Jump to content

Cicha - wystawiać na balkon?


Lucjan
 Share

Recommended Posts

Witam, mam mocnego dolniaka 12 dzień na fermentacji w ok. 9-11°C.

 

Czy przy obecnych temperaturach na zewnątrz (-3 do +5°C) jest sens wystawiać na balkon na cichą? Czy lepiej zostawić w tych 10°C? Może wystawić i owinąć kocem/karmiatą?

 

Pozdrawiam,

Lucjan

Link to comment
Share on other sites

8-10stopni roznicy w ciagu dnia... To chyba duzo. :)

W ciągu doby. Przy czym temp. maksymalna to około 4 godziny w ciągu dnia. Temperatura piwa nie podniesie się nawet o 1 stopień. Osobiście jakbym miał takie temp. całą zimę do lagerowania to byłbym przeszczęśliwy.

Link to comment
Share on other sites

Kolega napisał czy wystawiać piwo (na cichą )do lagerowania na balkon, a nie do dofermentowania. Moja odpowiedź brzmi - jak najbardziej tak.

bart - nad ranem masz - minus 3 stopnie, teraz +2 za godzinę + 5, a za następne dwie znów +2, by o siedemnastej było 0. Myslisz, że temp piwa będzie podążała za tymi zmianami - nie. Nie mówimy tu o skoku z + 8 - do + 20 bo to inna bajka.

Edited by Giziu
Link to comment
Share on other sites

Napisał o wystawieniu na cichą. Mocny lager powinien fermentowac dłużej niż te 12dni, na cichej zawsze dofermentuje troche, przerobi diacetyl itp.

Wachniecia temp i obniżenie średniej temp na pewno nie jest zalecane. Natomiast jesli chodziłoby o lagerowanie to wg mnie można na balkon wystawić.

 

Cicha a lagerowanie to dwie różne rzeczy.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Balkon + lodówka.

Dzięki temu masz mniejszy spadek w nocy (piwo nie zdąży "wystygnąć" a już na pewno nie zdąży zamarznąć), a mniejsze nagrzewanie się w dzień.

Przy przymrozkach na wszelki wypadek dostawiałem butelkę ciepłej wody.

Oczywiście z prostych powodów fizycznych mało prawdopodobne jest zamarznięcie piwa. Kiedyś to nawet dość skutecznie mierzyłem eksperymentalnie. W takiej styropianowej lodóweczce utrata ciepła jest bardzo powolna, więc piwo bardzo wolno stygnie. Pamiętać należy że aby zamarzło musi "stracić" na rzec otoczenia znacznie więcej ciepła (ciepło krzepnięcia wody jest prawie 100 razy wyższe niż jej ciepło właściwe).

Link to comment
Share on other sites

Cicha a lagerowanie to dwie różne rzeczy.

W piwach dolnej fermantacji takie pojęcie nie istnieje. Po fermentacji burzliwej, podnosi się na moment temperaturę w celu usunięcia diacetylu, a potem jak najszybciej chłodzi piwo do temp +2/0stopni i ten proces nazywa leżakowaniem/lagerowaniem. Jak jest innaczej to ja piwa nie umiem robić. Wobec powyzszego wahania tamp. na balkonie od -3 do +5 stopni, jak ktoś nie ma lepszych warunków typu sterownik i zamrażalka to najlepsze co nas może spotkać w zimie. Dodatkowo jeszcze karimatka i mam super warunki.

 

No i gdzie przeczytałeś że on chce po 12 dniach piwo przenosić?

Edited by Giziu
Link to comment
Share on other sites

W instrukcji z zestawu było napisane żeby zrobić cichą w temp. ok. 0°C :)

 

Ale problem nr. 2 - nie mam gąsiora do lagerowania. Czy lepiej zrobić (zakładając, że blg niżej nie zejdzie po 20 dniach):

 

a) zdekantować do drugiego fermentora, wystawić na balkon, owinąć karimatą, po 2 tyg. butelkować

b) zabutelkować z cukrem do refermentacji, zostawić w 10°C, poczekać 2 tyg. aż się nagazuje i wystawić na balkon w jakiejś formie zabezpieczenia termicznego :)

c) zabutelkować z cukrem, wystawić na balkon i liczyć, że się nagazuje w bliżej nieokreślonym czasie (nie spieszy mi się do otwierania)

 

Pomocy :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.