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

WB-06 to nie są złe drożdże. Z pewnością dają gorsze efekty (co nie znaczy, że są złe) niż drożdże płynne, ale to już inna kwestia. Moje pierwsze piwo 3 miesiące temu, to był właśnie weizen na tych drożdżach i nie narzekałem.

 

Nie kompensuj zacierania w żaden sposób, bo jest to niewykonalne w zasadzie.

 

Powodzenia. ;)

Link to comment
Share on other sites

Podstawową różnicą jest, to ze wlp 300 są drożdżami płynnymi a wb-06 suchymi. Wb-06 sa w mojej opinii bardzo dobrymi drożdżami, dającymi dobre rezultaty. Fermentując w odpowiedniej temperaturze można uzyskać bardzo dobrego weizena z typowymi nutami gozdzikowo-bananowymi. Pszenica na tych drożdżach byla moja druga Warka i bylem bardzo zadowolony. Dodatkowym plusem jest, ze drożdże suche dla początkującego piwowara sa łatwiejsze w użyciu i dużo tańsze od płynnych. Będzie Pan zadowolony :)

Edited by Zohan
Link to comment
Share on other sites

Podstawową różnicą jest, to ze wlp 300 są drożdżami płynnymi a wb-06 suchymi. Wb-06 sa w mojej opinii bardzo dobrymi drożdżami, dającymi dobre rezultaty. Fermentując w odpowiedniej temperaturze można uzyskać bardzo dobrego weizena z typowymi nutami gozdzikowo-bananowymi. Pszenica na tych drożdżach byla moja druga Warka i bylem bardzo zadowolony. Dodatkowym plusem jest, ze drożdże suche dla początkującego piwowara sa łatwiejsze w użyciu i dużo tańsze od płynnych. Będzie Pan zadowolony :)

Jaką temperaturę fermentacji najlepiej utrzymać? Zależy mi na nutach bananowych.

 

Z tego co widzę tu http://www.piwo.org/...-safbrew-wb-06/ to te drożdże to coś kompletnie innego niż WLP 300, bo przepis mówi o 40 minutach na maltozowej, a wtedy te diabły wszystko odfermentują. Chyba zrobię 10 minut na 62°C i resztę zrobię w dekstrynującej, chyba że za dekstrozę też się zabiorą :D Co sądzicie?

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Zrób wg tego przepisu, drożdże zadaj bez rehydratyzacji (to je zestresuje), pszenica z bananem mi wychodzi robiąc w taki sposób, wszyscy znajomi chwalą (sensorycy mówią że mało goździka).

Link to comment
Share on other sites

Zrób wg tego przepisu, drożdże zadaj bez rehydratyzacji (to je zestresuje), pszenica z bananem mi wychodzi robiąc w taki sposób, wszyscy znajomi chwalą (sensorycy mówią że mało goździka).

Po przeczytaniu wątku http://www.piwo.org/...-safbrew-wb-06/ postanowiłem skrócić do 15 minut przerwę maltozową, a o 25 minut przedłużę dekstrynującą (do 65 minut, już stoi na niej 20 minut).

W tej sytuacji to chyba jednak uwodnię te drożdże.

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Rób jak chcesz, ja kilka razy robiłem ściśle wg przepisu Anteksa i wychodziły dobre pszenice. A co do zacierania - i tak najważniejsza jest fermentacja.

Należy chyba uważać ze skracaniem przerwy maltozowej, zrobiłem tak:

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 15-20 min

- 72°C - 65 min

i na jakieś 17l wody w zacierze mam obecnie Blg 12. Jak do tego dodam 5l na wysładzanie to skończę z 9 Blg i będę musiał sporo odgotować przy warzeniu, żeby wyszło sensowne stężenie brzeczki nastawnej.

 

Ale to już jest nie w temacie.

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Co to za nowa moda na zacieranie w dużej ilości wody? Zatrzyj 4 kg słodu w 12 l wody, wysładzaj aż filtrat ma 2-4 blg, i będziesz miał eleganckie piwo z 10 blg przed gotowaniem i 12 blg po gotowaniu...

