Jump to content
jasiex

Literatura

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Poszukuję literatury, która pomoże mi zacząć przygodę z domową produkcją piwa. Czy znajdę odpowiednik Cieślaka w pozycjach piwowarskich?

Z góry dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukałem już trochę i z tego co widzę są dwie ważne pozycje: jedna, autorstwa Vogela i druga napisana przez Levisa wraz z Youngiem. Ktoś jednak pisał, że pierwsza z nich jest trochę przestarzała. Czy w związku z tym jedyną polskojęzyczną i ogólnodostępną książką jest "Piwowarstwo"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem i przeczytałem Piwo warzone w domu Vogla i moim zdaniem ogólnie proces jest w miarę dobrze opisany, niestety zawarte w "pseudo odświeżonym" wydaniu praktyczna strona warzenia np. zacierania czy filtracji domowym sposobem nadal wydaje się pochodzić z lat 80-tych :) Kolejnym mankamentem jest pobieżny opis drożdży i ważnego dla piwa procesu fermentacji. Za dużo w niej nawiązań do prawa czystości (moim zdaniem), zupełnie jakby inne style niż niemieckie nie istniały. Można ją wykorzystać jako wstęp do bardziej szczegółowych publikacji i wzbogacić w szczególności część praktyczną o doświadczenia współczesnych domowych piwowarów chociażby za pośrednictwem wiki. Ogólnie nie żałuję jej zakupu, bo w jednej z księgarni internetowych kosztowała tylko 9,99, a źródeł wiedzy nigdy za wiele :) . Osobiście więcej mi dała lektura wiki, forum (polskich i zagranicznych) i książki How to brew J.J.Palmera (polskiego wydania niestety nie ma)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukałem już trochę i z tego co widzę są dwie ważne pozycje: jedna, autorstwa Vogela i druga napisana przez Levisa wraz z Youngiem. Ktoś jednak pisał, że pierwsza z nich jest trochę przestarzała. Czy w związku z tym jedyną polskojęzyczną i ogólnodostępną książką jest "Piwowarstwo"?

Vogel jest dobry jeśli nie wiesz o warzeniu absolutnie nic, napisany bardzo prosto, ale ogólnie polecam raczej jako ciekawostkę.

Sam go zamówiłem na samym początku w jednej z księgarni za niecałą dychę, zanim przyszedł czytałem intensywnie wiki/piwo.org i samo forum, jak książka doszła okazało się, że prawie wszystko już wiem, a niektóre tematy omówione są nazbyt ogólnikowo i do obecnych realiów warzenia w domu nie pasują.

Dobrą lekturą jest "Technologia Piwa i Słodu" Wolfganga Kunzego, ale do dostania tylko jako używka na allegro lub olx - ale raczej trudno dostępna... chyba, że ze źródeł "nie do końca legalnych"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dasz radę przebrnąć przez angielski, to sam proces jest wystarczająco dobrze opisany w Radical Brewing Randyego Moshera, a poza samym procesem książka przydatna. Randy dodatkowo operuje tam równolegle na jednostkach ludzkich i kosmicznych (czyt. Imperialnych), i chociaż niektóre elementy mogą wydawać się egzotyczne z racji faktu, że piwowarstwo domowe w Ameryce wygląda nieco inaczej, to są szczegóły, jak to, że fermentują tam w butlach po wodzie i oczywiście równie dobrze mogą funkcjonować u nas. A, opisuje też gatunki słodów dostępne w Europie - bez tego byłoby krucho.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrą lekturą jest "Technologia Piwa i Słodu" Wolfganga Kunzego, ale do dostania tylko jako używka na allegro lub olx - ale raczej trudno dostępna... chyba, że ze źródeł "nie do końca legalnych"

Jest też w niektórych bibliotekach, np. w Jagielonce jest, zresztą wg mnie do piwowarstwa domowego taka średnia, tak naprawdę chyba cała literatura po polsku jest gorsza niż to co jest na wiki ;)

Po angielsku wybór oczywiście jest już olbrzymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

proces jest wystarczająco dobrze opisany w Radical Brewing Randyego Moshera

 

Na początek zdecydowanie lepszy byłby moim zdaniem Palmer i jego How to Brew, podobno The Complete Joy of Brewing Charliego Papaziana też jest niezłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie na poczatek możesz polecieć na wiki, ale jak sie wkręcisz to po polsku 'Domowy Wyrób Piwa' Dave Miller. Po angielsku 'Yeast' White i Zainasheff, 'Water' Palmer i 'For The Love of Hops' Hieronymus (tytuły skrócone ale znajdziesz)

Edited by Szuwar71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po lekturze The Complete Joy of Brewing Charliego Papaziana, czytało się całkiem przyjemnie. Możecie polecić jeszcze jakieś książki? Trochę bardziej zaawansowane, raczej z poradami praktycznymi (a nie np. skomplikowaną chemią)? Mogą być po angielsku (po polsku raczej jest średnio z tego co szukałem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwie książki, które bardzo lubię to Brew Your Own British Real Ale - Graham Wheeler oraz How to Brew - John Palmer. Pierwsza jest napisana w prostszy sposób i dotyczy głównie piw wyspiarskich (plus sporo przepisów na klony), druga objaśnia stosowne procesy zarówno w sposób podstawowy, łatwy, jak i bardziej rozbudowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...