Skocz do zawartości
moon

Drożdze z butelki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Ostatnio zakupiłem Schneider Weisse Tap X Mein Aventinus Barrique.

Bardzo fajny kwasik. Z opisu wynika, że to ich Weizenbock i Eisbock leżakowany w beczce po winie. Ponoć też niepasteryzowany.

Chciałem odzyskać drożdże z tego piwa i zadać je do weizenbocka.

Pytanie jest następujące... Zadać je na burzliwą czy na cichą?

 

Pozdr.

Michal

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jakie efekty chcesz osiągnąć?

Jak na burzliwą to potrzebujesz konkretną ilość drożdży czyli wielostopniowy starter raczej wymagany, jak chcesz tylko zakwaszenia bakteriami to ja dał bym na cichą.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×