Jump to content
Sign in to follow this  
cieplyl

Co ma wpływ na kolor gotowego piwa?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie: co najbardziej wpływa na kolor gotowego piwa? Wiem oczywiście, że najbardziej wpływa stosowany słód i jego barwa w skali EBC, jednak ostatnio warzyłem dwa piwa po sobie na słodzie Bohemian Pilsner, czyli bardzo jasnym bez dodatku karmelowego i jedno jest "cytrynowe" natomiast drugie dość ciemne. Różnią się tylko zawartością chmielu podczas warzenia oraz tym, że do tego ciemniejszego dodałem chmiel do fermentacji cichej. Trochę inne były również "przerwy" ale to chyba nie ma znaczenia. Myślałem również o zakażeniu ale piwo jest w smaku i zapachu bardzo dobre.

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno wpływ i to dość duży na barwę gotowego piwa ma czas gotowania brzeczki. Im dłuższe gotowanie tym ciemniejsze piwo.

 

Jeśli porównujesz już gotowe piwa to nie ma to znaczenia, ale barwa zmienia się także w czasie fermentacji tzn. z czasem robi się coraz jaśniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pewno wpływ i to dość duży na barwę gotowego piwa ma czas gotowania brzeczki. Im dłuższe gotowanie tym ciemniejsze piwo.

 

Jeśli porównujesz już gotowe piwa to nie ma to znaczenia, ale barwa zmienia się także w czasie fermentacji tzn. z czasem robi się coraz jaśniejsza.

:) Gotowane było tyle samo, czyli 90 minut. Jedyna szansa to chmiel. Zastanawiałem się jaki kolor mają olejki chmielowe ale czy 30 gram chmielu dodanego na cichej potrafi zabarwić 23 litry piwa? Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeszcze jedna różnica mi się nasuwa: Długość pozostawienia słodu ześrutowanego. Jako,że jestem wygodny i nie posiadam śrutownika zamówiłem słód ześrutowany i jeden leżał 3-4 dni a drugi 3-4 tygodnie w worku, w którym został zapakowany w browamatorze, z niewielkim dostępem powietrza. ( Z tego co leżał dłużej wyszło ciemniejsze)

 

EDIT: Z niewielkim dostępem powietrza i światła :)

Edited by cieplyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO zawartość chmielu również ma znaczenie,może w niewielkim stopniu,ale jednak... Wystarczy wziąć pożądny ektrakt chmielowy i rozetrzeć między placami,zobaczysz,że trudno będzie usunąć zieleń z palców :) Ostatnio 10 min. szorowałem bo zachciało mi się bawić puszką po ekstrakcie (oczywiscie nie do końca opróżnionej) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intensywność gotowania. Jeśli to pierwsze mniej bulgotało, a to drugie bardziej, to mogło dojść do karmelizacji.

 

No i głupie pytanie, czy oba piwa mają ten sam ekstrakt brzeczki nastawnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Intensywność gotowania. Jeśli to pierwsze mniej bulgotało, a to drugie bardziej, to mogło dojść do karmelizacji.

 

No i głupie pytanie, czy oba piwa mają ten sam ekstrakt brzeczki nastawnej?

Pytanie chyba nie jest głupie bo ja wyszedłem z takiego założenia,a teraz zastanowiłem się przez chwile nad tym...:rolleyes: :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i głupie pytanie, czy oba piwa mają ten sam ekstrakt brzeczki nastawnej?

Tak, oczywiście ta sama gęstość.

Możliwe, że to intensywność gotowania. To teraz ja zadam głupie pytanie jeśli pozwolisz :) : Jeśli pewna część cukru uległa karmelizacji to czy nadal będzie tak samo fermentowalna dla drożdży jak ta nie skarmelizowana? Chodzi mi o to, czy nadal uzyskam takie samo odfermentowanie?

Edited by cieplyl

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i głupie pytanie' date=' czy oba piwa mają ten sam ekstrakt brzeczki nastawnej?[/quote']

Tak, oczywiście ta sama gęstość.

Możliwe, że to intensywność gotowania. To teraz ja zadam głupie pytanie jeśli pozwolisz :) : Jeśli pewna część cukru uległa karmelizacji to czy nadal będzie tak samo fermentowalna dla drożdży jak ta nie skarmelizowana? Chodzi mi o to, czy nadal uzyskam takie samo odfermentowanie?

Większych różnic nie powinno być, jeśli już to na prawdę minimalne. Teraz moja kolej na głupie pytanie - czy barwę oceniasz już w gotowym piwie, czy w piwie podczas fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Barwę oceniałem w gotowym piwie.

Być może mieszałem jedno bardziej. Widzę, że praktycznie wszystko na wpływ na kolor :). Dziękuje za wszystkie sugestie!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest też kwestia napowietrzenia w procesie zacierania - może jeden mocniej mieszałeś?

Wykopię ten temat, bo mnie właśnie interesuje.

 

Bardziej napowietrzone będą ciemniejsze czy jaśniejsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spore znaczenie na kolor piwa ma chmiel (przynajmniej w szyszkach). Używając chmielu ze swojej uprawy nie wiem ile zawiera alfa kwasów, dlatego dla goryczki poza standardowym chmieleniem przygotowuję "kompot chmielowy", pasteryzuję go w słoikach i w razie potrzeby dodaję pod koniec gotowania brzeczki. Dodanie "kompotu chmielowego" skutkuje zmianą barwy, piwo staje się ciemniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.