 

A wysładzanie robimy żeby wypłukać cukry. Widzę że Ty masz obliczenia na takiej zasadzie:

17 l 12blg plus 5l 0 blg = 17*12+5*0/22 = 22 l 9,2727blg

 

Ale podczas wysładzania woda nie wylatuje 0 blg.... Bo wtedy nie miałoby ono sensu

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Co to za nowa moda na zacieranie w dużej ilości wody? Zatrzyj 4 kg słodu w 12 l wody, wysładzaj aż filtrat ma 2-4 blg, i będziesz miał eleganckie piwo z 10 blg przed gotowaniem i 12 blg po gotowaniu...

 

A wysładzanie robimy żeby wypłukać cukry. Widzę że Ty masz obliczenia na takiej zasadzie:

17 l 12blg plus 5l 0 blg = 17*12+5*0/22 = 22 l 9,2727blg

 

Ale podczas wysładzania woda nie wylatuje 0 blg.... Bo wtedy nie miałoby ono sensu

Konkretnie to z proporcji Blg w 22l = 17l/22l*12Blg, ale to jest to samo :-) Co do wysładzania to słusznie, mogłem jeszcze trochę popłukać, ale już na ryjek padałem.

Tak czy inaczej solidnie je skopałem, bo po warzeniu wyszło mi 17,5l brzeczki o gęstości 12 Blg.

Trudno, druga zacierana warka, człowiek się uczy: nie zaczynać po godz. 20, bo z przątaniem wyjdzie 2 w nocy i więcej myśleć przy robocie :D

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Tamten przepis jest starawy teraz warzę w inny sposób (ale bez sukcesów :P )

dla goździka ważna jest ferulikowa

Rób jak chcesz, ja kilka razy robiłem ściśle wg przepisu Anteksa i wychodziły dobre pszenice. A co do zacierania - i tak najważniejsza jest fermentacja.

Andrzej uważaj bo młodzież cię wygryza nawet z własnych słów. Proponuję prześcieradło i w kierunku cmentarza, a ja jestem już w połowie drogi ;):D
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

 

- 55°C - 15 min

Przepraszam za odkop ale jaki jest sens trzymania hefe-wizena na tej temperaturze?
http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)
http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
W wiki nic nie ma o tej temp a nawet jeśli uznamy, że to przerwa białkowa to może być ona szkodliwa dla piwa tego typu...
 

Link to comment
Share on other sites

 

- 55°C - 15 min

Przepraszam za odkop ale jaki jest sens trzymania hefe-wizena na tej temperaturze?

http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

W wiki nic nie ma o tej temp a nawet jeśli uznamy, że to przerwa białkowa to może być ona szkodliwa dla piwa tego typu...

 

 

post-5920-0-81883800-1479397289_thumb.jpg

Enzymy nie działają zero-jedynkowo. W tej temperaturze masz jeszcze aktywne enzymy proteolityczne, rozkładające białka do aminokwasów. Przerwę białkową często stosuje się w zasypach o dużym udziale pszenicy/niesłodowanych, czyli takich które mają bardzo dużo białka.

Wpływ tej przerwy na pianę jest dyskusyjny - piłem od Anteksa pszenicę, która była po bodajże dwugodzinnej białkowej, a pianę miała betonową.

Niemniej jednak da się zrobić weizena bez tej przerwy. Tak samo jak można uzyskać goździka bez ferulikowej, ani pszenicy w zasypie ;)

 

Bardzo dużo zależy od fermentacji. Pszenica to pod tym względem bardzo trudne piwo. Na 5 pszenic, które robiłem, plus dunkelweizeny i weizenbock miałem:

piwo z 90 min ferulikową które miał b. słaby goździk, jak i z krótką ferulikową i wyraźnym goździkiem

piwa z pianą jak na coli, ale też takie z betonową

banany raz dość słabe, drugim razem zupę bananową (na tym samym szczepie drożdży)

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.