Jump to content

moja aipa


Łukasz Pawlonka
 Share

Recommended Posts

słody:

pale ale 5kg

jasny carahell 0,5kg

caramunich 0,2kg

cara gold 0,3kg

 

zacieranie

66-67 stopni 60 minut

 

chmiele:

goryczka: tomahowk 15g, Zeus 30 g herkules 30g

aromat: Mouteka (15g 1minut przed końcem 15g na cicha), cascade (20g 15min przed końcem 10g na cicha) tomahowk 15g 10 min

 

drożdże: Fermentis safale us-05

 

Co sądzicie o tej recepturze? Zastanawiam się nad dodaniem trochę pszenicznego słodu dla lepszej piany ale wyczytałem, że carahell ją utrwala. Więc nie wiem czy jest sens żeby go jeszcze dodawać..

Edited by Łukasz Pawlonka
Link to comment
Share on other sites

Przy standardowej warce 23 l jak dla mnie za dużo chmieli na goryczkę. te wrzucone na 1 minutę nic praktycznie nie wniosą. Aromaty rób podczas fermentacji. Co do słodów caramunich zamieniłbym mimo wszystko na pszeniczny. No i pamiętaj o wodzie. Łyżeczka gipsu też wniesie co nieco.

Edited by Piotr Flader
Link to comment
Share on other sites

eee no jak nic nie wniosą te na 1 min,bez przesady

ja zawsze do AIPA daję tak z 0,3 kg pszenicy

karmeli też bym dał miej i jeden ,nie ma co kombinować przy takim chmieleniu

chmieli jak dla mnie faktycznie na goryczkę za dużo ,a na aromat znacznie za mało

jakie chcesz blg uzyskać ?

Link to comment
Share on other sites

Gawron

bez R wrrrrry.....

 

Łukasz ,daj na goryczkę sporo mniej chmieli,jeśli nie będzie kontry ze strony słodyczy może być paskudnie,a odgoryczyć :) jest problem ,jak będzie za mało zrobisz herbatki i przed butelkowaniem dasz

IBU,IBU nie równe ,dużo zależy od samego charakteru chmielu,pełni,słodowości,ciała (jak zwał)piwa

jedno piwo z 70ibu smakuje jak by miało 40 ,inne ma 40 ,a czuć jak 80

Edited by Gawon
Link to comment
Share on other sites

przy mojej wydajności nie wyszło by mi 15 blg ,robię zazwyczaj 22-23 L

w AIPA czasami ratowałem się cukrem co akurat nie szkodziło bo wytrawność wzrastała

nie dawał bym tego herkulesa na goryczkę ,zostawił samego zeusa ,tak na oko na 20 l t sporo po nad 80 ibu będzie ,a na aromat mało

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aipa już jest na burzliwej:) Długo czekałem zanim ruszyło bo 17h, przy wcześniejszej warce to trwało o wiele szybciej.. Podejrzewam że wina leżała po stronie zbyt słabego napowietrzenia. Gdyż po gotowaniu brzeczki od razu wlałem ją do fermentatora i w nim studziłem na powietrzu, a po ostygnięciu tylko nim potrząsłem. Wyszło mi równe 15 blg przy 21l. Według programu brewtarget piwo powinno mieć 50 ibu. Recepturę też trochę zmieniłem ponieważ gdy zamiawiałem słody to nie było dostępnego pszenicznego..

 

słody

pale ale 5kg

carapils 0,4kg

carahell 0,2kg

caragold 0,2kg

 

chmielenie

60 min 30g zeusa

10 min 10g citra

i na cichą dam:

30g mouteka

20g citra

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.