Skocz do zawartości

hop spider


pepe11

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem dzisiaj Stouta więc tylko 50 gr chmielu to debiut kosza ,trudno powiedzieć tu o efektach ale na pewno mniejsze straty będę miał , do tej pory pory piwa mocno chmielone robiłem z woreczkami do chmielenia , kosz fajnie jest przepłukiwany , chmiel ma większy kontakt z brzeczką jestem zadowolony. Trochę bałem się mycia ale jest OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja przedstawię swoje arcydzieło, kolejny element wypsażenia mojego mikrobrowaru :) Zbudowałem kosz do chmielenia wykonany całkowicie ze stali kwasoodpornej. Szkielet spawany TIGiem, średnica 180mm wysokość 250mm siatka o oczkach 400 mikronów mogły by być nieco mniejsze np 200-250 mikronów.Teraz pozostaje mi to porządnie umyć i wytrawić no i wykonać pierwsze chmielenie :okey:

 

Podoba się ;)

 

 

1.jpg3.jpg4.jpg

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja przedstawię swoje arcydzieło, kolejny element wypsażenia mojego mikrobrowaru :) Zbudowałem kosz do chmielenia wykonany całkowicie ze stali kwasoodpornej. Szkielet spawany TIGiem, średnica 180mm wysokość 250mm siatka o oczkach 400 mikronów mogły by być nieco mniejsze np 200-250 mikronów.Teraz pozostaje mi to porządnie umyć i wytrawić no i wykonać pierwsze chmielenie

 

Jeśli to nie tajemnica, to możesz zdradzić jakie to koszty wykonanie takiego kosza? Możesz napisać coś więcej o użytych materiałach? Jakaś specyfikacja materiałowa? ;) Spawaczem nie jestem, ale znam kogoś kto by mi to wykonał gdybym miał materiał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako ze zajmuję się strzelectwem (a tam dokładność i dobór jest materiałów ważny) to powiem ze z tego się nie strzela i generalnie nie ma to większego wpływu, ważne żeby była to stal kwasoodporna lub nierdzewna ta akurat z której jest wykonany szkielet to była stal klasy PN 3H13 siatka 304 lub OH18N9. Co do kosztów to stal na szkielet ostałem za darmo a siatkę kupiłem na znanym portalu internetowym za 35zł z przesyłka, po rozmowie ze sprzedającym cena jest korzystniejsza. Spawałem jak umiałem w TIGiem trochę szlifowania i szczotkowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

To i ja przedstawię swoje arcydzieło, kolejny element wypsażenia mojego mikrobrowaru :) Zbudowałem kosz do chmielenia wykonany całkowicie ze stali kwasoodpornej. Szkielet spawany TIGiem, średnica 180mm wysokość 250mm siatka o oczkach 400 mikronów mogły by być nieco mniejsze np 200-250 mikronów.Teraz pozostaje mi to porządnie umyć i wytrawić no i wykonać pierwsze chmielenie :okey:

 

Podoba się ;)

 

 

1.jpg3.jpg4.jpg

Kupiłbym :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Moje przemyślenia. Ale nie jestem pewien. 

A nie lepiej zrobić hop stopper  http://www.piwo.org/topic/14705-gielda-sprzedam-hop-stopper/? Bo mi się wydaje że  hop spider w tych wymiarach jest za mały. W rzucisz do niego chmiel w formie szyszki , dodatki i kosz jest pełny . I tak później tak trzeba zrobić wir pula aby osad białkowy oddzielić. 

hop stopper chyba nie trzeba robić wir pula i masz więcej miejsca na chmiel i dodatki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mam pytanie do osób, które korzystały już z hop spidera. Co gdyby zamówić kosz o średnicy garnka i minimalnie od niego niższy?

 

Chciałbym zmieścić w garze zarówno hop spider jak chłodnicę zanurzeniową, to drugie wkładałbym do hop spidera i wyciągał pod koniec chłodzenia zarówno chłodnicę jak i kosz z chmielinami (dodatkowo mógłbym zamontować poniżej hop spidera kran w garnku.

 

Jakieś obiekcje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Uzywam spidera wykonanego przez kolegę Lewatywa ( szczerze polecam ) i po paru warkach chce się podzielić swoimi doświadczeniami. 

Nie wiem czy to przypadłość tylko mojego modelu ale przy użyciu powyżej 50 g chmielu spider zatyka się kompletnie. Gęsta siatka ma także inna wadę, zamówiłem spider o wysokości kotła i mam teraz problem z "pływaniem" pod spodem tworzy się bańka powietrzna, która unosi spider podczas gotowania. Przy niskim chmieleniu straty brzeczki są praktycznie zerowe, wszystkim działa rewelacyjnie i nie zauważyłem spadku utylizacji chmielu .

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.